Lichenul de Islanda (Cetraria islandica) vindeca tusea si afectiunile respiratorii

2
1501
Lichenul de Islanda (Cetraria islandica) vindeca tusea si afectiunile respiratorii

Lichenul de Islanda – aceasta forma simbiotica intre alge si ciuperci – apare in zonele montane din Asia, Europa si America de Nord. Este cunoscut si cu numele de muschi-de-piatra, are denumirea stiintifica de Cetraria islandica si face parte din familia Parmeliaceae sau Parmeliacee.

Creste in zonele umede, montane atat pe sol, pe pietre sau scoarta de copac. Are corpul vegetativ, fructifer, cu lungimea de pana la 10 cm, marginile neregulate, iar coloritul variabil, gri-deschis, gri-inchis sau maroniu.

Din punct de vedere terapeutic lichenul de Islanda este folosit in medicina populara inca din cele mai vechi timpuri in tratamentul ulcerului gastric, afectiunilor pulmonare, al tusei convulsive, bolilor digestive mai ales in inflamatiile tractului digestiv si in calmarea membranelor mucoase.

Infuzia din acesta planta este un bun remediu impotriva starilor de greata si varsaturi, in calmarea durerilor de gat si ca sedativ pentru tuse. Un rol deosebit il are in calmarea senzatiei de greata in timpul sarcinii si a raului de apa ce se manifesta prin varsaturi necontrolate. In doze mari are efect laxativ.

Lichenul de Islanda

Extractul din lichenul de Islanda are efect emolient pentru gat, ajuta mucoasa orofaringiana si tonul vocii, protejeaza mucoasele inflamate si iritate si are proprietati antibiotice. Lichenul contine polizaharide solubile in apa, acid folic, vitamina B12, urme de fier, acid usnic, substante amare si acid folinic.

Citește și:  Arborele cajeput – Proprietatile uleiului esential de cajeput

Astfel se explica proprietatile sale antibiotice, antiemetice, emoliente si tonice-amare. Este utilizat in realizarea unor lotiuni, prafuri, creme pentru tratamentul arsurilor, tuberculozei, bolilor dermatologice de origine infectioasa datorita continutului de acid usnic cu rol antiseptic.

In Islanda lichenul este folosit in alimentatie, el se culege in zilele cand ploua si se pune la macerat in apa timp de 2 zile pentru eliminarea din compozitia sa a substantelor amare, apoi se filtreaza, se usuca si se piseaza obtinandu-se o faina. In trecut era utilizat in loc de amidon la obtinerea ciocolatei. Sucul din lichen de Islanda are efect bun in tratamentul bronsitei, indigestiei, inflamatiei mucoasei stomacale si catar bronsic.

De asemenea, vindeca infectiile tractului respirator superior, guturaiul, amelioreaza inflamatia amigadalitelor, creste pofta de mancare si regleaza acidul gastric. Are gust amar de aceea se recomanda sa fie indulcit cu miere de albine. Foarte important este ca ajuta in cresterea rezistentei organismului, insa nu este indicat persoanelor care sufera de diabet.

2 COMENTARII

  1. Exista pe piata niste drajeuri de gat foarte bune. Se numesc Isla, probabil provine de la Islanda si au in compozitie acest lichen . Sunt foarte eficiente in tratarea laringitelui, ajuta la revenirea vocii sau atunci cind avem coardele vocale öbosite.

  2. Da, cel mai probabil este vorba de Isla Cassis sau celelalte produse din aceeasi categorie. Cind incepea seyonul rece eu eram deja panicata de frica infectiilor si rosului in gat si medicul m+a sfatuit chiar si atunci cind fac sport sa iau cite o pastiluta din astea asa ca am scapat de probleme de cind le cunosc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.