Gustul alimentelor este influentat de elementele de decor de pe masa, culoarea si materialul veselei

0
390
Gustul alimentelor este influentat de elementele de decor de pe masa, culoarea si materialul veselei

Alegerea veselei si a tacamurilor intr-o bucatarie nu este un lucru atat de usor cum pare la prima vedere daca luam in calcul efectul pe care il au acestea (respectiv culoarea, materalele din care sunt facute) asupra sanatatii.

Multi dintre noi ne indreptam atentia asupra design-ului modern si utilitatii casnice, insa ar trebui sa ne preocupe mai mult modul cum ele ne pot ajuta sa obtinem produse alimentare mai delicioase si mai gustoase, ideale pentru sanatatea organismului nostru.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Valencia si Universitatea din Oxford au descoperit ceea ce face ca mancarea la o masa sa fie mai gustoasa, iar gustul ei mai intens. Potrivit lor, perceptia gustului depinde destul de mult de culoarea veselei, de materialul din care este realizata, de elementele de decor cum sunt spre exemplu fata de masa si alte obiecte care se pun pe masa.

Cu siguranta vi s-a intamplat sa va asezati la masa si sa observati cu atentie elementele de amanunt folosite in decorarea mesei, cum arata fata de masa, ce culoare are, forma paharelor si a farfuriilor, culoarea acestora, mai ales daca v-ati aflat la un restaurant. Desi la prima vedere aceste amanunte nu par de o mare importanta, specialistii au aflat ca din contra este o necesitate sa dam importanta elementelor de decor deoarece, de ele depinde foarte mult perceptia gustului.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu facut pe un numar de 57 de voluntari care au fost rugati sa evalueze gustul unor bauturi si alimente folosind pahare, farfurii, tacamuri din materiale, culori si forme diferite.

Rezultatele studiului au fost urmatoarele

  • Daca se bea ciocolata calda dintr-o ceasca de culoare crem sau portocalie gustul acesteia va fi excelent, bogat si placut.
  • Gustul ciocolatei ce se bea dintr-o ceasca de culoare rosie sau alba nu mai este atat de intens si impresionant.
  • Mancarea picanta este mai iute daca se ia cu un cutit si mai putin iute daca este mancata cu furculita sau lingura. De asemenea are gustul mai placut si mai bogat daca este mancata cu furculita de plastic.
  • Sucul de lamaie este perceput ca fiind mai acru daca este baut dintr-un pahar de culoare mai rece si mai indulcit daca este baut dintr-un pahar roz, in nuanta mai calda.
  • Oamenii de stiinta spun ca trebuie evitata culoarea rosie. Aceasta culoare inchide pofta de mancare, creaza un sentiment de neliniste si anxietate, este utila celor care doresc sa manance putin.
  • Culorile mai calde si mai luminoase stimuleaza pofta de mancare. Astfel de culori ajuta la producerea de sucuri gastrice, cele reci nu sunt recomandate.
  • Cel mai cald material este argila, iar cel mai rece sticla. Acest lucru a fost observat de oameni cu multi ani in urma. Ei foloseau ceramica, ulciorul de lut pentru ca laptele acru sa se pastreze mai mult timp, daca ar fi fost tinut in borcan de sticla nu rezista mai mult de o zi.
  • Portelanul ofera o stare de bine, ajuta la cresterea poftei de mancare. Este bine sa fie folosit, alegerea culorii sale este foarte importanta conform celor prezentate mai sus.
Citește și:  Descopera avantajele si riscurile consumului de zaharina pentru sanatate!

Concluzia expertilor a fost ca simtul gustului si mirosului este afectat de felul cum sunt servite bauturile si mancarea, mai bine spus de decorul mesei, de culorile si tipul materialului veselei si a tacamurilor. Informatia vizuala ajunge la creier si determina perceptia gustului intr-un anume fel.

Acest studiu este foarte important si de interes mai ales pentru producatorii de produse de catering, de produse alimentare sau cei de la restaurante. Ei si-ar putea creste veniturile daca dau o importanta mai mare modului cum sunt servite mancarurile sau ambalate alimentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.