Ce sunt hemoroizii? Cu toții am auzit măcar odată la muncă, la școală, sau în familie de cineva că are probleme cu hemoroizii.
În prezent, 6 din 10 adulţi aflați la o vârstă de peste 50 de ani suferă de hemoroizi, dar asta nu înseamnă că cei mai tineri nu pot fi în pericol! Milioane de oameni sunt afectați de hemoroizi și aceștia reprezintă o problemă medicală și socioeconomică majoră.
Hemoroizii se manifestă prin dilatarea și mărirea venelor situate la nivelul canalului anal și al anusului. Aceștia pot atinge dimensiuni supărătoare și se pot exterioriza sau fisura, rezultând dureri insuportabile și sângerări.
Cauzele hemoroizilor
La baza afecţiunilor hemoroidale stă disfuncţia congenitală a vaselor sangvine din segmentul terminal al rectului, care se dilată în anumite condiţii, cum ar fi:
- Statul prelungit pe scaun;
- Consumul de condimente picante, mâncare fast food;
- Kilogramele în plus;
- Constipația prelungita;
- Abuzul de alcool;
- Ridicarea frecventă de greutăți mari;
- Eforturi repetate depuse la defecație.
Persoanele care suferă de hemoroizi, vor experimenta cel mai probabil constipația, urmată de scaune cu sânge.
Simptomele afecțiunii
Cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor sunt:
- Durerea în timpul scaunului;
- Senzație de jena atunci când stăm jos;
- Sensibilitatea zonei anusului – chiar și o tuse poate provoca senzații de usturime;
- Prurit – mâncărime la nivelul anusului;
- Apariția hemoroizilor in zona orificiului anal.
Pentru a înțelege mai bine simptomele hemoroizilor, trebuie să analizăm cele două tipuri ale acestei boli.
Hemoroizii externi – se formează prin dilatarea
plexului venos rectal inferior. Aceștia sunt poziţionati inferior de aşa numita linie zimţată şi sunt acoperiți de epiteliu stratificat pavimentos. Hemoroizii externi se manifestă prin:
- Apariția durerilor rectale în timpul scaunului;
- Acumulări de sânge sub mucoasa anala;
- Apariția unor pete de sânge în scaun.
Hemoroizii interni – se formează din plexul venos rectal superior. Ei sunt poziţionati superior de linia zimţată, adică se află în rect şi sunt acoperiți de un epiteliu stratificat cilindric. Aceștia se manifestă prin:
- Scaune cu pete roșiatice;
- Mâncărimi locale în zona anusului;
- Senzatia de dureri musculare în zona anusului;
- Dureri înaintea, în timpul și după eliminarea unui scaun.
Totuși, cel mai frecvent simptom, în toate tipurile de hemoroizi sunt durerile din zona anusului. Persistența acestora înaintea, în timpul și după eliminarea unui scaun, trebuie să rezulte într-o vizită la medicul specialist.
Investigaţii în vederea orientării diagnosticului
În urma durerilor și a sângerărilor în scaun, este important ca pacientul să se prezinte urgent la un medic specialist.
În anumite situații, simptomele de bază ale hemoroizilor pot fi confundate cu cancerul la intestinul gros, colită, diverticulită sau angiodisplazie.
Pacientului care se prezintă la medicul proctolog și se plânge de disconfort, mâncărime, senzaţie de arsuri ori de umiditate în zona anală, i se va efectua un examen proctologic.
Cele mai folosite analize sunt:
- Tușeul rectal;
- Videoanuscopie;
- Endoscopia digestivă inferioara, sau Colonoscopia.
Tușeul rectal, este o procedură, ce presupune introducerea indexului, cu o mănușă de protecție, prin orificiul anal extern si palparea canalului anal si a portiunii inferioare a ampulei rectale.
Videoanuscopia reprezinta introducerea in canalul anal a unui anuscop prevazut cu o camera video performanta de mici dimensiuni, care permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor luate.
Endoscopia digestivă inferioara, sau colonoscopia, este o procedură ce presupune introducerea unui instrument flexibil, echipat cu o cameră de filmat. Această procedură medicală, permite specialistului, să observe interiorul intestinului gros și să determine, cauza durerilor, sângerărilor sau existenta altor modificari patologice.
Diagnosticul hemoroizilor
Hemoroizii pot fi diagnosticați, în majoritatea cazurilor, prin examinarea anusului de către medicul specialist. Acesta vă poate diagnostica cu hemoroizi, analizând antecedentele medicale împreună cu simptomele pe care le resimțiți si examinandu-va prin metodele de mai sus.
Pentru a exclude alte motive ale sângerărilor digestive inferioare, atunci când este cazul, medicul poate folosi sigmoidoscopia (examinarea părții de jos a colonului) și colonoscopia. Acestea sunt procedee de diagnostic, ce exclud leziunile grave însoţite de sângerare (cancer de colon, polipi, colită).
Tratamentul hemoroizilor:
Pentru cazurile avansate ale hemoroizilor, cea mai indicata metoda de tratament este interventia chirurgicala. Prin operație, hemoroizii sunt excizati, iar evolutia postoperatorie poate fi inconfortabila si dureroasa.
- Pacientul trebuie să urmeze o dietă strictă, pentru a preveni constipatia.
- Durerile din timpul scaunului sunt intense;
- Două săptămâni după operație, pacientul trebuie să evite statul in sezut.
Pentru cazurile hemoroizilor cu prolaps de dimensiuni mici, tratamentul cel mai recomandat de medic este urmarea unui stil de viață ce evită condițiile favorizante ale durerii.
- Alimentația ce poate duce la constipatie (condimente, mâncăruri de tip fast-food);
- Șezutul timp îndelungat;
- Igiena permanentă– pacientul trebuie să curețe zona anusului cu apă după fiecare scaun.
De asemenea, medicii specialiști, prescriu de cele mai multe ori, ca tratament:
- Unguente antiinflamatoare;
- Analgezice;
- Substanţe anestezice;
- Supozitoare;
- Laxative – în caz de constipație.
O altă metodă folosită de medicii specialisti din cadrul clinicilor OK Medical, pentru tratamentul minim invaziv al hemoroizilor se numește Bandarea elastica hemoroidala. Rata de succes al acestei proceduri este de 95%. Prin această metodă medicul aplica la baza hemoroidului un inel de cauciuc, circulația sângelui din hemoroid este întreruptă și astfel formatiunea hemoroidala își va reduce treptat dimensiunea, pana la disparitia sa completa. Procedura este foarte bine suportata de pacienti si nu implica intreruperea activitatii cotidiene.
Evoluție, Complicații, și Profilaxia Hemoroizilor
Una dintre cele mai frecvente complicații a bolii hemoroidale o reprezintă sângerarile repetate. Aceasta pierdere constanta de sange poate duce la anemie importanta, insotita de deterioararea a starii generale de sanatate.
O altă complicație o reprezintă, blocarea hemoroizilor interni în interiorul anusului. Acest lucru poate rezulta în inflamarea hemoroizilor, urmata de coagularea sangelui la acest nivel si tromboza hemoroidala care este extrem de dureroasa si poate deveni o urgenta chirurgicala.
Modul în care hemoroizii pot evolua depinde doar de respectarea tratamentului și stilului de viață recomandat de medicul specialist. Hemoroizii pot fi ținuți sub control, prin respectarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene corespunzătoare.
Recomandările medicului specialist
- Pentru a preveni această boală se recomandă:
- Consumul de alimente cu nivel crescut de fibre;
- Evitarea condimentelor și alcoolului;
- Evitarea sedentarismului;
- Stil de viață sportiv.
Alte recomandări medicale pentru prevenirea hemoroizilor sunt:
- După scaune, folosiți șervețele umede, nu șervețele sau hârtie uscată, parfumată;
- Nu rămâneți pe toaletă mai mult decât este cazul;
- Nu vă forțați și încercați, pe cât posibil, să aveti scaun in fiecare zi de consistenta normala.
Foarte bun articol, multumesc pentru sfaturi.