Exista cateva mituri despre raceala – povesti in care noi credem cu fermitate, convingeri populare care au aparut cu multi ani in urma, din care o parte sunt reale, altele pura fictiune.
Alcoolul este cel mai bun remediu pentru raceala
Aceasta parere o au multi oameni, insa este complet gresita. In realitate virusii nu sunt speriati de alcool daca il intalnesc, acesta are doar un efect de amortire atunci cand el trece prin tractul gastro-intestinal si prin tractul respirator superior. De asemenea, alcoolul incetineste reactiile organismului si slabeste capacitatea acestuia de a lupta impotriva virusilor si altor factori agresivi. Un lucru foarte important de care trebuie tinut cont este ca alcoolul are efect negativ asupra ficatului.
Persoana care a suferit de raceala trebuie sa manance bine
Obiceiul de a manca salamuri si carne dupa raceala nu face decat sa streseze si mai mult organismul, de aceea nu intamplator postul din timpul iernii inainte de Craciun este o metoda de a detoxifia organismul si de a spori fortele imunitare. Medicii nu recomanda obliatoriu sa se posteasca, insa macar ocazional sa se renunte la carne si produsele lactate foarte grase.
Este foarte bine sa se bea multe lichide, pana la 2-3 litri zilnic si sa se renunte o perioada la peste, carne, lapte si oua. Se pot consuma fructe, legume, ciuperci, fasole, produse din soia, nuci, cereale, cartofi, mere coapte, etc. Toate aceste produse pot fi gustoase si hranitoare. Este bine sa se renunte la ceai negru si cafea, la bauturi alcoolice. Acestea pot fi inlocuite cu ceaiuri de plante medicinale, compoturi si sucuri naturale din coacaze, afine, caise si altele.
In caz de raceala se recomanda repaus la pat
Odihna ajuta intr-o oarecare masura in cazul unui om bolnav insa in mod exagerat poate duce la agravarea starii. Statul la orizontala incetineste circulatia sangelui dar si metabolismul si astfel recuperarea organismului se face mai greu, este incetinita in mare masura. Ventilatia mecanica prelungita a bronhiilor poate predispune la bronsita si pneumonie.
Daca aveti febra nu faceti dus fierbinte
Unele persoane considera ca daca au febra nu este bine sa faca bai fierbinti pentru ca acestea ajuta la cresterea temperaturii. Deci tratamentele cu apa fierbinte ar fi contraindicate. In realitate in timpul bolii toxinele din organism trebuie eliminate, iar baile sunt recomandate pentru o recuperare mai rapida. Un lucru foarte important este ca apa sa nu fie fierbinte, ea trebuie sa fie calda.
In caz de raceala ar trebui consumata multa vitamina C
Exista credinta ca vitamina C ajuta in caz de raceala si contribuie la o recuperare mai rapida. Este adevarat ca vitaminele si mineralele fac bine organismului, bineinteles ca nici ele nu trebuie consumate in exces, insa trebuie spus ca nu au capacitatea de a distruge virusii asa ca prin magie. Vitaminele nu substituie niciodata anumite medicamente care combat virusii si sunt indicate pentru a scadea febra in cazuri de gripa si raceala.
Ceapa si usturoiul trateaza raceala
Pentru a preveni raceala este adevarat ca ajuta sa mananci ceapa si usturoi. Insa este inutil sa apelezi la niste leacuri din batrani sau retete traditionale care presupun de exemplu sa-ti pui suc de ceapa in nas, etc. Acestea sunt niste leacuri care nu fac decat sa iti amplifice anumite edeme sau arsuri mici in nas. Medicii recomanda sa se acorde mai mult interes medicamentelor din farmacii.
Raceala se trateaza cu caldura
In acest caz trebuie inteles termenul de ,,cald”. Desigur ca la raceala se recomanda un ceai cald sau o supa calda insa nu o bautura fierbinte. De regula lichidul fierbinte face rau la gat si nu ajuta in recuperare. De asemenea, baile fierbinti nu sunt recomandate in caz de raceala ci doar calde. Incalzirea exagerata a organismului nu este recomandata, ele fac mai mult rau. Daca esti racit este bine sa faci o baie calda pentru ca astfel se stimuleaza sistemul imunitar si se activeaza metabolismul, iar organismul elimina o parte din toxinele acumulate.
Raceala se vindeca prin transpiratie
Se spune ca prin transpiratie scoti raceala din corp. Aceasta metoda insa nu vindeca raceala, ci doar amelioreaza o parte din simptome si creeaza o stare de bine.
Simptomele racelii se trateaza cu antibiotice
De multe ori un atac antibacterian in tot corpul poate fi inutil. Medicii specialisti obisnuiesc sa prescrie antibiotice cand apar complicatii grave ale gripei sau racelii, dar nu in fazele incipiente de raceala. Ei considera ca un astfel de tratament amelioreaza simptomele de durere in gat, tuse sau nas ,,infundat”, dureri in anumite zone ale corpului.
In cazul de tuse umeda se recomanda expectorante care au rol in eliminarea secretiilor bronsice. Insa aceste medicamente nu trebuie amestecate cu cele care se recomanda in cazul de tuse uscata, care sunt diferite. De asemenea, aceste doua tipuri de medicamente nu trebuie combinate sau considerate ca au acelasi rol.
Cei care sufera de raceala au tendinta de a lua multe medicamente vasoconstrictoare, ceea ce este foarte rau deoarece creeaza dependenta si pot da reactii adverse.
Pastilele de dureri de gat se gasesc in orice farmacie si ajuta de obicei in calmarea durerilor insa nu au efect impotriva bacteriilor cum fac de exemplu comprimatele Strepsils. Intotdeauna un medicament trebuie sa aiba inscriptia ca are dubla actiune antibacteriana si antiseptica.
Stresul agraveaza boala
Acest lucru este adevarat. Stresul slabeste organismul chiar mai mult decat o boala de natura infectioasa. O persoana care este stresata, nervoasa are sanse foarte mari sa se imbolnaveasca sau sa-si agraveze boala.
Te poti imbolnavi daca stai la fereastra
De regula racelile si alte boli de iarna sunt cauzate de virusi si nu sunt rezultatul frigului. In zilele nu foarte reci daca stai putin la fereastra iti poti relaxa muschii si nu te imbolnavesti daca esti si bine imbracat.
Germenii sunt cei care cauzeaza sanatatea precara
Nu este chiar asa deoarece se stie ca daca infectia este mica corpul nostru are puterea sa lupte. In cazul in care virusul este mai puternic se intampla ca sistemul imunitar sa nu reuseasca sa combata activ boala.
Sportul si raceala nu se impaca
In majoritatea cazurilor persoanele racite nu doresc sa faca sport, mai ales in primele zile ale bolii. Totusi cand temperatura corpului este normala este bine sa se faca un sport cu moderatie mai ales de catre persoanele care au o viata activa, deoarece acesta ajuta organismul sa se recupereze mai repede si are rol in consolidarea sistemului imunitar. Nu sunt recomandate decat sporturile usoare de genul: alergatul in aer liber, plimbarea sau mersul pe jos timp de 30 minute.
Raceala trece cu rece
Se spune ca daca in primele semne ale racelii faci un dus rece si apoi freci bine pielea cu un prosop atunci boala dispare ca si cum nu ar fi inceput deloc. Totusi nu intotdeauna sau nu la orice persoana functioneaza acest lucru. Depinde de rezistenta organismului fiecarui om.
Nu iesi afara dupa ce te speli pe cap
Acesta este unul dintre miturile despre raceala. Multe femei cred ca e bine sa te speli pe cap seara si sa nu iesi din casa decat a doua zi. Totusi astazi multe persoane fac dus si se spala pe cap dimineata si nu se imbolnavesc. Cu sigurata totul tine de fiecare organism in parte de cat este de calit si de gradul de imunitate.
Vaccinul antigripal imbolnaveste organismul si este periculos
Exista persoane care considera ca se pot imbolnavi de gripa tocmai de la vaccinul antigripal. Ei cred ca el ar contine o forma redusa a virusului, insa in realitate acest vaccin are doar cativa compusi si nu virusii in versiunea lor completa. Deci vaccinul nu este periculos si medicii il recomanda.