Maca (Lepidium meyenii), plantă tropicală comestibilă bogată în aminoacizi și proteine

0
192

Maca este o plantă din pădurea tropicală, care are rădăcina comestibilă și asemănătoare cu ridichea sau cartoful. În Peru este considerată un afrodisiac natural dar și un medicament care crește energia în organism și consolidează sistemul imunitar. Această plantă era folosită ca hrană de indienii din Anzi, încă de acum 5000 de ani.

Maca (Lepidium meyenii), Foto: lovingearth.net
Maca (Lepidium meyenii), Foto: lovingearth.net

Denumirea științifică a plantei este Lepidium meyenii și face parte din familia Brasicacee. Planta crește înaltă de 12-20 cm, iar rădăcina ei se consumă la fel ca ridichea sau sfecla. Are coloritul cojii galben, negru, roșu, verde sau violet-albăstrui. O singură plantă produce numeroase semințe și înmulțirea ei se face cu ajutorul acestora. Interesant este faptul că această plantă este cultivată la altitudini foarte mari, la 3800-4000 m. Este o plantă care crește în munți unde temperaturile pot fi chiar de -10 grade Celsius. Deși condițiile meteorologice sunt extreme, lumina soarelui este puternică iar vântul de asemenea, planta rezistă și se dezvoltă normal.

Rădăcină de maca
Rădăcină de maca

Din rădăcină de maca se prepară și făină (care are gustul asemănător făinii graham) și care se folosește la prăjituri, budinci și fursecuri, la diferite produse de patiserie. Rădăcinile de maca se spală, se usucă, se zdrobesc, se macină și se vând sub formă de pulbere ambalată. Peruvienii consumă aproximativ 500 g de pulbere de maca zilnic. Aceasta le dă energie și rezistență în activitățile pe care le desfășoară și le menține sănătatea organismului.

Pulbere de maca, Foto: vegkitchen.com
Pulbere de maca, Foto: vegkitchen.com

În prezent interesul occidental pentru această plantă este evident având în vedere valoarea sa nutritivă foarte ridicată. Rădăcina de maca este partea care se folosește pentru consum deoarece este bogată în substanțe chimice active și nutrienți ca de exemplu: vitamine (B1, B2, B12, C, E), magneziu, fosfor, zinc, calciu, fier, iod, mangan, aminoacizi, betasitosterol, tanin, stigmasterol, substanțe saponine. Concentrația de săruri minerale este mare în rădăcina maca, dar și de fibre, carbohidrați și proteine. Maca conține în jur de 19 aminoacizi, o concentrație mare de vitamine, ergosterol (care este considerat precursorul vitaminei D) și substanțe care reduc nivelul de colesterol din sânge și cresc energia în organism.

Rădăcina de maca ajută în tratamentul anemiei, îmbunătățește funcția prostatei, combate impotența, sindromul oboselii cronice, simptomele care apar la menopauză și tulburările menstruale. Acest produs natural crește capacitatea de învățare și memoria, protejează pielea de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete.

Prăjituri din făină de maca, Foto: vegkitchen.com
Prăjituri din făină de maca, Foto: vegkitchen.com

Maca are proprietăți vindecătoare mai ales dacă se alege soiul care are coaja de culoare roșie sau neagră. Acestea au iod, ajută în producerea de hormoni tiroidieni, în normalizarea metabolismului, dezvoltarea sistemului nervos și creșterea normală a corpului. Maca roșie are efect benefic asupra prostatei (previne tumorile acestui organ, reduce simptomele prostatitei), iar maca de culoare neagră oferă energie, crește potența și stimulează producția de spermă.

Puterea energizantă a rădăcinii este mare, de aceea maca este folosită și de persoanele care doresc să aibă un stimulent al energiei în organism și să scape de oboseală, sau care vor un plus de vitalitate și rezistență, mai ales dacă au un stil de viață agitat. Nu este recomandată celor care suferă de boli de inimă și boli de ficat deoarece excesul sau dozele mari de rădăcină de maca pot crește tensiunea arterială și constituie o cauză a dereglărilor hepatice.

Femeile care suferă de depresie și anxietate pot alege rădăcina de maca deoarece aceasta are efect de ameliorare a simptomelor acestor afecțiuni. Maca elimină stările neplăcute care apar în perioada menopauzei și a ciclului menstrual și care se datorează dereglărilor hormonale.

Rădăcina de maca este un produs natural care are capacitatea de a crește imunitatea organismului și de a ajuta corpul să reziste la stres. Prin introducerea în alimentație crește vitalitatea sexuală, libidoul la femei și la bărbați, stimulează și reglează funcțiile organismului, îmbunătățește performanța fizică și mentală, oferă un aport semnificativ de nutrienți, aminoacizi, săruri minerale și vitamine.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ