Fisticul – Un fruct gustos bogat in fibre si elemente nutritive

0
896
Fisticul - Un fruct gustos bogat in fibre si elemente nutritive

Fisticul (Pistacia vera) este un arbore inalt de aproximativ 10 m, originar din Asia unde se cultiva si care face parte din familia Anacardiaceae. Arborele are frunzele cazatoare, alcatuite din foliole late de cca. 4 cm, care prin frecare degaja un miros placut si destul de puternic. Florile cresc sub forma de corola, au culoarea galbuie sau verzuie si in functie de gen au 3-4-5 sepale.

Semintele acestei plante sunt mici, prezinta trei muchii si au o coaja foarte tare de culoare maronie-roscata care la maturitate se desface in doua valve. Pe frunze cresc niste gogosi alungite care au un continut bogat de tanin. Aceasta planta se cultiva de 4 000 de ani pentru fructele sale deosebit de gustoase, cu aroma fina, bogate in fibre si elemente nutritive.

Proprietatile si utilizarile samburilor de fistic

Samburii de fistic contin apa, vitamina E, amidon, magneziu, fibre, materii grase, zaharoza, antioxidanti, hidrati de carbon, carotina, fier, acid nicotinic, tiamina, materii proteice, materii extractive, luteina, zeaxantina, cenusi, celuloza.

In trecut fisticul era utilizat din punct de vedere terapeutic ca un bun remediu calmant, tonic, hepatic, antiveninos.

Fisticul scade colesterolul, asigura elemente nutritive si antioxidanti care intaresc rezistenta organismului, astfel este benefic pentru inima, prevenind bolile cardiovasculare.

Intarirea si revitalizarea organismului – Se recomanda sa se introduca in alimentatia zilnica fistic in stare cruda. Poate fi consumat impreuna cu stafide si miez de nuca, sau pus in iaurt si inghetata.

Bolile de nervi, bolile de inima – Fisticul este tonic al sistemului nervos deoarece contine tiamina si fier. Medicii recomanda fisticul bolnavilor de nervi, precum si celor cu hipotensiune si boli de inima.

Citește și:  Ceaiul de vâsc ajută la scăderea în greutate, la tratamentul hipertensiunii arteriale și a cancerului

Cancerul pulmonar – Fisticul este anticancerigen deoarece contine vitamina E cu rol de protectie impotriva anumitor forme de cancer. Bolnavii de cancer pulmonar trebuie sa consume 60 g de fistic in stare cruda, in fiecare zi.

Problemele digestive – Fisticul in stare cruda este bogat in fibre si proteine de aceea este recomandat in digestie, el imbunatateste tranzitul intestinal. Contine aceeasi cantitate de fibre fata de fulgii de ovaz si de doua ori mai multe fibre fata de nuci. Proteinele din fistic sunt mai usor digerabile si nu produc acid uric in organism.

Slabirea vederii – Fisticul protejeaza vederea deoarece contine anumite substante – luteina, zeaxantina – importante pentru ochi, in reducerea riscului slabirii vederii si orbirii.

Fertilitatea, disfunctiile erectile – Barbatii trebuie sa consume 100 g de fistic crud in fiecare zi. In urma unui studiu recent s-a constatat ca dupa o dieta cu fistic crud performantele sexuale ale barbatilor au crecut cu 50%.

Din ulei de samburi de fistic se prepara un ulei folosit pentru masaje si frictiuni.

Stresul – Este recomandat sa se manance in fiecare zi 30 g de fistic crud, deoarece contine magneziu care dupa cum spun medicii combate stresul.

Samburii de fistic sunt folositi pentru prepararea unor produse de patiserie si cofetarie, pentru decorarea prajiturilor si a torturilor.

Din samburi se prepara anumite emulsii colorate care sunt folosite ca inlocuitor al migdalelor dulci, deoarece au gustul asemanator cu acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.