Tehnicile de inseminare artificiala au devenit in secolul XXI foarte accesibile unui numar tot mai mare de cupluri. Astazi majoritatea cuplurilor care nu pot procrea pe cale naturala aleg sa recurga la inseminare artificiala.
Inseminarea artificiala reprezinta o tehnica medicala de introducere a spermatozoizilor in aparatul genital feminin pentru procreere fara contact sexual.
Tehnicile si mijloacele de inseminare s-au dezvoltat, astfel incat astazi putem vorbi de 4 tehnici de inseminare artificiala.
Cuplurile recurg la inseminare artificiala atunci cand, din cauze fiziologice ale unui sau ambilor parteneri, spermatozoizii, in urma contactului sexual, nu ajung sa fecundeze ovulul si sa se dezvolte celula zigot.
Momentele cele mai favorabile inseminarii artificiale sunt in perioada de ovulatie a femeii, cu 14 zile inainte de debutul ciclului menstrual. La femeile cu ciclu regulat este usor a se determina momentul propice, adica prin masurarea temperaturii corpului (temperatura scade cu jumatate de grad in perioada ovulatiei), prin teste de sange si urina pentru determinarea nivelului hormonal.
Inseminarea cu sperma se poate face fie folosind sperma consortului, fie a unui donator anonim.
Inseminarea intravaginala
Inseminarea intravaginala este tehnica cea mai rar folosita, avand o rata de succes de 5-10%, insa implica costurile cele mai mici.
Aceasta tehnica se aplica in cazul cuplurilor, unde din anumite motive fiziologice sau functionale (probleme de erectie sau ejaculari precoce), barbatul nu ejaculeaza in interiorul vaginului femeii. Ambii parteneri sunt sanatosi din punct de vedere clinic, aparatul reproductiv functionand corespunzator.
Tehnica de inseminare artificiala este foarte simpla, putand fi aplicata si acasa. Mai exact: se colecteaza sperma intr-un recipient sterilizat si apoi sperma este absorbita intr-o siringa. Apoi sperma este introdusa in vagin.
Cheia reusitei acestei inseminari este ca aceasta sa se faca in perioada de ovulatie a femeii.
Inseminarea intracervicala
Este o tehnica de inseminare artificiala foarte comuna si rapida. Pentru folosirea acestei tehnici este obligatoriu ca ambii parteneri sa fie sanatosi din punct de vedere al aparatului reproducator. Inseminarea se face rapid, durata medie fiind de 10 minute.
Pentru reusita acestei „interventii” este obligatoriu ca sperma sa fie de calitate, cu un numar suficient de mare de spermatozoizi mobili.
Tehnica presupune introducerea in colul uterin a spermei cu ajutorul unei sonde, apoi pentru a impiedica refularea spermei in vagin se va introduce un burete. Buretele va fi scos dupa aproximativ 6 ore. Este obligatoriu ca inseminarea sa se efectuze cu 24-maxim 12 ore inainte de ovulatie, pentru ca glera cervicala sa favorizeze ascensiunea spermatozoizilor spre trompele uterine.
Inseminarea intrauterina
Este folosita in cazul femeilor a caror glera cervicala este absenta sau insuficienta. Glera cervicala este o secretie care are rolul de a favoriza ascenziunea spermatozoizilor spre trompele uterine pentru fecundarea ovulului. De asemenea, un alt rol al glerei cervicale este acela de a asigura supravietuirea spermatozoidului. In cazul unei glere cervicale acide sau prea vascoase ori daca contine anticorpi antispematozoizi, spermatozoizii sunt distrusi si astfel procesul de procreere nu mai are loc.
Pentru aceasta tehnica de inseminare un rol important il are sperma. Astfel, dupa recoltarea spermei, prin procedee medicale de laborator specifice, aceasta este supusa unor procedee de spalare. Lichidul seminal este eliminat, iar spermatozoizii cu mobilitatea cea mai mare sunt pusi intr-un mediu favorabil supravietuirii. Inseminarea va fi realizata cu cateva ore inainte de fecundatie.
Medicul, cu ajutorul unei sonde, introduce sperma in uter, ocolindu-se canalul cervical. Studiile dovedesc faptul ca pentru o rata de succes mai mare se recomanda ca femeia sa stea intinsa cel putin 10 minute.
Inseminarea intraperitoneala
Este o tehnica de inseminare artificiala foarte rar folosita, fiind asemanatoare cu inseminarea intrauterina. Tehnica de inseminare este simpla: se stimuleaza ovulatia, apoi este declansata cu ajutorul unor hormoni. Spermatozoizii sunt injectati in zona peritoneala cu ajutorul unui mic tub metalic care trece de peretele vaginal.
In functie de metoda aleasa, sansele de a ramane insarcinata sunt intre 5-10%, scazand dupa 30 de ani, si fiind aproape nule dupa 45 de ani.
Riscurile inseminarii
- Endometrita: se declanseaza datorita faptului ca sperma nu se poate steriliza complet, determinand infectia uterului. Riscul de declansare a bolii este de sub 1%.
- Hormonii administrati pentru stimularea ovulatiei poate determina aparitia mai multor ovule stimulate, existand riscul unei fecundizari multiple.
- Hormonii pot determina aparitia de dureri de cap, insomnii, chisturi ovariene, etc.
Tehnicile de inseminare artificiala nu au rata de succes mare, insa nu este totul pierdut. Oricand se poate apela la fecundarea in vitro, sau se pot incepe demersurile pentru adoptia unui copil.