Dieta bogată în flavonoide – Poate preveni declinul cognitiv!

0
66

Știați că flavonoidele trebuie să facă parte din dietă pentru că sunt puternice atunci când vine vorba despre prevenirea declinului abilităților mentale ce apar odată cu înaintarea în vârstă? Potrivit cercetătorilor, consumul de alimente bogate în flavonoide (ex. fructe și legume) aduce mari beneficii sănătății organismului. Flavonoidele sunt compuși bioactivi care au proprietăți antiinflamatorii, antihistaminice, ajută la detoxifierea organismului și la promovarea sănătății creierului pe termen lung.

Ce spun cercetătorii despre rolul lor în dietă?

Navigare rapidă în articole:

  1. Dieta bogată în flavonoide
  2. Care sunt sursele naturale de flavonoide

1. Dieta bogată în flavonoide

Incidența afectării cognitive crește odată cu înaintarea în vârstă, de aceea este important de a avea o alimentație corectă, sănătoasă, pentru a preveni declinul cognitiv. Oamenii de știință recomandă dieta bogată în alimente ce conțin flavonoide, pentru că ele scad riscul de declin cognitiv. Se crede că deficiența de antioxidanți în organism are efect în declinul funcției cognitive, care se produce odată cu îmbătrânirea. Flavonoidele sunt polifenoli cu puternic efect antioxidant.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii care consumă mai multe flavonoide au un risc mai mic de declin cognitiv. Rezultatele studiilor acestora au demonstrat faptul că declinul cognitiv poate fi redus cu până la 38% la oamenii cu o dietă bogată în flavonoide (care consumă chiar până la 600 mg flavonoide zilnic).

Un studiu recent, din American Academy of Neurology Journal, arată că  oamenii care au o dietă ce include o jumătate de porție pe zi de alimente bogate în flavonoide (ex. ardei, mere, căpșuni, portocale) au un risc mai mic cu 20% de declin cognitiv. Cele mai bune rezultate s-au obținut la participanții care au consumat în mod frecvent alimente bogate în flavonoide, precum portocale, țelină, ardei, mere, pere, grapefruit.

Și antocianinele sunt flavonoide, iar prin introducerea lor în dietă se reduce riscul de declin cognitiv cu 24%, spun cercetătorii.

Flavonoidele sunt considerați antioxidanți puternici și au un rol în prevenirea atacului nociv al radicalilor liberi, în declinul cognitiv ce apare odată cu procesul de îmbătrânire. Atât flavonoidele cât și antocianinele reprezintă compuși care pot ajuta în promovarea sănătății creierului pe termen lung.

Consumul de flavonoide previne cancerul și bolile de inimă

Un studiu de dietă daneză (realizat pe un număr de 53.000 participanți, cu vârsta de peste 23 de ani) arată că oamenii care consumă cantități mari sau moderate de alimente bogate în flavonoide, din fructe și legume, au un risc mai mic de cancer și boli de inimă.

Și un studiu realizat de cercetătorii din Australia sugerează că aportul a 500 mg flavonoide pe zi scade riscul de a muri de cancer și boli coronariene. Pentru a ajunge la 500 mg de flavonoide pe zi, dieta poate include de exemplu: 100 g broccoli, o portocală, 100 g afine, o cană de ceai verde și un măr.

Diabet zaharat de tip 2

Flavonoidele au activitate antioxidantă puternică și ajută la consolidarea vaselor de sânge. Ele sunt recomandate în dieta celor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune arterială, diabet și alte boli grave. Aceste componente din legume și fructe au efect anticangerigen și de prevenire a bolilor neurodegenerative.

Un studiu din Marea Britanie arată că femeile ce urmează o dietă bogată în flavonoide au un risc cu 3,4% mai mic de a suferi de atac de cord. La acest studiu au participat 93 de femei cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani, care erau diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 și se aflau în perioada de postmenopauză.

Citește și:  Cum ajuta patinajul pe role la tonifierea feselor si a picioarelor?

Conform unui studiu din China, realizat pe 284.800 de adulți, aportul mare de flavonoizi în dietă poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. Rezultatele studiului au demonstrat scăderea incidenței de diabet cu 5% la persoanele care au un aport de 500 mg flavonoizi în dieta zilnică. Cercetătorii consideră flavonoizii un aliat puternic pentru pacienții cu diabet, pentru menținerea simptomelor sub control și prevenirea agravării bolii.

Dieta mediteraneană

Unele studii arată că dieta mediteraneană este asociată cu un risc redus de a dezvolta tulburări cognitive, boală Alzheimer și demență. Această dietă este foarte ușor de ținut, ea se referă la respectarea unor reguli care includ de exemplu:

  • Consumul ridicat de cereale, fructe, legume
  • Introducerea peștelui în dietă, în cantitate moderată
  • Consumul moderat de produse lactate, mai ales de iaurt și brânză
  • Folosirea de ulei de măsline extravirgin
  • Consumul redus de carne roșie și de vin (câte un pahar mic, doar la mese).

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de boli neurodegenerative cu 13%, arată analizele cercetătorilor. Această dietă a fost asociată și cu prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer și a demenței. Cu dieta mediteraneană slăbești eficient și îți menții și sănătatea organismului.

Flavonoidele în medicina chineză

Flavonoidele sunt antioxidanți puternici, au caracteristici antiinflamatorii care previn atacul nociv al radicalilor liberi, îmbolnăvirea și ajută sistemul imunitar. În medicina tradițională chineză, flavonoidele au fost utilizate de-a lungul anilor pentru:

  • reglarea tensiunii arteriale
  • scăderea nivelului de zahăr din sânge
  • protecția țesutului tegumentar
  • îmbunătățirea funcției creierului
  • prevenirea declinului cognitiv, a demenței
  • prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

2. Care sunt sursele naturale de flavonoide

Flavonoidele se găsesc în fructe și legume și au un efect benefic asupra sănătății organismului. Principalele surse naturale de flavonoide sunt:

  • Conopidă, varză de Bruxelles, spanac, cartofii dulci
  • Afine, căpșune, piersici, prune, caise
  • Dovlecei, morcovi, roșii, dovleac
  • Salată verde, țelină, varză, broccoli, ardei roșii, verzi și galbeni
  • Pepene galben, grapefruit, portocale, banane, mere
  • Praz, ceapă, struguri, vin alb și roșu, ceai verde, cacao.

Cercetătorii recomandă consumul de broccoli, varză, praz și ceapă pentru că au proprietăți antinflamatorii, antioxidante și antihistaminice. Despre cacao, struguri, mere și ceai verde au spus că au flavonoide care pot îmbunătăți sănătatea neurologică și cardiovasculară.

De asemenea, țelina, ardeiul iute și pătrunjelul sunt surse bune de flavonoide care au proprietăți antioxidante, de prevenire a îmbolnăvirii organismului. Prin aportul de portocale și alte fructe din categoria citricelor, se poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Principalele surse naturale de antocianine sunt murele, afinele, cireșele. Prin consumul a 100 g afine se oferă organismului 164 mg antocianine. Prin aportul de aceste alimente bogate în antocianine se menține sănătatea inimii, se mențin sub control anumite boli grave, cum ar fi obezitatea și diabetul zaharat.

Stilul de viață

Oamenii de știință spun că toată lumea ar putea să sufere de demență odată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă au și o predispoziție la asta. Ei consideră că există factori de risc legați de stilul de viață, care pot accelera dezvoltarea bolii. De exemplu, persoanele care fumează, au o dietă nesănătoasă, consumă alcool în mod exagerat și au o viață sedentară pot avea un risc mai ridicat de a suferi de demență. Prin urmare, schimbarea stilului de viață este o alegere bună pentru a scădea incidența demenței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.