Glucagonul – hormonul catabolic din organism, crește nivelul de zahăr din sânge

0
1412
Glucoza din sânge, Foto: lifewithtype2.weebly.com

Alimentația sănătoasă are efect benefic asupra nivelului hormonal. Unul din hormonii cu rol important în organism este glucagonul. Acest hormon peptidic este secretat de celulele alfa din pancreas – organ cu funcție endocrină. Se spune despre el că este hormonul catabolic din organism deoarece asigură energia în organism. Insulina este sintetizată de celulele beta din pancreas.

Glucagonul este eliberat de pancreas în sânge și este transportat liber în vasele sangvine. Funcția sa este inhibată de un nivel ridicat de insulină în sânge. Are efect asupra glucozei, acizilor grași și proteinelor. Stimulează gluconeogeneza sau formarea glucozei în ficat dar și extragerea aminoacizilor din sânge prin celulele hepatice și respectiv transformarea lor în glucoză. De asemenea glucagonul acționează asupra metabolismului proteinelor și lipidelor, stimulează descompunerea proteinelor și crește oxidarea acizilor grași.

Persoanele care suferă de hipoglicemie pot ajunge în situația gravă de a intra în comă dacă nivelul de glucoză din sânge este exagerat de redus. În mod normal organismul trebuie să intervină pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge și o face prin intermediul acestui hormon – glucagonul.

Citește și:  Vezi cât de eficientă este dieta Scarsdale și ce efect are asupra organismului!

În concluzie, rolul acestui hormon este important, el crește nivelul de zahăr din sânge. Deseori stresul, efortul fizic și consumul de proteine sunt cauze ale eliberării de glucagon în sânge. Glucagonul oferă energie organismului și ajută la prevenirea producerii unui nivel prea redus de zahăr în sânge. De asemenea, stimulează secreția biliară, încetinește secreția gastrică și are efect de stimulare a contracțiilor mușchiului cardiac.

Dacă nivelul de insulină este prea ridicat scade nivelul de zahăr în sânge deoarece are loc captarea glucozei de către celule și degradarea ei, iar glucagonul nu poate folosi grăsimea în scopul producerii de energie, nutrienții sunt stocați, la fel și energia. Insulina și glucagonul sunt transportate liber în sânge. Adrenalina stimulează secreția de glucagon de către pancreas și de asemenea inhibă secreția de insulină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.