Degenerescența maculară – Tratament naturist și dieta bogată în antioxidanți

0
38

Mulți oameni au probleme de vedere și motive pentru a face vizite la oftalmolog. Unele boli sunt mai puțin frecvente, dar necesită diagnostice de specialitate și tratamente speciale, deoarece pot afecta foarte mult vederea. Altele includ modificări ale maculei ochiului și trebuie prevenite din timp.

Această boală – degenerescența maculară – apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 50 de ani și provoacă leziuni retinei, în special maculei. Boala este mai frecventă la femei decât la bărbați și apare mai ales la persoanele care fumează, care au o dietă săracă în antioxidanți, care suferă de hipertensiune arterială, obezitate, sau care au suferit un atac de cord, ori un accident vascular cerebral.

Ce remediu naturist există pentru degenerescența maculară?

Navigare rapidă în articol:

 1. Degenerescența maculară legată de vârstă
 2. Degenerescența maculară – tratament naturist

1. Degenerescența maculară legată de vârstă

Despre această boală degenerativă progresivă a părții centrale a retinei ochiului, medicii precizează că s-ar putea manifesta astfel:

 • În forma uscată – numită și atrofică, cu evoluție lentă; aceasta apare la 80% dintre pacienți, deci este mai frecventă și ochii se deteriorează în condiții de lumină slabă, astfel că literele textului ce este citit par distorsionate; această formă a bolii duce la pierderea semnificativă a vederii și este cauzată de moartea celulelor pigmentare, a fotoreceptorilor maculei și dispariția vaselor mici de sânge
 • În forma umedă – numită și exudativă, care se instalează mai rapid și este diagnosticată la 20% dintre pacienți; această formă se dezvoltă pentru că vasele patologice de sânge apar în retină și asta produce pierderea ireversibilă a celulelor pigmentare și a fotoreceptorilor; forma bolii este mai gravă și mai rară.

Degenerescența maculară – simptome

Despre această boală se spune că afectează doar vederea centrală și nu provoacă orbire. S-a constatat că boala nu este depistată la timp la majoritatea pacienților, pentru că slăbirea vederii la un ochi poate fi compensată de celălalt ochi și astfel oamenii nu dau importanță și nu merg la medicul oftalmolog. De obicei, oamenii devin îngrijorați când degenerescența maculară afectează și celălalt ochi.

Simptomele bolii sunt următoarele:

 • Se pierde din capacitatea de a sesiza detaliile de aproape, cât și de departe, dar și culorile obiectelor din jur
 • Se percep doar formele obiectelor, iar acestea pot fi estompate
 • Vederea este încețoșată, este afectată în profunzime
 • Vizualizarea detaliilor fine devine dificilă pentru că celulele din mijlocul retinei sunt deteriorate sau mor
 • Apar dificultăți la citit, literele par ondulate
 • Ochii se adaptează cu dificulate la modificările de luminozitate, când se trece de la lumină la întuneric sau invers
 • În câmpul vizual apar pete negre, sau o singură pată neagră mai mare
 • Imaginea liniilor drepte devine ondulată.
Citește și:  Ai picioarele reci iarna? Remedii și vitamine pentru circulația deficitară a sângelui la picioare

2. Degenerescența maculară – tratament naturist

În tratamentul și mai ales în prevenirea bolii degenerescență maculară se recomandă dieta bogată în antioxidanți. Medicii dau și un tratament care oprește progresia bolii și ajută la reabilitarea vederii.

Un tratament este și terapia cu laser (la care se aplică înainte picături anestezice de ochi, pentru a nu simți nimic) pentru restabilirea vederii pacienților, arată cercetările realizate cu privire la această boală. Conform datelor statistice, această boală legată de vârstă afectează peste 600.000 de persoane din Marea Britanie.

Medicii recomandă pacienților și renunțarea la fumat, dar și un tratament pentru reducerea obezității.

Există și remedii naturiste:

Ginkgo biloba

Despre Ginkgo biloba se spune că menține sănătatea ochilor și a creierului, pentru că stimulează circulația sanguină și are proprietăți vasodilatatoare periferice, venoase, neuroprotectoare și diuretice. Preparatele de Ginkgo biloba oferă și alte beneficii:

 • Ajută în tratamentul tulburărilor de memorie și concentrare
 • Combat agregarea trombocitelor
 • Îmbunătățesc fluxul sanguin și metabolismul celulelor creierului
 • Sporesc atenția, previn retardul mintal
 • Reglează inflamația
 • Previn formarea cheagurilor de sânge.

Se recomandă extractul de Ginkgo biloba și ceaiul din frunze de Ginkgo biloba.

Semințe de dovleac

Prin consumul de semințe de dovleac se poate preveni degenerescența maculară. Acestea conțin numeroase vitamine (A, B, C, E, D, K, P) și minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier, seleniu, mangan), fitosteroli, proteine vegetale, acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Spanac

Un bun tratament naturist pentru degenerescența maculară și prevenirea cataractei este consumul de spanac – bogat în fitonutrienți ce promovează sănătatea ochilor și a organismului.

Este recomandat spanacul crud pentru că el conține vitamine (A, B și K), beta-caroten, polifenoli, acizi grași Omega-3, clorofilă, minerale (calciu, fier, fosfor), coenzima Q10, antioxidanți. Prin compușii nitrați, spanacul menține sănătatea inimii, îmbunătățește fluxul de sânge, presiunea sanguină, reduce rigiditatea arterelor, scade riscul de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.