Orice exces este dăunător organismului, deci nici cafeaua nu trebuie consumată în cantitate mare și nici pe stomacul gol. În cantitate moderată însă, câte o ceașcă de cafea pe zi poate deveni benefică pentru organism. În acest articol vă prezentăm câteva lucruri pe care le-au constatat cercetătorii în urma studiilor lor și care pot fi considerate motive suficiente pentru a savura din când în când câte o ceașcă de cafea.
1Potrivit celor spuse de cercetătorii în domeniul nutriției de la Universitatea Harvard, cafeaua poate reduce riscul de diabet, stări depresive și hipertensiune arterială. Cafeaua conține multă cofeină dar și ingrediente care ajută în promovarea sănătății: magneziu, crom, antioxidanți, niacină, și de aceea poate fi consumată în cantitate moderată.
2Studiul (prezentat pe site-ul NBCNews) s-a realizat pe un număr foarte mare de persoane, iar rezultatele au arătat faptul că prin consumul regulat de cafea se poate prelungi viața. „Cei care consumă cafea trăiesc mai mult.” – a relatat unul dintre profesorii cercetători. De asemenea s-a făcut o comparație între consumul de cafea și fumat și s-a constatat că fumatul este mult mai periculos pentru sănătate decât excesul de cafea.
3Cafeaua te înviorează! Cu siguranță ai observat faptul că o ceașcă de cafea dimineața, după micul dejun, te poate ajuta să fii mai sprinten și mai plin de energie. Prin consumul de cafea poți scăpa de oboseală, de starea de somnolență și de lene.
4Cafeaua te face mai eficient în activitatea ta! Bea o ceașcă de cafea dimineața pentru a începe ziua mai bine, cu mai multă energie. Cercetătorii spun despre cafea că îmbunătățește capacitatea de concentrare, atenția, gândirea logică și memoria.
Cu alte cuvinte, cafeaua în cantitate moderată te face mai eficient. Despre aceasta s-a spus pe cnn.com, într-un articol în care este citată concluzia la care au ajuns cercetătorii prin studiile lor: cafeaua îi face pe oameni să fie mai veseli, mai plini de energie. Cofeina are un efect bun asupra creierului, crește capacitatea de concentrare, are rol de ,,medicamentˮ ce blochează acei neurotransmițători din creier care induc senzația de moleșeală, calm și somnolență.
Cofeina are efect energizant, îmbunătățește atenția, capacitatea de reacție, raționamentul logic. Oamenii care consumă cafea sunt mai rapizi, se pot concentra mai bine pe activități care li se par grele sau plictisitoare.
5Cafeaua te face să te simți bine! Cu siguranță te simți minunat să bei o ceașcă de cafea cu prietenii. Cercetătorii au descoperit și faptul că această băutură are ingrediente ce binedispun, oferă o stare de bună-dispoziție pentru că promovează producția hormonilor fericirii, a serotoninei, norepinefrinei și dopaminei.
6Cafeaua îți reduce stările depresive! Potrivit cercetătorilor cafeaua scade nivelul de stres și oferă o stare de bine.
Cafeaua poate ajuta în prevenirea cancerului. Indiferent cum este, cu sau fără cofeină, cafeaua are antioxidanți care scad riscul de cancer, pot ajuta în combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
7Cafeaua scade riscul de boli neurodegenerative. Cercetătorii canadieni consideră faptul că persoanele care beau cafea pot avea un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson sau Alzheimer datorită cofeinei. Se spune despre această licoare, consumată în cantitate mică, că poate reduce simptomele bolilor neurodegenerative.
Conform studiului publicat pe site-ul Academiei Americane de Neurologie, consumul de cofeină poate ajuta în reducerea simptomelor bolii Parkinson. Studiul s-a realizat pe 61 de persoane care sufereau de Parkinson, iar rezultatele au arătat că cei care au consumat cofeină au prezentat o îmbunătățire a stării lor de sănătate, boala s-a ameliorat, simptomele nu mai erau atât de intense.
Cercetătorii spun că deși îmbunătățirea stării pacienților a fost modestă, acest lucru contează pentru persoanele ce au această boală. De asemenea ei au precizat și faptul că este posibil ca efectele cofeinei să se dimminueze în timp.
8Cafeaua poate reduce efectele dăunătoare ale alcoolului. Potrivit studiilor, persoanele care beau o ceașcă de cafea zilnic au un risc redus de a suferi de ciroză alcoolică. De asemenea, cercetătorii spun despre cafea că poate proteja ficatul, poate preveni bolile hepatice. Pe site-ul duke-nus.edu.sg s-a prezentat un studiu prin care se demonstrează cele spuse.
9Cafeaua poate proteja organismul împotriva bolilor vezicii biliare. Consumul de cafea oferă protecție vezicii biliare, poate preveni formarea calculilor biliari.
10Cafeaua crește performanța fizică. Sportivii pot bea regulat cafea pentru că astfel au mai multă energie, o rezistență mai bună, sunt mai rapizi. Cei care aleargă pot fi mai energici, iar în plus aerul proaspăt le face bine, îi ajută să-și limpezească mintea și să scape de stres. Chiar și în timpul mersului pe jos sunt eliberați hormonii fericirii și de aceea apare o stare de bine.
11Cafeaua scade riscul de diabet. Cercetătorii au demonstrat faptul că boabele de cafea pot ține glicemia sub control și pot reduce riscul de diabet. S-au referit la diabetul de tip 2 care afectează foarte mulți oameni din întreaga lume.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește riscul de boli grave: accident vascular cerebral, infarct miocardiac. Cercetările au arătat faptul că prin consumul de cafea se promovează pierderea în greutate și se normalizează nivelul de zahăr din sânge, astfel se reduce riscul de a suferi de diabet zaharat de tip 2.
Anumite ingrediente active din cafea îmbunătățesc controlul asupra glicemiei și previn diabetul. Este vorba despre acizii clorogeni (nu este vorba despre clor, mai exact cloros înseamnă „verde”, iar genos semnifică „a da naștere”) care se găsesc în boabele de cafea verzi, neprăjite, dar și în diferite fructe: mere, prune, cireșe.
12Cafeaua are niacină. Această vitamină din boabele de cafea ajută la regenerarea celulelor pielii, la hidratarea țesutului cutanat, astfel tenul este mai frumos, revitalizat. De asemenea, cafeaua îmbunătățește metabolismul, stimulează activitatea acestuia și intensifică consumul de calorii. În acest fel îți poți menține greutatea corporală în limite normale, poți preveni acumularea kg în plus.