Iaurt cu fructe si seminte, un desert ideal vitaminizant si energizant

0
513
Desert energizant din iaurt, seminte si fructe, Foto: bcommebon.canalblog.com

In zilele calduroase de vara este vremea sa ne bucuram de un desert delicios in fiecare dimineata. Pentru a profita de aroma fructelor si de elementele nutritive pe care le contin acestea, este bine sa servim iaurturi pe baza de fructe care sunt benefice pentru sistemului digestiv, au putine calorii si ofera multe vitamine si minerale. Unul din aceste deserturi delicioase este iaurtul cu portocale, caise, coacaze rosii, miere si seminte de cereale. Modul de preparare este foarte simplu si nu dureaza mai mult de 15-20 minute. Beneficiile acestui desert pentru organism sunt extraordinare.

Desert energizant din iaurt, seminte si fructe, Foto: bcommebon.canalblog.com

Iaurt cu fructe si seminte de cereale

Pentru acest preparat vegetarian se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • 150 ml iaurt
  • 4 caise
  • 3-4 linguri coacaze rosii sau zmeura
  • 1-2 portocale rosii mici
  • 1-2 linguri de miere sau zahar brun
  • 1-2 linguri seminte de floarea-soarelui, in, susan, fistic

Mod de preparare: se stoarce zeama de la portocale si se pastreaza 3-4 felii intregi; semintele de floarea-soarelui trebuie sa fie decojite; fisticul se taie in bucati mici; caisele, zmeura sau coacazele se pot marunti intr-un blender; intr-un bol incapator se pune iaurtul, se amesteca cu fructele si sucul de portocale, se adauga mierea (sau zaharul brun) si semintele (de floarea-soarelui, in, susan si fistic); se orneaza deasupra cu 3-4 felii de portocale si seminte de cereale.

Toate aceste ingrediente sunt delicioase, iar atunci cand sunt combinate, aportul de substante nutritive, minerale, fibre si vitamine este aproape perfect pentru mentinerea sanatatii. Avand in vedere ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, nu mai ramane decat sa savurati acest desert care ofera energie si o stare de bine. Gustul sau este foarte placut, iar actiunea sa este benefica asupra corpului, de sustinere a organismului impotriva infectiilor si de consolidare a imunitatii este excelenta.

Iaurtul trebuie consumat in mod frecvent pentru ca imbunatateste sanatatea, regleaza activitatea intestinala, combate infectiile provocate de bacterii, normalizeaza digestia. Cei care fumeaza sau consuma alcool este bine sa manance in mod regulat iaurt deoarece, acesta are prostaglandine cu rol de protectie a stomacului impotriva agentilor iritanti ai acestor vicii. Iaurtul scade nivelul de colesterol rau din organism, reduce riscul de boli cardiace, afectiuni ale vezicii urinare de tipul infectiilor, alergii, constipatie, candidoze, dureri abdominale si altele.

Coacazele rosii sunt bogate in vitamine si minerale, au proprietati antiseptice, digestive, hemostatice, antiinflamatoare, dietetice, de crestere a poftei de mancare. Alaturi de vitamine (A, B, C, K si PP), magneziu, cupru, fosfor, sodiu, mangan, seleniu si zinc, contin acizi organici, acid folic, pectine, tanin care sunt necesare sanataii organismului, au efect benefic asupra tractului gastrointestinal, stomacului, intestinelor si ajuta in cresterea rezistentei organismului in lupta cu bolile.

Citește și:  Top 10 surse de proteine pentru cei care nu vor sa consume carne

Portocalele sunt recomandate pentru scaderea in greutate si detoxifierea organismului. Au actiune antipiretica, diuretica, antiinflamatoare, de curatare a organismului, de combatere a inflamatiilor, anemiei, afectiunilor cutanate si respiratorii, detoxifiere a sangelui, de eliminare a toxinelor din intestine si colon.

Caisele sunt un bun remediu impotriva bolilor intestinale, ofera vitamine A si C care au rol antioxidant, de prevenire a bolilor cardiace si arteriale, de combatere a afectiunilor cauzate de atacul nociv al radicalilor liberi. De asemenea, aceste fructe sunt hranitoare, au proprietati revigorante pentru organism, combat oboseala, imbunatatesc rezistenta corpului la efort si la stres. Cei care folosesc caise uscate, trebuie sa fie atenti ca acestea pot contine salicilati, trebuie cumparat un produs care nu este tratat cu sulf, deoarece acesta poate provoca reactii alergice.

Mierea contine vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier. Este un bun remediu in tratamentul cancerului, afectiunilor repiratorii, simptomelor bolilor provocate de stres, oboseala, poluare, etc.

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitamine si minerale. Contin magneziu, fier, fosfor, potasiu, calciu, fier, vitamine (A, C, E, B6, B12). Magneziu are rol in procesele energetice din organism, tesuturi, sistem nervos, muschi, inima. Activeaza enzimele, previne efectele negative ale stresului, reduce presiunea arteriala, contractia musculara, stimuleaza circulatia sangelui, imbunatateste oxigenarea miocardului. Calciul ajuta la reglarea metabolsmului, mentinerea sanatatii dintilor si oaselor. Fosforul participa la metabolimul glucidelor, la formarea sanguina si osoasa, la buna functionare a paratiroidelor, a sistemului nervos. Fierul este parte a hemoglobinei care transporta oxigenul in corp. Vitamina A este importanta pentru vedere si piele, vitamina E ajuta la regenerarea celulara si cresterea imunitatii, vitamina C mentine sanatatea corpului, iar vitaminele din grupul B sunt importante pentru buna functionare a tuturor sistemelor organismului.

Semintele de in stimuleaza digestia, previn constipatia, cancerul de san si de prostata. Au un continut bogat de acizi grasi Omega-3 de aceea ajuta in scaderea colesterolului, scaderea riscului de artrita, Parkinson, boli de inima, tensiune arteriala, afectiuni cauzate de procese inflamatorii.

Fisticul are rol in prevenirea bolilor arterelor coronariene si cancerului. Reduce nivelul de colesterol din sange, protejeaza corpul de atacul radicalilor liberi (deoarece contine vitamina E) si mentine sanatatea organismului. Contine vitamina B si E, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, fier, calciu, cupru si zinc.

Semintele de susan sunt hranitoare, au o valoare nutritiva mare. Contin acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamine (A, C, B6, E), lizina, magneziu, fier, cupru, zinc, calciu, acid oleic, proteine, fibre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.