Iată care sunt măsurile de prim ajutor pe care poți să le acorzi în caz de deget luxat

0
3020
Iată care sunt măsurile de prim ajutor pe care poți să le acorzi în caz de deget luxat

Un astfel de traumatism se poate întâmpla frecvent la sport sau anumite activități zilnice, prin lovire sau accidentare. Prin luxația degetului se deplasează extremitățile articulare ale osului și apar simptome de durere intensă dar și limitarea mișcării acestuia. Degetul are trei oase și două articulații, oasele au denumirea de falange.

Ligamentele degetului pot fi și ele deteriorate prin anumite mișcări bruște, în anumite situații producându-se entorsa. Principalele simptome care apar în cazurile unor asemenea traumatisme la deget sunt: durerea (care devine mai intensă la mișcarea degetului), umflarea articulației, pierderea capacității funcționale a degetului, instabilitatea acestuia dacă este complet rupt.

Cum se tratează un deget luxat? Care sunt măsurile de prim ajutor?

Victima cu degetul luxat trebuie să evite mișcarea acestuia în scopul de a nu agrava trauma. Reducerea edemului sau a umflăturii articulației se face în primele 48 ore cu ajutorul compresei cu gheață. De obicei gheața este și soluția eficientă pentru ameliorarea durerii. Înainte de aplicare pe piele, gheața se înfășoară într-un prosop.

Fie că este vorba despre o entorsă sau despre o luxație, întotdeauna se pune gheață pentru diminuarea durerii și umflăturii. Cu ajutorul unei mici atele se poate bandaja degetul și astfel acesta se menține imobilizat și se poate preveni agravarea traumei. În situații mai puțin grave se poate folosi doar un bandaj pentru imobilizarea degetului și pentru reducerea edemului.

Citește și:  Herniile: clasificari, cauze si tratamente

Întotdeauna bandajul trebuie să fie înfășurat corect având grijă să nu oprească circulația sângelui. În cazul în care apare sângerarea, aceasta trebuie oprită imediat prin aplicarea pansamentului și apăsarea ușoară pe rană. Dacă durerea este intensă se pot administra medicamente analgezice pentru calmarea ei. Pe toată durata vindecării, degetul nu trebuie să fie forțat prin folosirea mâinii la realizarea unor activități ce presupun ridicarea de greutăți.

În perioada de recuperare, la aproximativ 1-2 săptămâni de la accident se pot face exerciții pentru restabilirea capacității funcționale a degetului. În mod normal astfel de exerciții trebuie recomandate de un medic fizioterapeut, pentru a nu se ajunge să se facă anumite mișcări ce să înrăutățească starea unui deget care încă nu s-a vindecat.

În cazuri grave, când degetul este dislocat, trebuie mers la medic deoarece este necesară radiografia. Simptomele sunt de durere accentuată, umflare, inflamație. Degetul trebuie pus la loc de către medic de aceea se face întâi verificarea articulațiilor acestuia. Dacă este cazul unei fracturi de os se recurge la intervenția chirurgicală.

Video – Aplicarea plasturelui la degetul luxat: 

Video – Mod de aplicarea a bandajului la degetul luxat: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.