Cercetătorii americani au concluzionat că oamenii care fac sport din tinerețe au un risc scăzut de a suferi de depresie odată cu inaintarea în vârstă. Ei au realizat mai multe studii timp de mai mult de 20 de ani și au descoperit o legătură între depresie și inactivitatea fizică. De asemenea au demonstrat faptul că jumătate de oră de mers pe jos sau de exerciții fizice ușoare în fiecare zi pot înlătura depresia și anxietatea.
Exercițiile fizice ajută și în plan fizic, în prevenirea și combaterea unor boli grave: hipertensiune arterială, obezitate, diabet și altele. În ceea ce privește bolile mentale, sportul ameliorează simptomele provocate de acestea, contribuie la vindecarea lor și la prevenirea recidivelor.
Acest lucru este foarte important, deoarece se știe că depresia și anxietatea duc la deteriorarea stării generale de sănătate, la imposibilitatea de a desfăsura normal orice activitate, de a ne concentra și avea grijă de noi înșine. Exercițiile fizice ajută la creșterea încrederii în sine, a puterii de concentrare interioară, la îmbunătățirea sentimentului de responsabilitate, eficacitate, capacității de a avea o gândire plăcută și pozitivă.
Activitatea fizică înlătură stările de nervi depresive, oferă o stare de încredere în forțele proprii, de creștere a stimei de sine, de a te simți atractiv din punct de vedere fizic și mental.
Cei care au stări de depresie cronică, anxietate și atacuri de panică se confruntă cu o stare intensă de stres emoțional, cu schimbări de respirație, accelerare a pulsului, transpirație. Astfel de modificări apar în corp și atunci când se realizează exerciții fizice, însă, acestea sunt diferite de primele prin faptul că nu sunt asociate cu o situație de frică, de pericol, de stres emoțional.
Persoanele deprimate sau care suferă de anxietate sunt lipsite de energie, sunt mereu obosite, nu își găsesc motivația de a depăși stările de stres și de a face ceva pentru a se simți mai bine. Pentru a depăși astfel de situații se pot face pași mici în shimbarea modului de viață. De exemplu se poate începe cu un program de exerciții simple, cu o plimbare în fiecare zi, măcar de 20-30 de minute într-un parc din apropierea locuinței. Trebuie aleasă o activitate fizică care poate fi adecvată fiecărei persoane în parte. De exemplu, unele persoane preferă să facă inot, altele să alerge și așa mai departe.
Exercițiile fizice elimină sentimentele negative acumulate și oferă un mod eficient de vindecare a depresiei și anxietății. Desigur la început nu este deloc ușor, însă, nimeni nu trebuie să se aștepte ca acest proces de schimbare să fie simplu, trebuie luate în calcul și obstacolele sau gândurile de dezaprobare care intervin în mod inevitabil, mai ales în primele momente.
Dacă nu sunteți activi, trebuie să începeți să faceți sport, deoarece doar așa vă puteți menține starea mentală și fizică de sănătate.