Purtarea lentilelor de contact, machiajul, sarcina și modificările hormonale – Sfaturi de la oftalmolog

0
280
Lentile de contact pentru femei

Ai dormit accidental cu lentilele de contact noaptea? Nu știi ce tip de machiaj să alegi dacă porți lentile de contact în mod frecvent? Nu ești sigură dacă poți folosi lentile de contact în timpul sarcinii? Vom încerca să răspundem acestor întrebări pentru a te îndruma către potențiale soluții pentru provocările cu care te confrunți. Totuși, în cazul în care situația nu se ameliorează rapid, va trebui, cel mai probabil, să iei legătura cu medicul oftalmolog.

Navigare rapidă în articol:

  1. Lentile de contact – Avantaje
  2. Lentilele de contact și machiajul
  3. Fii atentă ce lentile alegi, ochii se schimbă în timpul sarcinii

1. Lentilele de contact – Avantaje

Cum ar trebui femeile să poarte lentilele de contact și să aibă grijă de ochii lor? Purtarea lor oferă multe avantaje:

  • Sunt ușor și rapid de aplicat la ochi
  • Ajută la îmbunătățirea vederii periferice
  • Oferă un confort sporit, nu necesită îngrijiri speciale complicate
  • Pot fi pentru persoane cu sau fără dioptrii
  • Ajută în tratamentul unor probleme oculare, protejând corneea și îndeplinind rol de medicament
  • Elimină disconfortul creat de ochelarii de vedere, mai ales atunci când se face sport.

Oricare ar fi motivul pentru care te-ai hotărât să porți lentile de contact, cert este că ele pot proteja și îmbunătăți vederea, pot ameliora unele afecțiuni oculare și chiar inversa evoluția bolii (corectează astigmatismul), dar se aleg la recomandarea unui medic oftalmolog.

Există diferite tipuri de lentile de contact pe care le poți experimenta, ca de exemplu:

  • Lentile de contact de unică folosință, lentile de contact pentru zi și noapte
  • Lentile de contact pentru două săptămâni, lunare, trimestriale, anuale
  • Lentile de contact torice, torice progresive
  • Lentile de contact colorate.

De asemenea, lentilele de contact au un impact și asupra stilului tău, mai ales dacă se optează pentru gama de lentile colorate și se aplică și un machiaj adecvat.

2. Lentilele de contact și machiajul

Aplicarea lentilelor de contact după machiaj

Dacă vrei să porți lentile de contact poți folosi și machiaj, însă trebuie să faci asta ținând cont de câteva sfaturi, deoarece spre deosebire de ochelari, lentilele trebuie utilizate cu cea mai mare atenție posibilă:

  • Alege produse cosmetice de calitate, speciale pentru ochii sensibili
  • Aplică lentilele înainte de machiaj și îndepărtează-le înainte de a realiza demachierea ochilor
  • Folosește mai puțin dermatograf pe interiorul pleoapei inferioare
  • Alege un dermatograf non-uleios în loc de eyeliner
  • Evită folosirea rimelului cu funcția de extensie a genelor; uneori este posibil ca particule din acest rimel să cadă de pe gene și în ochi
  • Dacă alegi un rimel impermeabil la apă, aplică mai mult pe partea superioară a genelor și mai puțin la baza acestora
  • Utilizează un rimel bun, care nu este expirat, pentru că după deschiderea lui, bacteriile care se dezvoltă după o perioadă pe periuța sa pot provoca o infecție bacteriană la marginea pleoapelor și roșeață
  • Nu folosi rimel gros, care curge, sau care este de calitate rea, deoarece clipirea constantă și lacrimile provocate de acest rimel prea intens, pot ajunge în zona dintre lentilă și cornee, lucru ce va stimula și afecta corneea
  • Nu atinge lentilele de contact cu lac de unghii, cremă de mâini sau parfum pentru că se poate deteriora materialul din care sunt realizate și se reduce durata lor de funcționare
  • Nu împrumuta niciodată produsele cosmetice la altă persoană, mai ales dacă porți lentile de contact și ai ochii sensibili.
Citește și:  Cum au apărut manifestările pentru eliberarea sexului frumos și ce reprezintă acestea

Vara este necesară protejarea ochilor cu lentile de contact cu filtru UV.

3. Fii atentă ce lentile alegi, ochii se schimbă în timpul sarcinii

Femei însărcinată care folosește ochelari de vedere

Medicii spun că sarcina poate afecta vederea femeilor, poate crea stări neplăcute și probleme oculare, mai ales din cauza modificărilor hormonale. În această perioadă, femeile acumulează kg în plus, rețin mai multă apă în organism, iar apa ajunge și în structura corneei, producând schimbări la nivelul acesteia.

Ochii prezintă pe perioada sarcinii anumite simptome cum ar fi:

  • Vederea poate fi încețoșată
  • Corneea se umflă și își schimbă structura, grosimea ei crește cu 3% în timpul sarcinii; în plus sensibilitatea corneei este redusă la femeile însărcinate
  • Se modifică calitatea și cantitatea de lacrimi
  • Senzația de nisip în ochi sau de ochi uscați apare frecvent la gravide.

Aceste simptome create pe fondul modificărilor fizice și hormonale necesită uneori tratament medical. De pildă, în cazul sindromului de ochi uscat se recomandă în cazuri normale lacrimile artificiale, însă în cazul femeilor însărcinate medicii spun că picăturile de ochi pot conține substanțe care ar afecta fătul.

Femeile au ochii mai sensibili în timpul sarcinii

Dacă nu se acordă o atenție mai mare asupra ochilor și în timpul sarcinii, există riscul ca vederea să fie deteriorată, uneori chiar iremediabil. Tulburările hormonale și edemul afectează elasticitatea pielii din jurul ochilor și astfel pleoapele se pot umfla.

În cazul în care apar simptomele create de sarcină asupra ochilor, este posibil ca lentilele de contact să creeze un mic disconfort, cum ar fi puțină durere sau senzația de corp străin în ochi.

Lentilele se folosesc de lacrimile ochilor pentru a menține umiditatea. Dacă ochii sunt uscați din cauza sarcinii (deoarece modificările hormonale au redus cantitatea de lacrimi secretate), prin purtarea lentilelor de contact, ei pot deveni și mai uscați.

Prin urmare, în cazul femeilor însărcinate se recomandă ca lentilele de contact să fie purtate doar câteva ore pe zi. În orice caz, lentilele se folosesc doar la recomandarea unui medic de specialitate. De exemplu, lentilele de contact dure sau rigide nu se folosesc deloc în perioada de sarcină, pentru că pot provoca dureri oculare și chiar infecții bacteriene.

Există și lentile de contact care nu sunt periculoase în timpul sarcinii și care se aplică cu cea mai mare atenție; acestea trebuie schimbate destul de des, respectând întocmai indicațiile producătorului sau cele ale specialistului. Cele mai bune sunt lentilele de contact de unică folosință, recomandate la indicațiile unui medic oftalmolog, în funcție de sănătatea ochilor persoanei respective.

Din cauza tulburărilor hormonale din timpul sarcinii, pot să apară și anumite probleme de vedere, mai ales pe fondul creșterii în greutate și a hipertensiunii arteriale. Medicii spun că la mijlocul sarcinii miopia se adâncește, iar corneea ochiului se îngroașă, curbura acesteia devenind mai mare. Asta face ca vederea să fie încețoșată.

Multe femei aleg să folosească ochelari de vedere pe perioada sarcinii și să revină la lentile de contact abia după naștere, când totul revine la normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.