Lemnul-dulce chinezesc (Glycyrrhiza uralensis)

0
506
Lemnul-dulce chinezesc (Glycyrrhiza uralensis)

Lemnul-dulce chinezesc este o planta perena inalta de 1 m care creste in regiunile din Asia Centrala, Siberia de Vest, Iran, Kazahstan si Afganistan. Este cunoscuta si cu numele de gan cao, paie-dulci, cu denumirea stiintifica de Glycyrrhiza uralensis si apartine de familia Fabaceae sau Fabacee.

Planta creste in special in regiunile cu pasuni umede, are radacina fibroasa si frunzele verzi. Poate fi recunoscuta usor dupa florile sale in nuante albastrui-liliachii sau usor rosiatice care sunt grupate in capitule globulare.

Radacina de la lemnul-dulce chinezesc este folosita in India, China si Tibet si alte zone asiatice inca din cele mai vechi timpuri. Ea este apreciata pentru efectele sale terapeutice in medicina traditionala chineza inca de acum 2800 de ani, chiar inainte de Hristos.

Cel mai bine este sa fie recoltata primavara sau toamna, se curata bine, se taie bucatele mici si se usuca la soare. De asemenea radacina se foloseste la realizarea unor medicamente in medicina traditionala din Vietnam, Japonia, Coreea si India.

Principala proprietate a radacinei este cea de ameliorare a inflamatiilor, dar si de combatere a alergiilor. De aceea ea isi gaseste aplicatii sub forma unor preparate homeopatice in tratamentul bolilor de natura alergica autoimune si a bolilor inflamatorii, a dermatozelor, psoriazisului, artritei, reumatismului, eczemelor si a altor afectiuni ale pielii.

Citește și:  Alege uleiul de avocado pentru un bronz uniform și de durată

De asemenea este un bun remediu pentru inflamatiile mucoasei gastrice, ulcerul gastric si duodenal, gastrita, deoarece are un efect antiacid si astfel are capacitatea de a scadea aciditatea gastrica. Calmeaza durerile de gat, vindeca abcesele bucale, are efect usor laxativ. Este recomandata in tratamentul bolilor de ficat si in cazuri de astm, guta, greata, arsuri de stomac, boli de rinichi si conjunctivita.

Nu este indicata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala sau boli de inima deoarece poate intensifica tensiunea arteriala si cauza accident vascular. Ea contine glicirizina care duce la retentia de sare si apa in organism, la scaderea nivelului de potasiu si poate cauza anumite afectiuni cardiace. Femeile care alapteaza sau care sunt insarcinate trebuie de asemenea sa evite aceasta planta. Lemnul-dulce chinezesc se foloseste doar la indicatiile unui medic specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.