Vara, căldura exagerată și aerul uscat pot deteriora aspectul unghiilor, de aceea se impune protejarea lor atunci când se lucrează cu anumite substanțe sau se stă mult în afară.
Praful, vântul uscat, razele ultraviolete puternice pot afecta negativ pielea, părul dar și unghiile. Sub influența acestor factori, unghiile devin uscate, mai puțin rezistente și se exfoliază.
Pentru a preveni degradarea unghiilor trebuie aplicate tratamente de întreținere a structurii unghiilor și respectate câteva reguli de prevenire a aspectului nedorit. În primul rând trebuie ca în timp ce se face treabă în casă ori in jurul casei (în grădină), sau se folosesc anumite soluții pentru curățat sau spălatul vaselor, să se protejeze mâinile cu manuși impermeabile, de unică folosință.
Expunerea îndelungată la soare face unghiile uscate și fragile
Pentru a evita astfel de probleme este bine să se aplice o cremă hrănitoare chiar de două ori pe zi. Folosirea unui ulei de unghii este de ajutor, mai ales dacă se alege un ulei de jojoba, sau ulei de migdale care au vitamina E.
De asemenea, folosirea unui lac de unghii de calitate, care se aplică pe unghii în două straturi poate asigura o protecție împotriva razelor ultraviolete. Pentru ștergerea unghiilor vopsite nu se folosește o acetonă foarte puternică, deoarece aceasta poate deteriora suprafața unghiilor, apoi aceasta nu se mai poate remedia și trebuie așteptat ca unghiile să crească.
Apa de mare are efect bun asupra unghiilor
Ea conține multe minerale, iod, care ajută la creșterea sănătoasă a unghiilor. În concluzie nu este bine să se aplice lac pe unghii când se merge la mare, deoarece astfel unghiile vor absorbi mai ușor mineralele din apă dacă suprafața lor este naturală.
Dupa ce s-a făcut baie în mare, nu mai rămâne decât să se clătească mâinile și desigur întregul corp cu apă la duș și să se șteargă cu un prosop moale. Pe plaja nu trebuie decât să se șteargă unghiile cu un prosop umed, în caz contrar apa sărată se usucă pe unghii iar soarele are o influență proastă asupra unghiilor, le usucă și deteriorează, le face fragile și predispuse la exfoliere ușoară.
După astfel de băi cu apă cu sare este bine ca unghiile să fie unse cu un ulei vegetal care are efect benefic, înmoaie cuticulele și hrănește suprafața unghiilor. În perioada imediat următoare este bine ca unghia să nu fie dată cu lac sau întăritor special de manichiură, deoarece acestea pot distruge nutrienții acumulați de unghie în urma tratamentului cu apă de mare.
În sezonul cald, mâinile și unghiile au nevoie de mai multă îngrijire decât în restul anului. Ele trebuie protejate împotriva radiațiilor solare dar și de praf, nisip sau alți factori exteriori ce pot deteriora aspectul lor. Pentru aceasta sunt recomandate tratamente revitalizante care ajută la refacerea aspectului natural al unghiilor și la creșterea rezistenței lor.
Cremele de măini pot fi înlocuite cu alte produse naturale pe bază de uleiuri esențiale și grăsimi vegetale, ce ajută la menținerea aspectului plăcut al acestora. Uleiurile esențiale trebuie alese cu atenție deoarece unele pot crește sensibilitatea la razele UV. Cele mai indicate sunt: uleiul de nucă de cocos, ulei de Macadamia, ulei de Shea, ulei de jojoba, ulei de migdale.