Halva din semințe de floarea-soarelui – Află de ce este bună pentru inimă!

0
51

Despre halva se spune că este un desert excelent care se poate mânca și la dietă. Prin consumul de halva se menține sănătatea, pentru că ea oferă corpului multe vitamine, aminoacizi și minerale. Această delicatesă se recomandă la micul dejun pentru că are numeroase beneficii pentru organism ce depind de componentele sale. Află cum acest produs îți poate proteja sănătatea și de ce merită să-l faci singur acasă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Consumul de halva este bun pentru inimă
  2. Cum se pregătește halva de casă

1. Consumul de halva este bun pentru inimă

Cercetătorii spun despre halva că are beneficii pentru inimă. Ea conține vitamine și elemente active care oferă următoarele avantaje:

  • Îmbunătățesc ciculația sângelui
  • Au efect bun asupra sistemului cardiac
  • Întăresc vasele de sânge
  • Scad riscul de formarea cheagurilor de sânge
  • Reduc riscul apariției plăcilor de colesterol.

Prin consumul de halva se reduce riscul de boli de inimă și ale sistemului circulator. Acest produs are acizi grași nesaturați ce scad colesterolul și protejează împotriva aterosclerozei. Oamenii cu tendința de a suferi de patologii cardiovasculare pot consuma halva, pentru că acest produs ar putea fi util în prevenirea accidentului vascular cerebral, infractului miocardic și al altor boli.

Halva – alte proprietăți și beneficii pentru sănătate

Acest desert are aminoacizi, proteine, vitamine, minerale, grăsimi vegetale.

Prin consumul de halva se oferă organismului vitamina E

Acest produs este bogat în vitamina E, care este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante puternice. Vitamina E este necesară persoanelor de orice vârstă și are proprietăți deosebite:

  • Are rol benefic în regresia cancerului de colon
  • Acționează ca antioxidant, combate atacul nociv al radicalilor liberi
  • Inhibă formarea cheagurilor de sânge
  • Îmbunătățește funcția de reproducere a organismului.

Crește imunitatea organismului

Cercetătorii recomandă consumul de halva oamenilor pentru că poate crește imunitatea organismului. De asemenea, acest produs este bun pentru oamenii care suferă de anemie, stres, insomnie, rezistență slabă a organismului, tulburări ale sistemului cardiovascular.

În halva este acid folic – care este bun pentru creier, producerea de energie și formarea de globule roșii ale sângelui. Acidul folic este important și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Are vitamina A

Nutriționiștii spun despre halva că are grijă de sănătatea pielii și a ochilor, prin conținutul de vitamina A. Acest nutrient ajută și la vindecare ulcerelor gastrointestinale, la refacerea țesutului epitelial. Vitamina A este importantă pentru sănătatea oaselor și a dinților, are efect antioxidant, previne răceala, gripa, infecțiile renale, ale plămânilor și vezicii urinare.

Conține vitamina B1

Acest desert din semințe de floarea-soarelui are vitamina B1 care este bună pentru sistemul nervos. În halva există și alte vitamine B ce susțin activitatea sistemului nervos, îmbunătățesc memoria, stimulează activitatea creierului, combat stresul, oboseala și insomnia. Dintre cele mai importante vitamine B din halva fac parte: tiamina, acid folic, acid pantotenic, riboflavină și altele.

Citește și:  Alimentația pentru creier – Ce trebuie să mănânci pentru un creier sănătos?

Vitamina B1 are și alte beneficii:

  • Ajută la formarea sângelui, la metabolismul carbohidraților
  • Îmbunătățește digestia și circulația sanguină
  • Meține tonusul musculaturii stomacului, intestinelor, inimii
  • Oferă un plus de energie, crește capacitatea de învățare
  • Are efect antioxidant, protejează organismul de efectele degenerative ale îmbătrânirii.

Dacă în halva sunt și semințe de susan, acestea au magneziu, calciu, acizi grași saturați împortanți pentru sănătatea organismului. Unele rețete de halva au ca ingredient susanul. Acest antioxidant natural are proprietăți ce contracarează ateroscleroza.

În halva se găsește vitamina B5 sau acid pantotenic prin care se reduce stresul. Această vitamină oferă multe avantaje:

  • Este importantă pentru celulele din organism
  • Menține funcționarea normală a tractului gastrointestinal
  • Este un element al coenzimei A necesară funcțiilor metabolice
  • Combate depresia, greața, oboseala, durerile de cap
  • Ajută la transformarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților în energie.

Proteine

Despre halva se spune că este o sursă de proteine. O cantitate de 100 g halva are aproximativ 12,5 g proteine, deci 17% din aportul zilnic de proteine, 26% din aportul zilnic de grăsimi și 20% din aportul zilnic de carbohidrați.

Conține magneziu, fosfor, zinc și fier

În halva se găsește magneziu, fosfor, zinc și fier care reprezintă nutrienți valoroși pentru menținerea sănătății, pentru prevenirea laxității țesutului osos, scăderea riscului de distrofie și anemie.

Acest produs are proprietăți anticancerigene pentru că are vitamina B, antioxidanți și fosfor. Unele studii ale cercetătorilor arată că prin consumul de halva se ameliorează cancerul de sân, cancerul de ovare și cancerul de esofag.

În 100 g halva se găsește 359 mg magneziu, deci o cantitate semnificativă. Magneziul oferă multe avantaje organismului:

  • Menține nivelul calciului și al potasiului din organism
  • Combate depresia, amețeala, slăbiciunea musculară
  • Previne osteoporoza și bolile cardiovasculare
  • Are rol în activitatea enzimelor necesare în procesarea energiei
  • Reduce nivelul de colesterol din sânge și altele.

De asemenea, în acest produs din semințe găsim fosfor, cam 770 mg la 100 g halva. Despre fosfor se spune că:

  • Este un element necesar pentru schimbările energetice din organism
  • Este util pentru dezvoltarea celulară
  • Normalizează ritmul cardiac și funcția renală
  • Ajută la contracțiile mușchiului inimii
  • Menține sănătatea dinților și a oaselor.

Prin consumul de halva se poate preveni și combate anemia, pentru că are fier.

2. Cum se pregătește halva de casă

Acest produs unic se poate consuma chiar și la dietă. El se poate cumpăra din magazinele din oraș sau poate fi pregătit acasă. Unele persoane fac halva de casă pentru a fi sigure că aceasta conține toți nutrienții utili, inclusiv minerale și vitamine. Unii producători adaugă făină în halva pentru a o îngroșa, de aceea este indicat să faceți halva de casă.

Pentru a avea un efect pozitiv asupra sănătății, consumul de halva se face cu moderație.

Vezi aici rețeta pentru halva:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.