Lintea, un aliment bogat în acid folic și antioxidanți

0
281
Lintea, un aliment bogat în acid folic și antioxidanți

Lintea este o leguminoasă chiar mai apreciată decât fasolea și mazărea deoarece este hrănitoare, sănătoasă și ușor de gătit. Lintea se folosește în gastronomie de foarte mulți ani, în diferite țări ale lumii. În India și China lintea se prepară cu orez (combinație care crește valoarea proteinelor de 3 ori), iar în Germania se servește de Crăciun.

Se spune despre linte că are proprietăți medicinale și este un leac pentru multe afecțiuni și boli, în plus restabilește armonia spirituală (se consumă în perioada de post). Această leguminoasă are carbohidrați și multe vitamine A, B, E, PP, beta-caroten. Conține fibre, grăsimi foarte puține, proteine complete, amidon, acizi grași saturați, zaharuri naturale. Gustul ei este plăcut, de aceea se folosește în diferite preparate culinare, în realizarea produselor conservate, a cârnaților și chiar la variate produse de patiserie.

Lintea ajută în prevenirea cancerului colorectal și a afecțiunilor digestive (diverticuloză, sindrom de intestin iritabil, deranj la stomac) deoarece are multe fibre dietetice, solubile și insolubile. Poate fi folosită și în alimentația femeilor însărcinate deoarece este o sursă de acid folic, care are acțiune în reglarea formării celulelor nervoase din celulele embrionului și cele ale fătului, deci este un element nutritiv vital pentru dezvoltarea normală a organismului.

Acidul folic este numit și folat și contribuie la formarea globulelor roșii ale sângelui și la buna funcționare a globulelor albe. Are rol de coenzimă în sinteza ADN-ului, susține înmulțirea sănătoasă a celulelor organismului. De semenea, lintea este recomandată diabeticilor deoarece ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, previne ridicarea cantității de zahăr din sânge după masă, oferă energie organismului, scade nivelul de colesterol din sânge.

linte

Lintea iși păstrează proprietățile nutritive după ce a fost gătită, cele mai importante fiind substanțele izoflavone și antioxidante. Cele izoflavone au efect fitoestrogen, sunt un remediu hipotensiv, elimină bufeurile care apar în perioada de menopauză, reduc riscul de tumori maligne, de cancer mamar, controlează procesele hiperplastice sau de creștere anormală și necontrolată a celulelor, mențin sănătatea sistemului nervos și a sistemului cardiovascular.

Citește și:  Scaiul-magaresc (Onopordum acanthium), planta medicinala

Foarte bune sunt chifteluțele din linte, lintea mexicană cu legume, lintea cu dovleac și spanac, sau lintea cu pește, legume și condimente diferite, ca de exemplu: țelină, rozmarin, usturoi, pătrunjel, dafin, salvie, etc.

Chifteluțe din linte vegetariene – Mod de preparare:

Se folosesc următoarele ingrediente: o cană de linte, 2-3 căni de apă, un usturoi, o ceapă mare, un morcov, 6 linguri de ulei, 2-3 linguri pastă de tomate, o legătură de pătrunjel proaspăt, sare și piper.

Se ține lintea în apă timp de 1-2 ore, apoi se pune la fiert în apă, se acoperă oala cu un capac. La o cană de linte se pun 2 căni de apă și o lingură de sare. Usturoiul se curăță de coajă și se mărunțește bine (poate fi dat prin răzătoare, sau tăiat cu un cuțit). Morcovul se curăță, se spală și se rade pe răzătoare.

Ceapa se curăță și se spală cu apă, apoi se taie cât mai mărunt și se prăjește în ulei încins împreună cu morcovul, la final se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine cu o lingură de lemn. După ce a fiert suficient, lintea se pune într-un castron mare, se adaugă ceapa undită și usturoiul, sare după gust și frunzele de pătrunjel tăiate mărunt. Pentru a fi mai plăcută la gust, în compoziție se amestecă și un vârf de cuțit de piper. La final chifteluțele se prăjesc în ulei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.