Potrivit medicilor, oamenii caută modalități pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a slăbi. Asta se poate realiza și prin curățarea colonului, prin eliminarea deșeurilor acumulate și a toxinelor din intestinul gros. Dieta ajută în acest sens. Anumite simptome arată clar că este necesară o detoxifiere a colonului și anume:
- Mirosul neplăcut al transpirației, producția lentă a bilei, respirația urât mirositoare
- Dezvoltarea unor probleme de sănătate – colită, diverticulită, boli intestinale
- Dureri de cap, oboseală, dezechilibrul florei intestinale
- Somn slab, pete pe piele, constipație, ceață mentală
- Lipsa poftei de mâncare, dureri de corp, senzație de lipsă de energie.
Beneficii ale detoxifierii colonului
Prin curățarea colonului se obțin multe beneficii și anume:
- Se oferă organismului un plus de energie, oboseala va dispărea
- Activitatea intestinală se realizează în mod normal
- Se îmbunătățește starea de sănătate generală a organismului
- Se menține sănătatea sistemului digestiv
- Tractul digestiv va procesa mai eficient alimentele
- Apa și nutrienții sunt asimilați mai ușor în corp
- Mișcările intestinale se realizează mai bine, iar asta scade riscul de constipație
- Sunt eliminate toxinele, deșeurile compacte, bacteriile
- Somnul devine mai bun și liniștitor.
Curățarea colonului este un procedeu benefic, spun medicii. El se face și înainte de anumite proceduri medicale, ca de exemplu colonoscopia. Un colon curat îmbunătățește sănătatea, previne bolile și ajută medicii să detecteze mai ușor polipii (care cauzează cancer) în timpul colonoscopiei.
Medicii recomandă de obicei detoxifierea ca metodă de curățare a colonului. Ei consideră că asta ajută la eliminarea toxinelor din tractul gastrointestinal, ceea ce previne o mare varietate de probleme de sănătate.
Cum se realizează curățarea intestinelor?
Se recomandă schimbarea dietei, respectiv consumul unor alimente care pot ajuta în acest sens și anume:
- Consumul mai mare de fructe, legume, apă
- Aportul de alimente bogate în fibre care mențin sănătatea colonului
- Alegerea unei diete pe bază de plante
- Reducerea consumului de carne roșie (carne de porc, vită și miel), gluten, alimente procesate, alimente prăjite, slănină, cârnați, hot dog
- Eliminarea alimentelor grase, sau nesănătoase care creează dependență
- Reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat.
Suplimentele laxative
Majoritatea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-80 de ani folosesc uneori laxative, ori suplimente laxative din plante sau de tip ceai, pentru a reduce constipația și alte probleme digestive.
Cele mai eficiente în acest sens sunt anumite plante medicinale, ca de exemplu: păpădia, rădăcina de lemn dulce, rădăcina de gențiană, rubarba, aloe vera, frunzele de anghinare, iarba mâței, rădăcina de brusture.
O metodă simplă de detoxifiere a colonului este ceaiul din plante medicinale, precum:
- Ceaiul din oregano, salvie, măceșe, frunze de mesteacăn are efect diuretic, normalizează funcția rinichilor, elimină toxinele din rinichi și colon
- Ceaiul din flori de mușețel, rădăcină de brusture, frunze de urzică, frunze de păpădie, frunze de mesteacăn accelerează procesul de detoxifire a sângelui și a corpului
- Ceaiul din frunze de păpădie, mărar, anason, busuioc, mătase de porumb are proprietăți foarte bune de eliminare a toxinelor din ficat și colon
- Ceaiul verde și din semințe de in are efect diuretic și laxativ, curăță colonul de toxinele care provoacă stagnare în intestin.
Aceste ceaiuri se servesc cu jumătate de oră înainte de micul dejun. Ele ajută la realizarea unui tranzit sănătos, la detoxifirea organismului și eliminarea toxinelor acumulate.
În ceea ce privește medicamentele laxative, acestea nu sunt recomandate frecvent deoarece au și efecte secundare (trebuie citit cu atenție prospectul). Inainte de a lua laxative este bine să consultați un medic pentru a nu avea alte probleme de sănătate după aceea.
Alte metode pentru eliminarea toxinelor din colon
O metodă este hidroterapia colonică sau irigarea colonului, care se face de către un hidroterapeut cu apă purificată; această metodă ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din intestinul gros.
O altă metodă este clisma cu zer ProFlora, care este un remediu bun pentru normalizarea pH-ului colonului și refacerea bacteriilor prietenoase din intestinul gros. Clisma este o terapie comună care ajută la curățarea rectului, a părții inferioare a colonului, dar nu a întregului tract digestiv. Clisma este un procedeu bun pentru sănătatea colonului, ce se realizează de obicei într-un cadru clinic.
Conform cercetătorilor, curățarea colonului previne dezvoltarea unor boli (ex. alergiile, artrita și astmul). Unele studii susțin că asta ajută la scăderea în greutate și la creșterea energiei în organism. De asemenea, cercetătorii spun că metoda de curățare a colonului reduce riscul de cancer colorectal.