Neem – Un antibiotic eficient și un antiinflamator natural, fără efecte secundare

0
230

Neem (Azadirachta indica) este un arbore mare, veșnic verde, din India, care poate depăși înălțimea de 40 m. Este apreciat în India pentru proprietățile sale medicinale de vindecare, antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulatoare și anticancerigene. Toate părțile sale (frunze, crenguțe, flori, semințe, rădăcină, scoarță de copac) sunt utilizate, pentru o gamă largă de afecțiuni. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile acestui antibiotic natural pentru sănătatea organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Neem – Proprietăți medicinale
  2. Periajul dinților cu neem

1. Neem – Proprietăți medicinale

Acest arbore crește și în climatul cald din Asia de Sud-Est, nu doar în India.

Neem este utilizat în medicina naturală și în homeopatie, pentru mai multe probleme de sănătate, precum sunt: dureri de gât, gripă, răceală, febră, infecții fungice, diabet, boli de piele, oboseală, boli ale gingiilor, etc.

În medicina Ayurvedică, neem este apreciat pentru efectul său natural împotriva paraziților, bacteriilor și virusurilor. Este folosit uleiul din semințe de neem, pulberea din frunze de neem, extractul apos din frunze de neem, dar și fumul din frunze de neem uscate.

Neem este apreciat pentru un număr mare de proprietăți și efecte de vindecare:

  • Extractul din frunzele de neem are efect antiinflamator, este un excelent antibiotic și antifungic natural
  • Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, în cazuri de infecții urinare, la purificarea sângelui și detoxifierea organismului
  • Normalizează metabolismul și echilibrează digestia
  • Menține sănătatea pielii
  • Ajută la reglarea nivelului de glucide din sânge
  • Crește imunitatea organismului.

Neem – antibiotic natural

Extractul din frunze de neem acționează împotriva bacteriilor, virusurilor, poate avea și efect anticancerigen. Este indicat în cazuri de infecții virale și bacteriene, persoanelor care suferă de gripă, răceală, dureri de gât, febră, dureri de cap, angină pectorală, inflamația tractului urinar.

Neem este un antibiotic natural, fără efecte secundare. Poate ajuta în vindecarea pielii, în diferite boli dermatologice, infecțioase și inflamatoare. A dat rezultate bune în cazuri de dermatită alergică, mătreață, eczeme, acnee, psoriazis.  

Uleiul de neem este folosit la realizarea unor produse faciale pentru tratamentul acneei, eczemelor, rănilor infectate, psoriazisului.

Anumite componente din neem pot inhiba virusurile să provoace infecții. Studiile farmacologice arată că frunzele acestui arbore au proprietăți antivirale. Cercetătorii din SUA au demonstrat că extractul apos din frunze de neem poate inhiba virusul hepatic B polimeraza. Cercetători din Germania au arătat faptul că extractul de neem poate fi eficient împotriva virusului herpes.

Studiile cercetătorilor arată că neem poate susține imunitatea organismului, mai ales imunitatea celulară, poate ajuta în mod eficient împotriva infecțiilor cu ciuperci, paraziți și diferite tulpini de streptococi și bacterii:

  • Escherichia coli
  • Epidermophyton – un tip de herpes care afectează pielea picioarelor și unghiile
  • Geotrichum – o ciupercă care produce infecții ale mucoaselor, plămânilor și bronhiilor
  • Mycobacterium smegmatis
  • Trichosporon – o ciupercă a sistemului gastro-intestinal
  • Staphylococcus aureus (în acest caz un bun efect antibacterian îl are uleiul din frunze, semințe și scoarță de neem)
  • Candida albicans – o ciupercă ce poate afecta pielea, vaginul, gura, mâinile și picioarele.
Citește și:  Top 10 cele mai bune remedii impotriva gripei si racelii

Neem are efect anticancerigen

Conform studiilor realizate de cercetători, neem are efect anticancerigen și antioxidant. S-a demonstrat modul cum acționează împotriva celulelor canceroase; neem reduce proliferarea acestor celule anormale și stimulează anumite celule ale sistemului imunitar care pot accelera moartea celulelor canceroase. Neem are efect bun și în eliminarea toxinelor cancerigene, care apar în alimentele stricate.

Neem are antioxidanți puternici (rutina, quercitina) care combat atacul nociv al radicalilor liberi și previn îmbolnăvirea. Poate fi utilizat în ameliorarea durerilor de cap, a durerilor provocate de bolile reumatice, în prevenirea bolilor de stomac și a ulcerului. Are efect bun în scăderea tensiunii arteriale, susținerea funcției renale și reducerea colesterolului din sânge.

Neem este utilizat în tratamentul unor boli inflamatorii, cum sunt de pildă reumatismul sau artrita. Studiile cercetătorilor au arătat că în semințele acestui arbore se află un ingredient activ, care are efect benefic asupra inflamației și asupra artritei. Datorită proprietăților antiinflamatorii, se poate preveni eliberarea de substanțe neurochimice – prostaglandinele (care induc inflamația).

Neem reduce nivelul zahărului din sânge

Extractul din frunze de neem are efect bun în cazuri de diabet, scade nivelul de zahăr din sânge cu până la 50% și reglează metabolismul. Acest efect hipoglicemiant se datorează prezenței unui flavonoid în extractul de frunze de neem, numit quercitină.

Neem ajută și în curățarea sângelui, are efect de detoxifiere a organismului. În India este folosit frecvent la curățarea organismului de toxine, alcool, medicamente și droguri. Este recomandat pentru detoxifierea organismului în dietele de scădere în greutate, dar și după tratamentele cu antibiotice, steroizi, sau după chimioterapie.

Extractul apos din frunze de neem are efect împotriva necrozei hepatice, deci poate proteja ficatul. De asemenea, acest extract are și efect anti-ulcer, poate preveni această boală.

2. Periajul dinților cu neem

Există cel puțin trei plante care pot sprijini sănătatea dinților. Acestea sunt ceai verde, mentă și neem. Prin folosirea lor se întărește smalțul dinților și se menține sănătatea acestora și a gingiilor. În loc de fluor se poate folosi extract de frunze de ceai verde, care este bogat în antioxidanți și care, în plus, are capacitatea de a combate bacteriile (ce pot produce apariția cariilor dentare).

Menta ajută de asemenea în menținerea sănătății cavității bucale.

Despre neem, cercetătorii au spus că previne lipirea bacteriilor de dinți și formarea plăcii bacteriene. Prin urmare, folosirea de neem poate ajuta în eliminarea bacteriilor și menținerea respirației proaspete.

În India și Africa, oamenii folosesc periuțe de dinți din neem, în fiecare zi. Medicii spun că această practică ajută în prevenirea bolilor parodontale.

Un studiu al oamenilor de știință arată că extractul de neem poate reduce capacitatea unor streptococi de a se înmulți pe suprafața dinților. Extractul din frunze de neem poate combate dezvoltarea tartrului și poate reduce semnificativ numărul de bacterii din cavitatea bucală.

Vezi aici un video despre neem:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.