Construirea unei legături se bazează pe semnalele individuale, mersul și alte semne ale limbajului trupului, care exprimă și ajută mult mai mult decât cuvintele. În acest articol sunt prezentate câteva recomandări pentru construirea unei legături între persoane.
Pentru construirea unei legături trebuie să existe o bună dispoziție, o relaxare a feței și încredere deplină. Chipul (o față liniștită, relaxată) este cel care reglează tonusul corpului. Când ne relaxăm inspirăm aer încet, adânc și pe urmă îl expiram complet, relaxăm apoi pielea capului, obrajii, pleoapele și chiar gura, bărbia și maxilarul.
Poziția corpului trebuie să fie simetrică (corectă, dreaptă, cu greutatea pe ambele picioare și brațele pe lângă corp) astfel se transmite o stare de încredere și mult calm.
Zâmbetul ajută la construirea unei legături, arată încrederea de sine că există controlul situațiilor și starea de bine. S-a constat că oamenii răspund la zâmbete cu zâmbete și astfel apar sentimente plăcute de ambele părți.
Uneori zâmbetul poate fi sincer iar alteori poate fi un zâmbet forțat. Strângerea de mână ajută mult în oricare situație socială ori în mediul de afaceri, dar cu condiția să se facă în mod corect. Ea trebuie să fie plăcută, ușoară, să transmită încredere și entuziasm.
Pentru a se crea o legătură contează și debitul verbal, este importat să fie același cu al interlocutorului – cel care vorbește încet este enervat de cel care vorbește rapid și invers. Oamenii în general își amintesc mult mai ușor și clar mesajele verbale, atunci când acestea sunt însoțite de mișcările mâinilor.
Gesturile mâinilor au impact asupra interpretării ideilor expuse prin limbaj, dar aceste gesturi nu trebuie făcute exagerat, persoanele care gesticulează prea mult sunt considerate ca fiind zâpăcite, lipsite de profesionalism. În constituirea unei legături intensitatea vocii are mare impact asupra modului în care ne percep cei din jur.
Există diferiți factori care afectează paralimbajul, acel mesaj diferit de înțelesul vorbelor spuse, transmis prin voce, ca de exemplu; tonul, tăria, viteza, nazalitatea și altele. Intensitatea vocii are un impact mare asupra modului în care cei din jur percep în general vocile cu intensitate joasă.
Sunt preferate vocile ascuțite, vocea subțire este asociată cu teama, vocea cu intensitate joasă este asociată cu încrederea. O intensitate în mod constant joasă arată că persoana este lipsită de energie, este depresivă.
Este imporant să se respecte spațiul personal al celor din jur, fără a intra în el. La prima întâlnire este suficient să se atingă persoana o dată, de două ori, iar apoi dacă s-a creat o legătură de alt gen, este timp suficient pentru gesturi tandre pe măsură.
În cazul în care ați petrecut câteva minute plăcute, sau poate aveți ceva experiență plăcută, este important de întărit legătura cu persoana respectivă. Sentimentele plăcute trebuie să le folosim de foarte multe ori pentru a crea legături strânse. În formarea unei legături strânse un rol important îl joacă comunicarea.