Pot mânca deserturi ușor digerabile în timpul dietei de detoxifiere?

0
259
2-salata-de-fructe-de-padure

Detoxifierea organismului este foarte importantă pentru a menține o stare bună de sănătate. Se poate face urmând un plan de detoxifiere în care accentul se pune pe consumul de fructe și legume, dar se pot consuma și deserturi ușor digerabile. Prin acest proces se elimină toxinele care se acumulează în organism, se stimulează procesele digestive și se energizează corpul.

Deserturi ușor digerabile care se pot consuma în timpul dietei

2-iaurt-cu-fructe

Uneori vrei doar desert chiar dacă ești la dietă. Nu mai contează dacă urmezi o cură de slăbire sau o dietă de detoxifiere a organismului.

Multe deserturi ușor digerabile pot fi introduse în alimentație, deoarece acestea ne oferă o stare de bine, mai ales atunci când urmăm un regim de detoxifiere care presupune restricționarea multor alimente pe care le servim în mod normal și care fac rău organismului. Astfel de produse sunt: lactatele, ouăle, soia procesată, glutenul, grăsimile nesaturate, zahărul rafinat, untul, margarina, îndulcitorii artificiali, uleiurile prăjite, produsele tip fast-food.

În ciuda a ceea ce ai putea crede, există multe deserturi ușor digerabile care sunt sănătoase și ar putea fi pe gustul tău. De fapt, s-ar putea să îți placă atât de mult, încât să le introduci mai des în alimentația zilnică. Dintre acestea fac parte:

  • Șerbetul din fructe de pădure sau citrice (portocale sau lămâie)
  • Iaurt înghețat cu fructe de pădure – se amestecă într-un blender iaurt și diferite fructe, iar apoi se ține această compoziție omogenă la congelator. Se servește în loc de înghețată.
  • Salata de fructe (care poate conține portocale, caise, piersici, grapefruit și altele) este bogată în vitamine și minerale importante pentru menținerea sănătății.
  • Biscuiții graham sunt din cereale integrale de aceea îmbunătățesc digestia, iar în plus au puține calorii.

Ceaiul verde – un remediu pentru digestie ușoară

3-ceai-verde

În loc de sucuri carbogazoase se poate bea ceai verde care are elemente active importante și efect bun asupra corpului uman:

  • Are vitamine și substanțe antioxidante. Acesta ajută la scăderea în greutate, la eliminarea grăsimilor la reglarea nivelului de hormoni ale glandelor suprarenale din organism.
  • Are polifenoli care combat atacul nociv al radicalilor liberi și astfel scad riscul de cancer, de deteriorare a ADN-ului, de boli de coagulare a sângelui, ateroscleroză, boli de inimă și boli cardiovasculare.
  • Are carotenoizi care îmbunătățesc aspectul pielii și săruri minerale cu rol în ameliorarea problemelor tenului (acnee, eczeme), în menținerea sănătății vaselor de sânge și creșterea imunității organismului.

Din ceai verde se pot pregăti și deserturi ușor digerabile, cum este de exemplu înghețata de ceai verde.

Stevia în deserturi ușor digerabile

4-stevie

Stevia poate fi folosită în realizarea unor deserturi ușor digerabile deoarece este dulce și proprietățile ei sunt benefice pentru organism:

  • Are efect antimicrobian, astringent, depurativ, antiscorbutic și antibacterian.
  • Are acțiune benefică și asupra gingiilor, previne dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, reduce riscul de gingivită, carii dentare, infecții bucale și abcese.
  • Este recomandată în diete deoarece are efect diuretic, elimină excesul de lichid din organism, inhibă apetitul de grăsimi.
  • Prin conținutul de minerale și vitamine poate ajuta în tratamentul anemiei, afecțiunilor hepatice și bolilor de sânge, contribuie la remineralizarea și vitaminizarea organismului.

Alimente ușor de digerat

6-combinarea alimentelor

Combinarea corectă a alimentelor contribuie de asemenea la menținerea sănătății. Sfaturi utile:

  • Alegerea alimentelor ușor de digerat este o soluție pentru a nu suferi de tulburări digestive.
  • Întotdeauna se consumă întâi alimentele care se digeră ușor și abia apoi carnea, sau alimentele care necesită un proces digestiv mai îndelungat.
  • Combinarea corectă a alimentelor nu doar îmbunătățește digestia dar reduce total riscul de indigestie. Problemele la nivelul tractului digestiv pot să apară însă din cauza altor boli, de aceea trebuie mers la un medic.

Cele mai simple deserturi ușor digerabile

7-pepene-verde-pepene-galben

Un desert delicios pentru orice persoană este pepenele verde care nu va crea afecțiuni digestive. Acesta poate fi mâncat și pe stomacul gol, în orice moment al zilei. În numai jumătate de oră se digeră, iar efectul său diuretic apare imediat.

Beneficii pentru sănătate:

  • Pepenele verde are multe săruri minerale (mai ales potasiu), vitamine A și C, zaharuri simple și apă.
  • Are efect revigorant, de curățare a organismului, creează un efect de sațietate și are un conținut redus de calorii.
  • Este recomandat în curele de slăbire și de detoxifiere ale organismului.
  • Pepenele verde este un desert excelent, are gust dulce și efect răcoritor.

Pepenele galben poate fi de asemenea consumat ca desert și în curele de scădere în greutate deoarece are puține calorii (doar 34 calorii la 100 g fruct). Avantejele oferite de consumul de pepene galben:

  • Conține polifenoli, minerale, vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți care combat atacul nociv al radicalilor liberi în organism și previn multe afecțiuni și boli.
  • Prin introducerea acestui fruct în alimentație se reglează tensiunea arterială, se produce metanină prin aportul de betacaroten, se previn boli ale stomacului, gastrita, problemele vederii (deoarece are vitamine A) și bolile tumorale.
  • Pepenele galben are siliciu, cupru, fosfor, vitamina A, B și C.
  • Proprietățile sale sunt antiinfecțioase, antiseptice, de stimulare a absorbției de fier, a funcției intestinale și a digestiei.
Citește și:  Cele mai eficiente diete de slabit iarna

Detoxifierea organismului pe cale naturală cu legume verzi

8-legume-verzi

Dieta pentru detoxifierea organismului trebuie să conțină:

  • Produse fără amidon, legume verzi suculente, care au proteine vegetale.
  • Se recomandă broccoli, varza, salata, varza de Bruxelles, castraveții, sparanghelul, păpădia, mugurii de bambus, sfecla roșie, morcovii, napi, fasolea, mazărea, frunzele de sfeclă roșie, pătrunjelul, spanacul, stevia, etc.

Alimentele trebuie să fie consumate crude, fierte în aburi sau coapte la cuptor deoarece dacă sunt fierte sau prăjite își pierd vitaminele, sărurile minerale și substanțele biologic active.

Cafeaua oferă o stare de energie organismului dar nu trebuie niciodată consumată în exces.

Alcoolul se bea ocazional și cu moderație, în curele pentru detoxifierea organismului trebuie eliminat complet.

Beneficiile enzimelor digestive din plante pentru detoxifierea organismului

1-enzime-digestive

Cu trecerea anilor, organismul îmbătrânește și apare un deficit de enzime digestive. Astfel se explică de ce organismul ajunge să nu mai digere bine alimentele cum o făcea în tinerețe, iar efectele nu sunt bune pentru tractul digestiv.

Alimente care se digeră greu

5-alimente

Pofta de dulce este ceva normal la oameni mai ales în zilele acestea când se suferă de stres. Aceasta nu înseamnă că trebuie să mâncăm în exces dulciuri, prăjituri, brioșe, ciocolată, biscuiți, produse de patiserie, etc. Astfel de alimente se digeră greu și au multe calorii. Ele conțin zahăr rafinat, ouă, făină, unt, lactate, margarină, grăsimi, care îngreunează organismul.

Astfel de produse trebuie eliminate din dietă dacă se dorește detoxifierea organismului. Ele pot fi înlocuite cu fructe, legume, cereale, uleiuri vegetale, pâine din tărâțe de grâu și secară.

Ce se întâmplă cu alimentele prost digerate?

2-acumularea-de-toxine-in-organism

Ele putrezesc în tractul digestiv și astfel crește numărul de bacterii neprietenoase, care la rândul lor duc la formarea unui mediu toxic acid. Astfel de elemente toxice ajung în sânge și de acolo la celule și țesuturi. Consecințele sunt vizibile, deoarece toxinele:

  • Afectează aspectul pielii și deci aspectul fizic în general.
  • Privează organismul de energie.
  • Provoacă inflamații și congestionări ale țesuturilor organismului.
  • Formează depuneri la nivelul țesuturilor organice. Astfel sunt afectate negativ mai ales ficatul, rinichii, mușchii, glanda tiroidă, sinusurile, pielea, etc.
  • Pot afecta circulația sangvină și limfatică ceea ce reduce capacitatea celulelor de a funcționa corect și de a-și menține sănătatea.
  • Scad sistemul imunitar al organismului.

Enzimoterapia – Terapia cu enzime digestive

3-terapia-cu-enzime-digestive

Enzimoterapia servește la eliminarea substanțelor toxice din organism. Terapia cu enzime ajută la stimularea activității digestive și la eliminarea deșeurilor moleculare din organism. Enzimele îndeplinesc un rol important în organismul uman. Practic, fiecare activitate metabolică din organism depinde de activitatea enzimelor.

Terapia enzimatică este folosită de medicina alternativă pentru tratamentul bolilor inflamatorii, în cazuri de leziuni sportive, vânătăi, răni, ulcere care sunt dificil de vindecat, reumatism, dureri articulare, sinuzită (congestionarea nasului) și altele.

Enzimele digestive sunt substanțe proteice cu rol în procesele biochimice din organism. Pentru enzimoterapie trebuie să se servească alimente cu un conținut bogat în enzime digestive pentru că:

  • Acestea contribuie la absorbția substanțelor vitale în organism și la consolidarea sistemului imunitar.
  • Ajută la restabilirea stării de sănătate, la păstrarea rezervelor de enzime în organism.
  • Sunt benefice pentru organism, încetinesc procesul de îmbătrânire al corpului, contribuie la creșterea energiei pentru frumusețe, stimulează activitatea creierului, normalizează procesele celulare, mențin sănătatea țesuturilor și organelor.
  • Stimulează absorbția de minerale și nutrienți în organism, cresc procesul digestiv, ajută la regenerarea celulară, cresc energia, ajută la curățarea colonului și a intestinului subțire de toxine.
  • Sunt un remediu în prevenirea și ameliorarea simptomelor unor boli, cum sunt constipația și balonarea.

Enzime digestive

4-enzime

Există trei categorii principale de enzime:

  • Amilaza are efect în digestia glucidelor. Se găsește în semințe, fructe proaspete, nuci, legume, miere și fructe uscate. Prin amilază organismul descompune mai ușor amidonul și carbohidrații. Persoanele care sunt sensibile la gluten trebuie să folosească suplimente de amilază.
  • Proteaza are rol în digestia proteinelor (care apar în pește, carne, ouă, nuci, brânză). Persoanele care au probleme în ceea ce privește digerarea proteinelor pot folosi suplimente de protează pentru că în acest fel ele previn alergiile alimentare.
  • Lipaza ajută la digestia grăsimilor și asigură buna funcționare a vezicii biliare. Cu ajutorul suplimentelor de lipază se digeră mai ușor grăsimile și se menține sănătatea ficatului, pancreasului și a vezicii biliare.

Consumul de crudități are ca efect aprovizionarea corpului cu enzime care sunt foarte importante pentru menținerea sănătății, pentru prevenirea unor afecțiuni și boli. Alimentația trebuie să fie naturală, echilibrată, alcătuită din legume, fructe proaspete, miere, semințe, nuci, produse bogate în enzime vegetale dar obținute prin agricultură biologică.

Enzimele se iau pe stomacul gol, ajută la curățarea sângelui, la combaterea bolilor digestive, a ulcerelor, candidozei, durerilor de gât, încetinirea dezvoltării celulelor canceroase și distrugerea tumorilor.

Bucurați-vă de sentimentul de vitalitate pe care vi-l oferă hrana în stare crudă! O stare bună de sănătate începe cu o digestie bună care se bazează pe activitatea enzimelor digestive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.