Specialiștii în medicină recomandă yoga ca terapie complementară în tratamentul multor boli și afecțiuni (răceală, astm, constipație, sciatică, dureri de spate și altele). Terapia prin yoga se aplică în spitalele și centrele medicale din anumite țări ale lumii și constă în aplicarea unor posturi yoga pentru îmbunătățirea stării de sănătate și de dispoziție.
Terapia prin yoga presupune aplicarea unor posturi care ajută în tratamentul unor probleme minore de sănătate dar și în combaterea unor simptome și afecțiuni precum sunt: oboseala mentală, stresul, starea de epuizare a organismului, migrenele, durerile de cap, stările de anxietate și depresie, indigestia, insomnia și problemele de somn.
Navigare rapidă în articol:
- Cum tratezi durerile de cap prin yoga?
- Exerciții yoga pentru stres
- Exerciții yoga pentru depresie
- Cum scăpăm de oboseala mentală cu exerciții yoga?
Cum tratezi durerile de cap prin yoga?
Studiile cercetătorilor arată că lipsa de odihnă poate fi principala cauză a durerilor de cap și a stărilor de tensiune. Oboseala poate crește sensibilitatea la durere și poate crea acea durere pulsatorie la nivelul capului, cefei sau scalpului. Dacă apar simptome de amețeală și stări de vomă și greață este vorba despre o durere mai intensă, despre migrenă.
Dacă tulburările de somn se manifestă timp de 2-3 zile, deja oboseala se acumulează și drept urmare apar și dureri de cap. Astfel de simptome apar frecvent la oameni pentru că ei nu dorm suficient, iar în plus intervine și stresul fizic sau emoțional în fiecare zi.
Este indicat să faci yoga dacă vrei să dormi mai bine, să ai o putere de concentrare mai mare, să scapi de stres, dureri de cap și tensiunile nervoase, să-ți îmbunătățești activitatea sistemului nervos și starea de sănătate a organismului.
Poziții yoga pentru a calma migrenele și durerile de cap
1.Supta Virasana – Te întinzi pe o saltea de gimnastică, ca să nu stai complet pe podea, iar la spate îți poți sprijini capul, ceafa și coloana pe 2-3 pături rulate. Aceste pături se așează astfel încât să te simți confortabil. Inițial se stă în această poziție 30-60 secunde, apoi se poate prelungi durata de terapie la aproximativ 5 minute.
Această poziție yoga ajută în cazuri de insomnie, durere de cap, migrenă, sciatică, tensiune arterială crescută, tulburări digestive, astm, artrită, disconfort menstrual, varice, diaree.
2. Savasana – Aceasta este o postură de relaxare profundă recomandată oricărei persoane. Se pune o pătură sub cap și o pătură rulată sub genunchi. Indicat este ca ochii să fie acoperiți, astfel apare o senzație de calmare.
Cu ajutorul acestei poziții yoga vei obține o stare de bine, relaxare și alinare, vei scăpa de durerea de cap. Trebuie să te concentrezi asupra relaxării diferitelor părți ale corpului și astfel vei obține efectul dorit. Poți pune și muzică, o melodie plăcută te va ajuta să te bucuri de odihna bine meritată. Oamenii care au încercat această asană s-au simțit foarte bine și au decis să o practice în mod frecvent.
Alte poziții yoga pentru calmarea durerilor de cap
3. Adho Mukha Virasana – Pentru această poziție se folosesc două pături rulate pentru susținerea capului și a trunchiului.
Această poziție yoga calmează migrenele și durerile de cap, tonifică mușchii spatelui, are efect bun asupra coloanei vertebrale, îndepărtează rigiditatea spatelui, îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează crampele abdominale, ajută în corectarea posturii corpului.
4. Viparita Karani – Trebuie să sprijini picioarele pe perete, iar corpul să-l ții pe sol, brațele întinse cu palmele în sus, ochii acoperiți, sub cap și în zona bazinului se pune câte o pătură.
Această poziție yoga are numeroase beneficii:
- Ameliorează durerile de cap, durerile din zona genunchilor, articulațiilor și organelor pelvine
- Calmează sistemul nervos, combate insomnia
- Are efect bun asupra picioarelor umflate, crește drenajul limfatic, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul creierului și crește memoria
- Ajută la detoxifierea organismului, stimulează regenerarea celulară, glanda tiroidă și alte glande endocrine
- Reduce stresul, depresia, anxietatea.
Exerciții yoga pentru stres
Oamenii suferă frecvent de stres în ziua de azi. Ei sunt stresați din cauza lipsei de timp, a efortului, oboselii, situațiilor conflictuale, problemelor din familie, dificultăților financiare, a unor boli sau afecțiuni.
Din cauza stresului au loc schimbări în organism, cresc bătăile inimii, crește tensiunea musculară, apar durerile de cap, sunt limitate anumite funcții care țin de digestie sau reproducere. Stresul prelungit provoacă dureri de cap, dureri de stomac, indigestie, insomnie, dificultăți de concentrare, apatie, iritabilitate, nervozitate, disfuncții sexuale.
Yoga ajută în calmarea sistemului nervos și în reducerea nivelului de stres din organism. Cortizolul apare ca răspuns al organismului la stres. Dacă nivelul de cortizol este ridicat în organism, el poate dăuna sistemului imunitar. Creșterea nivelului de cortizol are consecințe grave: crește rezistența la insulină, riscul de apariție a depresiei, crește pofta de mâncare (care poate duce la un exces de greutate), dezvoltarea osteoporozei și altele.
Cum combatem stresul prin yoga?
1.Pascimottanasana – Prin această asană îți poți întinde spatele, scapi de tensiunile de la nivelul acestuia, de oboseală, de stres fizic și mental. Această postură calmează nevralgia nervului sciatic.
2. Adho Mukha Svanasana – Această poziție yoga energizează corpul, elimină stresul, depresia și anxietatea, calmează stările de nervi, tonifică brațele și picioarele, reduce simptomele menopauzei, previne osteoporoza, calmează durerile de cap și durerile de spate, îndepărtează oboseala, insomnia, îmbunătățește digestia, are efect terapeutic bun în caz de sciatică, sinuzită, astm și hipertensiune arterială.
3. Janu Sirsasana – Un genunchi se ține îndoit dar puțin în sus, eventual se poate pune o pătură sub el. Umerii se țin relaxați, cu mâinile se prinde vârful piciorului.
Această asană ajută la eliminarea stresului, a durerilor de spate, tonifierea mușchilor abdominali, îmbunătățirea funcției renale și a glandelor suprarenale, combaterea problemelor digestive, reducerea disconfortului de la nivelul uterului sau al prostatei.
4. Sarvangasana – Ții picioarele în sus și te sprijini pe umeri.
Această poziție are efect benefic asupra sistemului nervos, combate stresul, normalizează activitatea glandei tiroide, oferă energie corpului, are efect bun asupra tractului gastro-intestinal. Este o postură contraindicată oamenilor care au probleme la coloana vertebrală.
5. Uttanasana – Te apleci în față, ții capul și brațele libere. În direcția înainte, nu este neapărat nevoie să te apleci prea mult în jos. Este important să-ți relaxezi partea superioară a corpului și să simți că întinderea corpului vine din propria greutate.
Această poziție este eficientă în combaterea stresului, calmează stările de nervi, scade hipertensiunea arterială, îmbunătățește flexibilitatea coloanei vertebrale, întărește coapsele și genunchii, elimină tensiunea acumulată la gât și spate.
Exerciții yoga pentru depresie
Sunt oameni care au o stare depresivă tot timpul, alții au stări de depresie doar din cauza unor evenimente, de exemplu când le moarte cineva din familie. Din păcate, rar se întâmplă ca oamenii să poată face față situației. De obicei ei au o stare de spirit foarte proastă, se simt fără speranță. Chiar dacă au parte de un pic de distracție sau de un eveniment fericit, ei nu mai au puterea să se bucure.
Oamenii care suferă de depresie au și alte stări proaste: anxietate, temeri, stimă de sine scăzută, se plâng de problemele lor, le scade memoria și capacitatea de atenție și concentrare, au tulburări de somn, se trezesc din somn din cauza stresului, au tendința de a mânca prea mult și de a se îngrășa.
Terapia yoga ajută în tratamentul depresiei
1. Supta Baddhakonasana – Stai pe o saltea de gimnastică în poziție orizontală, poți folosi o pătură pentru zona spatelui și a capului. Îndoi picioarele, ții tălpile unite, întinzi brațele spre lateral, cu palmele în sus. Pentru susținerea capului se poate folosi o pătură sau o pernă.
Beneficii ale acestei asane yoga:
- Este îmbunătățită circulația sângelui și a limfei
- Este redus stresul, anxietatea, depresia și durerea de cap
- Scade durerea abdominală, flatulența și indigestia
- Dispar simptomele sindromului premenstrual
- Sunt normalizate bătăile inimii.
2. Janusirs – În această poziție un genunchi este îndoit, brațele și fruntea pot fi sprijinite eventual pe o pătură poziționată în față peste piciorul întins. Exercițiul ajută în combaterea depresiei, induce o stare psihică pozitivă.
3. Ustrasana – În această poziție nu se ține gâtul tensionat, nu se țin genunchii depărtați mai mult decât șoldurile.
Beneficii:
- Această poziție yoga combate depresia, are efect bun asupra sistemului respirator, tonifică mușchii spatelui, ai coapselor, îmbunătățește funcția organelor interne, dezvoltă flexibilitatea coloanei vertebrale mai ales în zona lombară și cervicală.
- Ajută în stimularea glandelor endocrine, combate stresul și anxietatea.
- Prin aplicarea poziției Ustrasana se corectează postura corpului, se reduc acumulările de grăsime din zona coapselor, șoldurilor stomacului și brațelor.
- Reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui în organism și funcția sistemului cardiovascular.
- Asana yoga Ustrasana are efect bun asupra corpului și a minții, stimulează stima de sine, oferă o stare de bine.
Cum scăpăm de oboseala mentală cu exerciții yoga?
Mulți oameni se simt obosiți deși dorm noaptea. Ei au în mod frecvent o stare de oboseală psihică, dureri de cap și migrene. Cauzele epuizării psihice sunt multe, acestea trebuie eliminate. Oboseala mentală duce la diminuarea performanțelor cognitive și la scăderea capacității de concentrare și atenție. Statisticile arată că oboseala mentală este una din principalele cauze ale accidentelor rutiere în prezent.
Un om epuizat psihic are mintea copleșită, simte că nu mai are energie, deseori nu mai reușește să facă față la activitățile zilnice. De regulă, un astfel de om este trist, are pielea palidă, are cearcăne la ochi, se plânge de dureri musculare și poate crește în greutate. În plus, poate suferi de insomnie, are stări de nervozitate, are pierderi de memorie, își face mereu griji, nu se poate concentra.
Sindromul de oboseală poate da oboseală psihică și fizică, dureri de cap, de mușchi, de articulații, de gât, scăderea performanței, reducerea memoriei pe termen scurt, stări de iritabilitate și depresie, vedere încețoșată, tulburări de anxietate, dificultăți de concentrare, insomnie și tulburări de somn. Acest sindrom afectează persoanele de toate vârstele.
Exerciții yoga pentru combaterea sindromului de oboseală
1. Virasana cu Parvatanasana – Această poziție yoga ajută la întinderea și relaxarea corpului, îmbunătățește circulația sângelui, îmbunătățește memoria și puterea de concentrare, elimină oboseala mentală, reduce durerile musculare, problemele respiratorii, ajută la eliminarea grăsimii din zona taliei și a spatelui, îmbunătățește starea de sănătate a organelor interne.
2. Maricyasana – Această asană îmbunătățește capacitatea de răsucire a coloanei vertebrale, combate problemele digestive, reduce tensiunea din corp, elimină oboseala, stimulează sistemul nervos, ajută la tonifierea coapselor.
3. Tadasana – În această poziție corpul stă drept și este aliniat vertical, eventual sprijinit de perete. În această poziție poate să apară o stare de oboseală musculară, deoarece sunt o serie de mușchi tensionați la gât, spate, abdomen, piept, picioare, coapse.
Această poziție în picioare trebuie să fie corect realizată. Oamenii care stau când pe un picior când pe altul vor simți la un moment dat o tensiune la coloana vertebrală, iar aceasta le creează un disconfort.
Poziția Tadasana ameliorează oboseala mentală, combate depresia, menține starea funcțională a coloanei vertebrale, îmbunătățește starea de spirit, corectează postura corpului.
4.Bharadvajasana – Această poziție este indicată în cazuri de oboseală, probleme digestive, dureri de spate. Se poate face și la serviciu nu doar acasă. Are efect bun asupra spatelui, ameliorează durerile în partea inferioară a spatelui, rigiditatea gâtului și a umerilor, tonifică musculatura abdominală, reduce simptomele artritice, ameliorează durerile reumatismale de la genunchi. Poziția ajută și la stimularea pancreasului, ameliorarea constipației, reducerea simptomelor diabetice, eliminarea stresului.
Concluzii
Terapia prin yoga ajută în reducerea simptomelor stresului, sunt exerciții simple de concentrare, conștientizare și meditație. Cu ajutorul instructorilor de yoga se pot aplica diferite posturi care ajută la atenuarea și eliminarea simptomelor unor tulburări cauzate de stres. Multe dintre aceste exerciții yoga ajută în prevenirea sindromului de oboseală cronică, a anxietății și a depresiei.
Yoga este o terapie excelentă de menținere a unui echilibru între minte și corp, între emoții și suflet. Poate fi aplicată de orice persoană, indiferent de vârstă. Specialiștii o consideră una din cele mai vechi forme de terapie din lume.
Yoga induce o stare de relaxare fizică și psihică, ameliorează simptomele multor afecțiuni și boli. Există diferite exerciții yoga, pentru corp, exerciții de respirație și meditație, exerciții speciale pentru tratamentul unor probleme de sănătate.
Yoga ajută în cazuri de:
- Tulburări de somn, anxietate, depresie, astm
- Exces de greutate, probleme digestive, tensiune musculară
- Temeri, tensiune arterială crescută, dureri de spate și altele.
Indicat este ca aceste exerciții să fie realizate la recomandarea unui medic specialist mai ales atunci când există anumite probleme grave de sănătate.