De ce mulți oameni se simt constant obosiți? Care sunt cauzele?

0
67

Mulți oameni suferă de oboseală permanentă și nu-și dau seama că ar trebui să meargă la medic pentru a scăpa de acest simptom neplăcut. Ei cred că acest lucru este normal, mai ales în ziua de azi din cauza stresului.

Care sunt principalele cauze ale oboselii cronice, permanente la oameni?

Navigare rapidă în articol:

  1. Anxietatea și depresia
  2. Apneea de somn
  3. Fibromialgia
  4. Diabetul zaharat
  5. Boala celiacă
  6. Tulburările sistemului endocrin
  7. Anemia
  8. Stresul
  9. Epuizarea emoțională
  10. Alte cauze ale oboselii

1. Anxietatea și depresia

Mulți oameni se simt triști, abătuți, secătuiți de energie și au o senzație permanentă de oboseală în timpul zilei. Asta se explică prin faptul că suferă de anxietate sau depresie. Unele simptome ale acestor boli sunt insomnia, oboseala, starea de letargie.

Anxietatea produce stări de iritabilitate și oboseală. Depresia afectează foarte mulți oameni în ziua de azi și se manifestă prin somnolență, stare de slăbiciune, nervozitate, lipsă de motivație, letargie.

Pentru a combate aceste simptome, trebuie de ales o opțiune de tratament pentru depresie și anxietate. Uneori ajută și consultarea unui medic psiholog.

2. Apneea de somn

Această afecțiune provoacă îngustarea gâtului în timpul somnului, scăderea nivelului de oxigen din sânge, întreruperea repetată a respirației.

Simptomele apneei de somn sunt:

  • Oboseală permanentă în timpul zilei
  • Durere de cap
  • Sforăit
  • Stare de nervozitate și irascibilitate
  • Congestie nazală.

3. Fibromialgia

Această boală provoacă oboseală și durere și apare cam la 90% dintre femei. Boala se manifestă mai des la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-60 de ani.

Simptomele fibromialgiei sunt:

  • Durere generalizată
  • Sindrom de intestin iritabil
  • Durere de cap
  • Probleme de atenție și scăderea memoriei
  • Senzație de prea frig sau de prea cald
  • Amorțeală și furnicături la mâini și picioare
  • Rigiditate musculară și altele.

4. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat, cauzat de prea mult zahăr în sânge, netratat poate duce la boli de rinichi sau chiar la orbire. Diabetul se manifestă prin simptome de oboseală accentuată, scădere în greutate, senzație puternică de sete și altele. Această boală necesită un tratament special, recomandat de medic.

5. Boala celiacă

Aceasta este o intoleranță alimentară prin care organismul nu reușește să digere glutenul și poate da printre altele și simptome de oboseală accentuată. Boala celiacă se manifestă prin:

  • Dureri abdominale
  • Anemie, oboseală, letargie
  • Balonare, diaree
  • Scădere în greutate.

6. Tulburările sistemului endocrin

Oboseala cronică poate să apară din cauza unor tulburări ale sistemului endocrin, a unor afecțiuni legate de glandele endocrine, sau dacă glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni.

Alte glande ale sistemului endocrin sunt: glandele suprarenale din spatele rinichilor, hipotalamusul din creier, glanda pituitară, ovarele, testiculele și pancreasul. Dacă apar disfuncții endocrine, atunci se instalează și oboseala cronică alături de alte simptome. Cele mai întâlnite disfuncții sunt diabetul, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Graves, boala Addison și altele.

Citește și:  Te doare des spatele? Cauzele producerii durerilor de spate și modalități prin care acestea sunt ameliorate

7. Anemia

Oamenii care suferă de anemie se simt mereu obosiți, au o stare de letargie și lipsă de motivare. Pot avea și dureri musculare, se simt imediat epuizați după orice activitate fizică.

Anemia firipivă se poate diagnostica prin analize de sânge și se poate trata cu suplimente de fier.

Și anemia provocată de deficitul de acid folic sau de vitamina B12 poate da simptome de oboseală. Despre vitamina B12 se spune că ajută organismul să livreze oxigen spre organe și țesuturi. Prin urmare, lipsa vitaminei B12 în corp poate produce și o lipsă de oxigen, care duce la oboseală, letargie și iritabilitate.

Acest deficit se depistează prin analize de sânge. Tratamentul anemiei se face prin administrarea de suplimente de acid folic și vitamina B12. Uneori tratamentul durează și 3-4 luni. Vitamina B12 se ia din carne, ouă, produse lactate, broccoli, mazăre, legume verzi.

8. Stresul

Stresul puternic poate afecta sănătatea și provoca somnolență, iritabilitate, dureri musculare, apatie și alte stări neplăcute. Simptomele de oboseală și epuizare apar și ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă.

Stresul este extem de dăunător sănătății și trebuie evitat. Stresul duce la probleme de tensiune arterială, bătăi rapide ale inimii, tensiune și durere musculară.

9. Epuizarea emoțională

Foarte mulți oameni suferă și de epuizare emoțională, care nu trebuie confundată cu oboseala obișnuită. Epuizarea apare pe fond de stres și are nevoie de tratament ca orice boală. Ea poate da și alte stări neplăcute:

  • Insomnie, iritabilitate, apatie, dureri de cap frecvente
  • Lipsa de motivație și a chefului de muncă
  • Oboseală cronică, probleme de adormire, tulburări de somn
  • Dureri de stomac, dureri de mușchi, nevralgie
  • Sentimente de tristețe, abstinență, stimă de sine scăzută
  • Sentiment de deznădejde, letargie, dorința de a adormi.

În concluzie, epuizarea emoțională nu este doar o stare de oboseală ci un sentiment de goliciune emoțională. Oamenii care sunt în această situație nu au poftă de viață, au un sentiment crescut de cinism și negativism în ceea ce privește orice activitate, legată de muncă.

Ei trebuie să elimine stresul din viața lor, sau factorii care îi stresează (ex. locul de muncă nepotrivit, oamenii toxici). Foarte mult ajută odihna, un program de somn, o alimentație sănătoasă și activitatea fizică. Uneori este necesară și o terapie cu un medic specialist, un psiholog sau un psihoterapeut.

10. Alte cauze ale oboselii

Schimbarea climei poate cauza o stare de oboseală pentru că organismul are nevoie de o perioadă de adaptare.

Și anumite boli infecțioase produc somnolență și oboseală, iar ele se tratează cu medicamente prescrise de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.