Cei care doresc să slăbească pot opta pentru un tip de antrenament cardio, sau pe un sport de anduranță. Astfel de metode sunt eficiente pentru a slăbi, petru a dobândi o siluetă de vis. Unul din aparatele sportului de anduranță este banda de alergare, care se găsește în sălile de fitness.
Beneficiile antrenamentului la banda de alergare
Acest aparat este folosit cu plăcere de oameni, indiferent de vârstă. Este recomandat începătorilor deoarece nu necesită un efort deosebit în timpul ședințelor de antrenament, deci nu presupune o condiție fizică excelentă. Te ajută să faci mișcare, să devii mai activ, să renunți la viața sedentară. Prin folosirea acestui aparat se poate slăbi, se poate elimina kg în plus, se pot arde un număr mare de calorii.
Antrenamentul are efect pozitiv asupra organismului, ajută la tonifierea corpului și la menținerea acestuia în formă. Prin alergare se îmbunătățește starea de sănătate, se scade riscul de a dezvolta diferite boli, se stimulează producerea de endorfine, se combate stresul, depresia, se îmbunătățește respirația, starea fizică și mentală. Această activitate fizică crește imunitatea, normalizează nivelul de colesterol din sânge, combate insomnia, intensifică metabolismul, stimulează circulația sangvină, reduce riscul de coagulare a sângelui, menține sănătatea organismului.
Banda pentru alergare este un aparat excelent pentru arderea grăsimilor acumulate în organism, pentru a avea corpul mai frumos, mai tonifiat și mai suplu. Prin mișcare se crește vitalitatea, se detoxifică organismul și se elimină stresul, anxietatea, depresia și tulburările de somn. Prin antrenament regulat se îmbunătățește starea de spirit, se revigorează organismul și se menține sănătatea.
Greșeli pe care le poți face la acest aparat de fitness
Este greșit să nu faci mișcări de încălzire a mușchilor, tendanelor și articulațiilor înainte de a folosi banda de alergare. Dacă sari peste încălzire ai un risc mai mare de accidentare în timp ce alergi pe bandă. De asemenea să crești ritmul de alergat și setările de pantă încă de la începutul antrenamentului nu este indicat, deși este destul de tentant.
Și mișcările de refacere sunt importante, în cazul în care nu le faci să nu te miri că ești amețit când te dai jos de pe banda de alergare. Nu este bine să te oprești brusc din antrenament deoarece vei simți o senzație neplăcută, de amețeală, tensiunea și ritmul cardiac pot scădea rapid (lucru contraindicat) și nu progresiv (cum ar fi în mod normal).
O altă greșeală care se face la banda de alergare ține de poziția corpului, nu trebuie să ai o poziție incorectă (ex. aplecată), în mod normal trebuie să fie ca și cum ai alerga afară. Nu este corect să faci pașii mici, prea mari sau inegali, nu trebuie să ai picioarele înaintea sau în spatele corpului, în mod normal trebuie să alergi natural. Dacă te antrenezi prea încet nu este bine deoarece astfel nu obții rezultate. Pe parcursul exercițiului trebuie să crești treptat viteza și panta, astfel începi să progresezi și arzi mai multe calorii, poți scădea în greutate, îți întărești musculatura și condiția fizică.
Nu apuca mânerele aparatului cu toată puterea și nu sta cu trunchiul aplecat, deoarece astfel nu dai randament ci dobândești doar dureri de umeri și de spate. Ideea nu este să reduci din dificultatea exercițiului sprijinindu-te cu mâinile pe bare, ci să te comporți ca și cum ele nu ar exista, ca și cum ai alerga afară. În mod normal ai senzația că ai putea cădea doar dacă ai crescut prea mult panta sau viteza de alergare. Să alergi pe o pantă abruptă nu înseamnă că faci un antenament bun, chiar poate fi greșit deoarece dacă ești începător poți suferi anumite accidentări.
Specialiștii recomandă să alergi în pantă destul de puțin, să alternezi, să alergi 5 minute în pantă și 5 minute fără pantă. Dacă nu respecți acest lucru și alergi mult timp pe o pantă peste 8% poți avea dureri de șolduri, glezne, spate, deoarece aceste părți sunt foarte mult solicitate. O altă greșeală este să menții un ritm destul de mare pe tot parcursul antrenamentului. În mod corect ar trebui ca ritmul să fie încetinit la începutul și la sfârșitul cursei.
De asemenea ritmul trebuie să varieze în timpul antrenamentului, în funcție de cum este panta (mai mult sau mai puțin abruptă). Banda de alergare nu trebuie folosită de persoanele care au boli congenitale, boli de inimă, boli grave cronice, febră, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală, boli pulmonare, astm bronșic, tromboza membrelor inferioare, disfuncții la nivelul articulațiilor, stenoză mitrală, tensiune arterială ridicată.