Descoperă 10 remedii naturale, eficiente pentru un sistem imunitar puternic!

0
9

Din vremuri străvechi, oamenii au folosit plantele medicinale care aveau efect bun în creșterea imunității și a rezistenței organismului. Ei au dezvoltat o relație strânsă cu plantele, ele fiind apreciate și utilizate în medicina populară în diferite preparate, pentru proprietățile lor speciale.

Compușii biologic activi găsiți în plante ajung în corpul uman prin preparatele folosite (ceaiuri, infuzii, tincturi) și au un efect farmaco-terapeutic bun, îmbunătățind imunitatea, procesele metabolice, energia, etc.

Sistemul imunitar este reprezentat de țesuturi, organe, celule care asigură dezvoltarea unui răspuns imun. Organele sistemului imunitar includ măduva osoasă și glanda timus, iar organele periferice se referă la ganglionii limfatici. Limfocitele B, limfocitele T și macrofagele participă la răspunsul imun.

Diferențierea limfocitelor B are loc în măduva osoasă roșie, iar procesul de dezvoltare are loc în splină și ganglionii limfatici. Limfocitele B produc anticorpi și sunt responsabile pentru imunitatea umorală. Pentru optimizarea proceselor imunitare la persoanele sănătoase sunt recomandate unele plante medicinale și alimente naturale care au un efect benefic asupra sistemului imunitar al organismului.

10 remedii naturale care cresc imunitatea

1.Obligeana (Acorus calamus) crește imunitatea

Această plantă medicinală este folosită în tratamentul multor tulburări neurologice, metabolice, gastrointestinale, respiratorii, renale și hepatice. Rădăcina de obligeană crește imunitatea și este folosită pentru o gamă largă de boli, în diferite rețete (ceai, infuzie, tinctură, decoct).

2.Soia crește activitatea celulelor sistemului imunitar

Un studiu de pe NCBI arată că boabele de soia cresc imunitatea și au numeroase beneficii pentru organism, astfel:

  • Au componente bioactive, izoflavone care inhibă inflamația și ajută în prevenirea cancerului
  • Conțin daidzeină și genisteină, care reprezintă două izoflavone, care sunt metabolizate de microbiota intestinală în metaboliți secundari unici, ce influențează viabilitatea celulelor imune.

3. Fasolea

Fasolea roșie are sulf, cu efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Fasolea crește rezistența organismului la infecții, are proprietăți antioxidante, îmbunătățește sănătatea generală a sistemului imunitar.

Cercetătorii au descoperit că fasolea este bogată în acizi grași omega-3 și ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Prin consumul de fasole roșie se reduce nivelul de colesterol din sânge, dar și riscul de boli coronariene și infarct miocardic. În plus, fasolea are magenziu, potasiu, scade tensiunea arterială și relaxează mușchii pereților arterelor.

4. Aloe arborescens

Despre extractul de Aloe arborescens, medicii spun că susține sănătatea sistemului imunitar și are efecte benefice asupra organismului:

  • Ajută la creșterea imunității, la stimularea activității fegocitare a leucocitelor
  • Menține activitatea optimă a celulelor T și a celulelor sistemului imunitar
  • Are efecte antioxidante puternice, oferă corpului un complex bun de fitonutrienți
  • Previne și combate bolile bacteriene
  • Ajută la distrugerea intracelulară a microorganismelor
  • Este indicat pacienților care au cancer și fac chimioterapie, pentru stimularea imunității și reducerea toxicității.
Citește și:  Turta (Carlina acaulis), planta medicinala

5. Usturoiul stimulează imunitatea

Usturoiul are proprietăți benefice asupra sistemului imunitar, conține compuși cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Prin consumul de usturoi se crește imunitatea și rezistența organismului împotriva infecțiilor.

6. Strugurii cresc imunitatea și au proprietăți antioxidante

Strugurii au efecte benefice asupra imunității, au nutrienți care ajută la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Strugurii roșii și negri au o cantitate mai mare de substanțe fitochimice, cu proprietăți antioxidante, decât strugurii albi.

Mai multe studii ale cercetătorilor arată cât de important este consumul de struguri pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Strugurii conțin compuși benefici: vitamine E și C, resveratrol, flavoli, substanțe fitochimice (antociani, proantocianidine) și altele.

7. Ienupărul

Ienupărul eliberează în aer substanțe, care întăresc sistemul imunitar și ajută în prevenirea multor afecțiuni și boli, precum este răceala. Prin această terapie, oamenii se simt mai în putere și plini de energie. Și ceaiul de ienupăr este benefic, ajută în tratamentul multor boli și în restabilirea sănătății.

Despre ienupăr se spune că are efect bun asupra imunității, poate crește numărul de T-helper, crește sinteza imunoglobulinelor A, I, G.

8. Astragalus

Rădăcina de astragalus ajută la întărirea sistemului imunitar, în prevenirea cancerului, la scăderea tensiunii arteriale. Despre ea s-a spus că îmbunătățește activitatea ficatului și a rinichilor, ajută în prevenirea și tratamentul bolilor de inimă, scade nivelul de zahăr din sânge, reduce simptomele de greață și vărsături provocate de chimioterapie, previne răceala și alte infecții ale tractului respirator superior.

9. Lemnul-dulce

Prin conținutul de derivați ai acidului glicirizic, flavonoide, β-sitosterol, estriol, lemnul-dulce are efect bun în creșterea imunității. Se recomandă infuzia de lemn-dulce; se face un tratament timp de 3-4 săptămâni.

10. Salvia

Această plantă medicinală aromatică are terpene, flavonoide, quercitină, antioxidanți și alți compuși cu proprietăți utile, care ajută în stimularea sistemului imunitar și în combaterea infecțiilor microbiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.