Întreaga cantitate de sânge din corpul uman este filtrată de rinichi de 400 de ori în fiecare zi

0
1387
Întreaga cantitate de sânge din corpul uman este filtrată de rinichi de 400 de ori în fiecare zi

Importanța fundamentală a rinichilor constă în reglarea conținutului biochimic și a volumului mediului lichidian intern din organism. Rinichii sunt organe mici și conțin aproximativ un milion de nefroni (unități funcționale). Aceste numeroase filtre ale rinichiului fac să fie numit și filtrul organismului.

Întreaga cantitate de sânge din corpul uman este filtrată de rinichi de 400 de ori în fiecare zi. Originea circulației renale este în cele două artere mari care pornesc din aortă. Cantitatea de sânge ce este distribuită foarte rapid și eficient prin sistemul arterial se ramifică de la ramurile arteriale la arteriolele aferente care alimentează ansele capilare și ajung la glomeruli.

Prin acest sistem se realizează o distribuție rapidă a sângelui, iar timpul de circulație intrarenal este de câteva secunde. Fluxul sanguin pe minut al rinichilor este de cinci ori greutatea lor.

Această valoare apare și la un debit cardiac de repaus. În concluzie, nevoile de energie și oxigen ale rinichiului sunt practic depășite, acest organ are capacitatea să realizeze diferențe arteriovenoase în oxigen de 1% ordin volumetric și astfel să redea sânge circulației venoase. Printr-o ramificație dezvoltată se distribuie cantități semnficative de sânge la nivelul unei membrane capilare de filtrare ce ocupă o parte din aceste organe.

Citește și:  Bărbații australieni trăiesc cel mai mult – Care este stilul lor de viață?

rinichii si cantitatea de sange

Rinichiul este un organ cu o mare capacitate de regenerare. Ameliorarea funcțională a rinichiului se produce foarte repede și se face prin mecanismul de dilatație vasculară și dezvoltarea unei mari suprafețe vasculare pentru filtrare.

La o persoană adultă de talie medie greutatea medie a unui rinichi este de 120-180 gr, diametrul longitudinal al umbrei renale este de 11-14 cm și lățimea de 6-8 cm. Rinichiul drept este puțin mai jos de prima vertebra lombară, iat hilul renal se află în fața vertebrei a doua lombare.

Rinichiul are funcție excretoare prin filtrarea sângelui, menține constant nivelul de apă din organism, normalizează cantitatea de sodiu, potasiu și alte substanțe din sânge, elimină toxinele din organism, reglează presiunea sângelui, secretă hormoni.

Este cunoscut și cu numele de organul pereche deoarece oamenii au în mod normal doi rinichi. Despre persoanele care se nasc cu un rinichi se spune că au o anomalie genetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.