Fructe de aronia – Cea mai importantă sursă de polifenoli cu efect antioxidant

0
12

Fructele de aronia sunt negre și mici, ca afinele și au proprietăți benefice pentru sănătate, în special cresc imunitatea. Acest arbust are denumirea științifică Aronia melanocarpa și este numit scoruș negru. Despre fructele de aronia s-a descoperit că au efecte benefice asupra sănătății, imunității, combat diabetul, infecțiile, obezitatea, hipertensiunea arterială, previn cancerul, bolile de ficat și de inimă.

Aronia – beneficii și proprietăți medicinale

Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, folați, vitamine (A, B, C, E, K, P) și minerale (calciu, sodiu, potasiu, magneziu, fier, mangan, zinc). Se spune că 28 grame de fructe de aronia au 10% din necesarul zilnic de vitamina C și 9% din cantitatea recomandată zilnic de mangan.

Aceste fructe sunt bogate în polifenoli, antociani, acid hidroxicinamic, flavonoli, betacaroten, luteină, zeaxantină și:

  • Au de două ori mai multe antocianine comparativ cu afinele sălbatice
  • Au un conținut de antioxidanți de 15 ori mai mare decât acela din afine
  • Au de 10 ori mai mult acid chinic decât merișoarele
  • Au proantocianine cu efect antioxidant care apar și în semințe de struguri.

Despre fructele aronia se spune că au acid folic, mangan, potasiu, magneziu, calciu, zinc, ce mențin sănătatea. 100 g de fructe aronia au 93% din aportul de fier necesar zilnic.

Întăresc imunitatea organismului

Fructele de aronia stimulează imunitatea, au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antivirale, aterosclerotice, antidiabetice.

Aceste fructe sunt bune și pentru sistemul nervos, ajută la formarea globulelor roșii.

Conform studiilor cercetătorilor, polifenolii dietetici din aronia au activitate antioxidantă, antiinflamatorie și antivirală. De asemenea, ei întăresc imunitatea și vitalitatea organismului. Polifenolii combat stresul oxidativ și inflamația cronică. Polifenolii acționează ca probiotice, ceea ce ajută imunitatea organismului. Boabele de aronia au antocianine, proantocianidine, acizi fenolici, acizi clorogenici și neoclorogenici.

Sucul de aronia este recomandat în sezonul rece pentru că întărește organismul și previne gripa și răceala.

Ajută în lupta împotriva cancerului și a infecțiilor virale

Există studii ale cercetătorilor care sugerează că antocianii din aronia inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste fructe reduc cu 80% dezvoltarea cancerului de colon și cu 60% dezvoltarea cancerului de esofag. De asemenea, aronia ajută în lupta împotriva cancerului de colon și a cancerului de sân.

Aronia are acid ursolic ce are activitate anticanceroasă, joacă un rol în prevenirea dezvoltării cancerului. Și compușii fenolici din fructele de aronia reduc stresul oxidativ și au potențial anticancer. Boabele de aronia au și activitate antimicrobiană, ajută în lupta împotriva E.coli, tulpinilor de Streptococcus pyogenes și Staphylococcus aureus.

Citește și:  5 micronutrienți esențiali pentru sănătate, din surse vegetale

Boabele de aronia au compuși bioactivi cu acțiune antivirală împotriva virusurilor gripale. Dintre aceștia fac parte: acizii fenolici, flavonoidele, antocianinele, proantocianidinele. De asemenea, aceste fructe au acid elagic, compuși fenolici, miricetină cu proprietăți antigripale. Ele, prin compușii fenolici cu proprietăți antioxidante puternice, ajută la stimularea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor virale.

Aronia promovează detoxifierea corpului și combaterea îmbătrânirii premature a organismului.

Mențin sănătatea inimii

Fructele de aronia au proprietăți antiinflamatorii și ajută la menținerea sănătății inimii. Ele previn și combat boli precum: sindrom metabolic, cancer, atac de cord, boli cauzate de procese inflamatorii, boli cardiovasculare.

Aceste fructe au fibre și macronutrienți care ajută digestia, reduc nivelul de colesterol din sânge.

Cercetătorii spun despre aronia că sunt un tonic excelent pentru vasele de sânge și pentru inimă. Aceste fructe îmbunătățesc elasticitatea și rezistența vaselor de sânge, susțin circulația sângelui la nivelul creierului. Ele previn dezvoltarea trombozelor, a inflamațiilor, a bolii Alzheimer și cirozei hepatice. Prin aportul lor se previn și se combat multe probleme de sănătate: hipertensiunea arterială, coagularea sângelui, metabolismul lipidelor și bolile cardiovasculare.

Previn diabetul

Conform studiilor cercetătorilor, sucul de aronia are antioxidanți care ajută în prevenirea și gestionarea diabetului. Ele scad nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet.

Aceste fructe au până la 60-70% polifenoli și 25% antociani. La 100 g fructe de aronia cantitatea de antociani este cuprinsă între 300-600 mg.

Mai multe studii realizate de cercetători au arătat că sucul de aronia are puține calorii și este indicat în dieta persoanelor cu diabet zaharat. Acest suc are potențial hipoglicemic și gust excelent. Este bogat în antioxidanți, polifenoli, antociani, acizi fenolici, procianidine și poate ajuta în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Studiile cercetătorilor arată că 50 ml de suc de aronia are 258 mg antociani. Acest suc reduce nivelul de colesterol rău din sânge, trigliceridele și glicemia.

Sucul de aronia este foarte bun pentru organism, se poate achiziționa de la plafar. Sucul crește rezistența organismului, previne răceala, gripa, infecțiile bacteriene și virale.

Din aceste fructe se face dulceață, sucuri și prăjituri. Fructele se pot utiliza proaspete sau uscate la infuzie și ceai. Din fructe uscate se poate obține o pulbere care se poate utiliza pentru stimularea imunității, în amestec cu miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.