Zincul – un mineral esențial pentru sistemul imunitar sănătos

0
92

În comparație cu alți antioxidanți, zincul are un rol important în diviziunea celulară, scade riscul de degenerescență maculară, susține sistemul imunitar al organismului și protejează împotriva cancerului. Conform unui studiu de pe NCBI, deficiul de zinc duce la scăderea imunității și la apariția problemelor cognitive.

Navigare rapidă în articol:

  1. Simptome care arată că aveți nevoie de zinc
  2. Utilizarea alimentelor bogate în zinc

1. Simptome care arată că aveți nevoie de zinc

Zincul că se găsește în toate părțile corpului uman, în oase, mușchi, organe, țesuturi. Este un mineral de care are nevoie toate celulele pentru a lupta împotriva agenților nocivi, virușilor și bacteriilor.

Principalele simptome care pot indica un deficit de zinc sunt:

  • alergii, căderea părului, tulburări suprarenale
  • răceală, sensibilitate la infecții
  • acnee, eczeme și alte leziuni cutanate
  • scăderea funcției mentale
  • pierderea gustului și a mirosului, anorexie, bulimie
  • vindecarea dificilă a rănilor, fragilitatea unghiilor
  • anemie, tulburări digestive, probleme hormonale, infertilitate
  • tulburări cu memoria și concentrarea
  • oboseală accentuată, scăderea imunității organismului.

Deficitul de zinc poate să apară destul de frecvent la oameni și poate provoca anumite probleme de sănătate. Specialiștii au estimat că, în ziua de azi, aproximativ 75% dintre oameni pot avea deficit de zinc. Astfel de persoane se îmbolnăvesc frecvent (pentru că au sistemul imunitar slab), pot avea alergii cronice, sau alte probleme de sănătate. Toate acestea arată că au un deficit de zinc.

Și apariția inflamațiilor în organism, a stării de oboseală sau a problemelor cu glanda tiroidă reprezintă semne al deficitului de zinc. De asemenea, problemele digestive, dificultățile de malabsorbție, cât și deranjul la burtă (sau diareea) sunt alte semne ale carenței de zinc. Bolile inflamatorii intestinale (ca de exemplu sindrom de intestin iritabil, balonare sau flatulență) sunt alte semne ale deficitului de zinc.

Zincul – beneficii pentru sănătate

Zincul este un mineral foarte important pentru oameni, pentru că îndeplinește multe roluri în organism și anume:

  • este esențial pentru diviziunea celulară, încă din faza prenatală
  • scade riscul de defecte congenitale și de naștere prematură
  • ajută la dezvoltarea sistemului osos, îmbunătățește fertilitatea
  • crește producția de spermă la bărbați și ajută în reglarea ciclului menstrual la femei
  • scade riscul de boli ale prostatei, este important pentru secreția insulinei, normalizează glicemia
  • ajută la producerea de testosteron și secreția de hormoni estrogeni
  • menține nivelul normal de vitamina A în sânge, astfel poate menține sănătatea vederii
  • este esențial pentru sănătatea pielii, unghiilor și a părului
  • reduce iritațiile pielii, ajută procesele de vindecare a rănilor
  • susține funcția cerebrală, ajută la eliberarea neurotransmițătorilor ce cresc interacțiunile dintre neuroni
  • îmbunătățește memoria, puterea de concentrare și previne apariția declinului cognitiv, a demenței
  • are efect antioxidant, neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi și previne îmbătrânirea prematură a organismului
  • consolidează sistemul imunitar, prin activarea trombocitelor.

2. Utilizarea alimentelor bogate în zinc

Crustacee

Despre crustacee, cercetătorii au spus că reduc riscul de obezitate. Peștii și crustaceele au acizi grași Omega-3, care nu se găsesc în prea multe alimente. Prin urmare, astfel de produse conțin substanțe nutritive importante și este bine să fie introduse în dietă.

Stridiile sunt o sursă naturală de zinc. Este suficient să mâncați 100 g de stridii pentru a vă acoperi necesarul zilnic de zinc. Stridiile sunt și afrodisiace și sunt bogate în proteine.

Citește și:  Cele mai eficiente diete de slabit iarna

Homarul este văzut ca o delicatesă, dar și ca o sursă de nutrienți. El conține zinc, fosfor, magneziu, vitamina B12 și E. Cercetările au arătat că homarul nu are grăsimi saturate, el are grăsimi polinesaturate care ar putea ajuta la scăderea colesterolului din sânge.

Leguminoase

Cele mai bune surse de zinc, din categoria leguminoaselor, sunt lintea, fasolea și năutul. Doar 100 g de linte fiartă conține mai mult de 12% din necesarul zilnic de zinc.

Usturoiul

Usturoiul conține zinc, dar nu în cantitate mare, ca în cazul stridiilor. Totuși, usturoiul oferă și alte avantaje, cum ar fi:

  • Menține sănătatea inimii
  • Are proprietăți anticanerigene
  • Previne și ajută în tratamentul răcelii.

Semințe crude

Semințele de dovleac sunt o sursă valoroasă de minerale și oligoelemente (zinc, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, fier), dar și de vitamine (A, B6, C, E, niacină, riboflavină, tiamină, acid folic). Acestea nu sunt recomandate în dietele de slăbit, pentru că au cam 560 kcal la 100 g.

Semințele de susan sunt o sursă importantă de zinc. S-a constatat că în 100 g de semințe de susan se află 10 mg de zinc.

Semințele de floarea-soarelui conțin acizi grași nesaturați, aminoacizi, vitamine (A, B, D, E), zinc, potasiu, calciu, fier. Fitosterolii din semințele de floarea-soarelui previn ateroscleroza, cancerul, bolile cardiovasculare. De asemenea, aceste semințe au acid linoleic ce ajută în lupta împotriva neoplasmelor ce s-ar putea dezvolta la plămâni, piele, intestin gros și sân.

Nuci

Nucile au un conținut ridicat de acizi grași nesaturați, vitamina B și E, zinc, potasiu, magneziu, fier, fosfor, calciu. Prin aportul de acizii grași nesaturați, nucile au efect anticuagulant, reduc nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli de inimă. Consumul de nuci are efect bun asupra creierului, îmbunătățește funcția sistemului nervos și circulator, scade riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet zaharat de tip 2 și cancer.

Nucile caju sunt o sursă importantă de zinc. Ele conțin în 30 g chiar 15% din necesarul zilnic de zinc.

Produsele lactate

Astfel de alimente – lapte și brînză – pot fi introduse în dieta celor cu un deficit de zinc. Prin consumul a 100 g brânză cheddar se dă organismului 30% din necesarul zilnic de zinc. Un pahar cu lapte are 10% din necesarul zilnic de zinc.

Carnea

Carnea este o sursă de zinc, la fel și organele (cum este ficatul de vită). În carnea de porc, de vită și de pui se găsește de fapt un zinc de origine animală, despre care se spune că este asimilat mai bine de organism, decât cel de origine vegetală (din cereale, semințe, secară, grâu și altele).

Zincul este un mineral esențial pentru sănătate, pe care organismul nu îl stochează. Deci ar fi indicat să consumați zilnic suficiente alimente bogate în zinc, pentru a satisface necesarul de acest mineral în corp. Unii oameni sunt predispuși deficitului de zinc, cum ar fi: femeile gravide sau care alăptează, persoanele care au vârsta mai peste 60 de ani și adolescenții.

Vezi aici un video despre zinc:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.