Are cafeaua și efecte benefice asupra sănătății și frumuseții?

0
1233
Beneficiile cafelei pentru sanatate si frumusete

Cafeaua este o băutură iubită de oameni și folosită în multe produse pentru frumusețe, slăbit, combaterea celulitei, îngrijirea tenului și a podoabei capilare, dar și pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, în pofida a numeroase studii ale oamenilor de știință, cofeina rămâne un produs controversat.

O ceașcă de cafea este revigorantă și energizantă, te ajută în fiecare dimineață să fii în formă. Utilizarea ei însă nu este limitată numai la contextul culinar. Cafeaua este un ingredient excelent când vine vorba despre produse cosmetice. Are cofeină dar și antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea prematură a pielii, elimină problemele acesteia și stimulează creșterea părului.

Și bărbații recurg la astfel de tratamente cu cafea, mai ales că acest produs este mai puțin feminin comparativ cu uleiurile vegetale din flori sau plante.

Navigare rapidă în articol:

  1. Întrebuințările cosmetice și terapeutice ale cafelei
  2. Cafeaua te scapă de vergeturi pe piele
  3. Cafeaua previne cancerul de piele
  4. Rețete de măști cosmetice din cafea pentru piele și păr
  5. Extract de boabe de cafea verde, un adevărat arzător de grăsimi

Întrebuințările cosmetice și terapeutice ale cafelei

Cafeaua, băutura magică, este cunoscută în Europa începând cu mijlocul sec. al XV-lea, moment care a înregistrat o popularitate crescândă. Gustul și aroma deosebită alături de efectele energizante au contribuit la succesul acestei băuturi care câștigă din ce în ce mai mult teren. Astăzi ocupă un loc de frunte pe lista de cumpărături a consumatorilor.

Cafeaua dăunează sănătății dacă este consumată în exces

Cafeaua a fost obiect de studiu pentru cercetători de-a lungul anilor, rezultatele prezentate de către aceștia fiind destul de controversate, de aceea:

  • Unii specialiști pledează pentru efectele benefice ale cafelei.
  • Alții atrag atenția asupra riscurilor pe care consumul de cafea le produce: risc crescut de infarct miocardic, creșterea tensiunii arteriale și o stare de surescitare.
  • Majoritatea consideră că efectele secundare apar atunci când cafeaua nu este consumată cu moderație, ea înlocuind o masă a zilei, lucru frecvent întâlnit la majoritatea tinerilor care combină consumul excesiv de cafea cu o alimentație nesănătoasă.

Cafeaua naturală boabe sau măcinată nu reprezintă un pericol pentru organism atât timp cât este consumată cu măsură. O ceașcă sau două de cafea pe zi este suficient. Printre efectele benefice ale cafelei se numără:

  • îmbunătățirea memoriei
  • prevenirea cancerului de colon și a litiazei biliare
  • combaterea depresiei și a anxietății.

Proprietățile cafelei sunt păstrate intacte ca urmare a procesului de preparare termică dacă se limitează sau se elimină adaosul de zahăr, lapte, frișcă. Specialiștii recomandă să se consume cafea neagră pentru că:

  • păstrează intacte elementele active ale bobului de cafea
  • are aroma intensă și gustul deosebit.

Produsele derivate din cafea de tipul cafea instant, cappuccino, cafea frape sunt periculoase datorită conținutului de conservanți și de produși chimici, substituienți ai zahărului și ai laptelui. Este de preferat să consumați o cafea proaspătă în care adăugați zahăr și lapte după gust, decât să consumați cafea, de tipul produselor 2 în 1 sau 3 în 1.

Efecte pozitive ale cafelei asupra organismului

Când ne bucurăm de această băutură caldă în mod moderat, fără a exagera, cafeaua are și efecte pozitive asupra organismului. Acestea se datorează ingredientelor pe care le conține: cofeină, acizi clorogenici, antioxidanți. Despre cafea se spune că:

  • Are efect revigorant și tonifiant asupra organismului datorită conținutului de cofeină și antioxidanți naturali.
  • O ceașcă de cafea este binevenită atunci când suntem obosiți sau somnoroși, substanțele active ale acesteia ne dau energia și vitalitatea necesară desfășurării activitaților zilnice fizice și intelectuale.
  • Cofeina conținută de cafea stimulează memoria și puterea de concentrare, performanțele fiind vizibil îmbunătățite.
  • Cafeaua este o sursă naturală de antioxidanți, substanțe de o importanță vitală pentru organism, responsabile de regenerarea celulară.
  • Datorită principiilor antioxidante cafeaua este un aliat de încredere în lupta împotriva multor tipuri de cancer.

Efecte pozitive ale cafelei asupra organismului

Scapă de celulită cu cafea!

Efectele benefice ale cafelei sunt valorificate și de industria cosmetică, cofeina fiind unul dintre ingredientele de bază ale produselor care combat celulita. Cafeaua are următoarele întrebuințări cosmetice:

  • Reprezintă un echivalent natural al cremelor anticelulitice.
  • Zațul de cafea în combinație cu ulei de măsline și pudră de argilă reprezintă o soluție simplă și eficientă împotriva aspectului de coajă de portocală al pielii. Amestecul se aplică pe pielea curată afectată de celulită, se lasă sa acționeze cel putin 30 minute, dupa care se îndepărtează cu apă caldă.
  • Cafeaua de o granulație mai fină în combinație cu ulei de măsline, smântână sau iaurt poate fi folosită pentru exfoliere atât pe corp cât și pe față. Rezultatul folosirii acestui preparat este o piele netedă, hidratată și exfoliată. Pe termen lung sa va observa că pielea devine mai tonifiată, elastică iar ridurile fine de pe față sunt vizibil diminuate.

Masca cu cafea, beneficii pentru păr

Masca cu cafea pentru păr este o alegere ideală pentru îngrijirea acestuia. Cafeaua este folosită pentru diferite  tratamente pentru păr deoarece oferă multe beneficii rădăcinii firelor de păr și scalpului, cum ar fi:

  • Cafeaua îmbunătățește aspectul, structura firului de păr și tonifiază scalpul.
  • Cafeaua are efect astringent la nivelul scalpului prin reducerea secreției de sebum fiind recomandată pentru îngrijirea părului cu aspect gras.
  • Folosită cu regularitate, cafeaua îmbunătățește circulația sangvină de la nivelul scalpului, reduce secreția de sebum și combate mătreața.
  • Efectele benefice ale cafelei asupra podoabei capilare sunt cunoscute de sute de ani când aceasta era întrebuințată pentru intensificarea culorii părului. Cafeaua are un efect de intensificare a nuanței părului șaten închis și castaniu, conferind un plus de strălucire și culoare.
  • Părul devine strălucitor, ușor de pieptănat, radiind de sănătate și culoare.

Cel mai simplu tratament cu cafea pentru păr

Puteți opta pentru un produs cosmetic care conține cafea sau un preparat natural, făcut în casă. O dată sau de două ori pe lună folosiți pentru îngrijirea părului cafeaua și rezultatele nu vor întârzia să apară. Mod de realizare:

  • Preparați o cafea tare, o răciți și o aplicați pe părul curat și uscat.
  • Lăsați preparatul să acționeze timp de 30-40 de minute, după care clătiți părul cu apă caldă, fără a șampona.
  • Încercați după această procedură să nu folosiți balsam sau produse de styling.

Cafeaua este un produs versatil cu numeroase întrebuințări cosmetice și terapeutice. Efectele benefice ale cafelei sunt puse în evidență de folosirea corectă și cu moderație a acestui produs. Cafeaua ne oferă soluții naturale pentru o paletă largă de probleme de sănătate.

Următoarea dată când veți cumpăra un pachet de cafea, gândiți-vă că aveți în acel pachet soluția naturală pentru o băutură delicioasă. Cafeaua este un produs natural energizant cu proprietați terapeutice și un ingredient valoros pentru tratamente cosmetice naturale.

Cafeaua te scapă de vergeturi pe piele

Femeile sunt mereu atente la aspectul și formele corpului lor. În momentul în care prezintă celulită sau vergeturi devin nefericite, nu mai spun de faptul de a avea câteva kg în plus. Ele doresc să aibă un corp cât mai aproape de ideal, de aceea problemele de la nivelul pielii pot fi destul de frustrante pentru ele.

Vergeturile, ca și celulita reprezintă probleme care apar frecvent la femei. Acestea sunt inestetice și pot afecta femeile de orice vârstă. De multe ori vergeturile apar datorită:

  • excesului de greutate
  • după o cură de slabire
  • unor perturbări care au loc în țesuturile interioare ale pielii
  • schimbărilor hormonale, în timpul sarcinii, după naștere
  • unei predispoziții genetice.

Masajul este o metodă eficientă în eliminarea vergeturilor

Prin intermediul masajului:

  • se îmbunătățește circulația sângelui
  • se accelerează metabolismul
  • se intensifică procesul de absorbție al substanțelor nutritive în țesuturile epiteliale și conjunctive, astfel acestea se regenerează
  • se reduce aspectul inestetic creat de vergeturi
  • pielea devine mai tonică, mai elastică, mai frumoasă, mai ales dacă se folosesc și anumite creme care conțin ingrediente naturale pentru hrănirea straturilor pielii.

Masajul se poate realiza cu uleiuri vegetale care redau elasticitatea și tonicitatea pielii. Se poate folosi și un ulei vegetal preparat acasă, un ulei de masaj cu ingrediente naturale, cu plante medicinale de la plafar. Cele mai indicate uleiuri pentru masaj sunt:

  • uleiul de măsline
  • uleiul de trandafir
  • uleiul de rozmarin
  • uleiul de migdale.

Multe femei folosesc scrub cu cafea măcinată, acesta reprezintă un remediu foarte bun pentru vergeturi. Cafeaua se amestecă cu zahăr brun, sare, miere, smântână (sau ulei vegetal). Cantitățile trebuie să fie egale, iar cel mai indicat ulei vegetal este cel de măsline. Se amestecă ingredientele, apoi se aplică pe piele si se face un masaj intens, timp de 10 minute. Se clătește pielea cu apă caldă, se șterge cu un prosop, apoi se poate aplica o cremă de corp hidratantă.

Cafeaua stimulează circulația sângelui, netezește și catifelează pielea, o tonifică și revigorează.

Cafeaua previne cancerul de piele

Știați că un bun remediu pentru cancerul de piele este cafeaua?

Da, aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani în urma experiențelor făcute pe animale (șoareci de laborator). Se pare că acestora li s-a administrat lichide cofeinizate și celule cancerigene. Apoi au alergat pe un sul rotativ și au fost expuși la radiații UVB (prin lumina de la lămpile de laborator). În scurt timp au scăpat de acele celule bolnave inoculate.

În concluzie cofeina și mișcarea ajută în prevenirea cancerului de piele.

Cofeina are următoarele beneficii asupra pielii:

  • inhibă activitatea anumitor enzime din celulele pielii
  • previne dezvoltarea cancerului de piele
  • prin depunerea cofeinei se previne cancerul provocat de expunerea la radiații ultraviolete.

După cum se știe cancerul de piele este în majoritatea cazurilor provocat de expunerea la radiațiile solare. Specialiștii în domeniul sănătății au descoperit o legatură între consumul de băuturi cofeinizate și scăderea riscului de cancer de piele.

Prin aplicarea cofeinei direct pe piele se poate opri proliferarea celulelor canceroase și contribui la protecția solară.

Efectele cafelei asupra pielii

În prezent oamenii de știință au nevoie de studii suplimentare înainte de a recomanda folosirea cofeinei în cremele de protecție solară. Ei vor să indentifice exact mecanismele modului cum cofeina și exercițiile fizice acționează la nivel molecular și celular.

Totuși, conform datelor obținute, cercetătorii cred în faptul că o armă eficientă împotriva concerului de piele poate fi cofeina. Ei confirmă ipoteza că efectul cofeinei este benefic pentru piele, că este un compus care:

  • previne dezvoltarea celulelor cancerigene
  • absoarbe și radiațiile ultraviolete nocive care atacă pielea în urma expunerii exagerate la soare.

În concluzie, trebuie sa bem cafea și să facem sport. Cu toții știm că sportul este sănătos, însă potrivit acestui studiu se pare că pentru un băutor de cafea este și mai bun deoarece îl protejează de cancer de piele. Iată ce spun cercetătorii despre cafea și sport:

  • Cercetătorii au demonstrat că activitatea fizică și cofeina pot reduce dezvoltarea cancerului de piele la șoareci de laborator în urma expunerii la soare. Ei sunt optimiști că pot aplica aceasta și la om.
  • Ei cred că omul ar putea beneficia de cele două tratamente combinate – activitate fizică și cofeină – pentru a preveni și combate cancerul de piele.
  • Aceste rezultate arată că gimnastica și cafeaua sunt un remediu împotriva cancerului de piele. Deci putem servi o cafea excelentă după câteva exerciții de gimnastică și astfel luptăm împotriva cancerului de piele.
Citește și:  Cancerul - Boala secolului

Rețete de măști cosmetice din cafea pentru piele și păr

Cafeaua poate fi un ingredient important și pentru produsele cosmetice, având în vedere beneficiile ei asupra pielii și părului. Desigur ne referim doar la cafeaua organică, la un preparat fără zahăr. Beneficiile sunt:

  • Cafeaua are efect energizant.
  • Este o băutură excelentă pentru a-ți reveni mai ales dacă te-ai dus târziu la culcare sau ai avut o noapte de nesomn.
  • Este un mare aliat în stimularea circulației sângelui
  • Te ajută să ai pielea netedă și catifelată.
  • Are efect benefic asupra pielii, îmbunătățește elasticitatea acesteia, o tonifică, hidratează și protejează împotriva radiațiilor ultraviolete.

Măști naturale pentru piele, pe bază de cafea

Dorești să pregătești o mască cosmetică simplă foarte eficientă ca tratament facial, corporal sau al părului? Trebuie sa folosești cateva ingrediente, dintre care cel mai important este cafeaua.

Mască hidratantă pentru ten normal

Se amestecă o linguriță cafea măcinată cu o linguriță cacao și o linguriță iaurt. Se aplică în strat subțire pe față, se stă timp de un sfert de oră și se clătește cu apă caldă. Tenul va arăta mai catifelat, neted și moale.

Mască hidrantă pentru ten uscat

Se amestecă o lingură de cafea cu un galbenuș de ou și puțin ulei de măsline. Se aplică pe față în strat subțire, se lasă să acționeze timp de zece minute și se clătește cu apă rece. Pielea va fi hidratată, fină, iar aspectul ei îmbunătățit.

Mască hidratantă

Se realizează un amestec din jumătate de linguriță zaț de cafea și o lingură și jumătate brânză de vaci. Se aplică pe față în strat subțire, se stă timp de un sfert de oră, apoi se clătește cu apă caldă. Acest tratament este recomandat pentru orice tip de ten, ajută la hidratarea pielii.

Mască de față pentru reducerea ridurilor

Se amestecă următoarele ingrediente: o linguriță de cafea măcinată, o linguriță de ulei de măsline. Se aplică pe față și se stă timp de un sfert de oră, apoi se clătește pielea cu apă caldă. Această mască are rolul de a hrăni și catifela pielea, de a netezi și combate ridurile.

Mască de față cu cafea pentru îngrijirea pielii, în funcție de tipul de ten

Poți face rapid acasă o mască de față cu cafea și alte ingrediente naturale, în funcție de tipul tenului.

Mască hidratantă pentru ten

Se folosește o linguriță de cafea măcinată, o jumătate de banană mărunțită și o linguriță smântână. Se amestecă aceste ingrediente până se obține o cremă omogenă. Se aplică pe față în strat subțire. Se lasă să acționeze timp de un sfert de oră, apoi se clătește pielea cu apă caldă.

Mască de față pentru ten gras

Se amestecă o linguriță de cafea măcinată cu două linguri de iaurt, se aplică în strat subțire pe față și se lasă să acționeze timp de zece minute. La final se clătește pielea cu apă rece.

Mască de față pentru pielea uscată

Se amestecă o linguriță de cafea măcinată cu o linguriță de miere de albine. Se adaugă o lingură ulei vegetal de măsline sau de migdale, puțină scorțișoară măcinată și un vârf de cuțit cu sare. Se aplică pe față în strat subțire, se stă timp de zece minute, apoi se clătește cu apă caldă. Pielea va fi hidratată iar aspectul ei vizibil îmbunătățit.

Mască cu proprietăți tonice pentru piele

Se folosesc două lingurițe de făină de grâu și zațul de la o cafea, se amestecă bine până se omogenizează. Se aplică pe față și se execută mișcări fine de masaj al pielii timp de zece minute. La final se clătește pielea cu apă caldă și eventual se aplică o cremă hidratantă.

Alte măști cosmetice pe bază de cafea cu efecte benefice asupra pielii

Cafeaua are proprietăți benefice asupra pielii. Este folosită în cosmetică pentru tratamentul multor probleme ale tenului: riduri, cearcăne, ten uscat, obosit. Pielea are nevoie de tratamente de îngrijire, de aceea sunt recomandate măștile naturale pentru față.

Mască pentru riduri făcută acasă

Se realizează o cremă omogenă prin amestecarea unui gălbenuș de ou cu o linguriță de cafea concentrată (preparată fără zahăr) și o lingură de făină de grâu. Se aplică pe față în strat subțire și se lasă să acționeze timp de zece minute. Apoi se clătește fața cu apă caldă. Dupa ce se va realiza acest tratament mai multe zile pielea va arăta mai întinerită, ridurile vor fi mai puțin vizibile.

Mască pentru revitalizarea tenului obosit

Se realizează un amestec dintr-un gălbenuș de ou și o linguriță cafea măcinată. Se adaugă o linguriță de miere de albine și o linguriță de smântână. Se aplică în strat subțire pe față, se stă timp de un sfert de oră, apoi se clătește cu apă caldă. Această mască cosmetică este recomandată pentru pielea îmbătrânită, ajută la hidratarea, netezirea și catifelarea ei.

Mască pentru pielea uscată sau normală

Se amestecă zațul de la cafea cu o lingură de smântână și două linguri de făină de ovăz. Se aplică pe față în strat subțire și se stă timp de un sfert de oră, apoi se clătește cu apă caldă.

Mască de față hrănitoare, cu efect tonic și nutritiv asupra pielii îmbătrânite

Se amestecă o linguriță de cafea cu un galbenuș de ou și o linguriță de smântână. Se aplică în strat subțire pe față, se stă timp de un sfert de oră și se clătește cu apă caldă.

Măști de păr făcute acasă pe bază de cafea

Vrei să ai părul mai strălucitor și mai sănătos? Este simplu! Poți face măști pentru păr acasă folosind cafea și alte ingrediente naturale. Acestea ajută în combaterea problemelor podoabei capilare.

Mască împotriva căderii părului

Se amestecă o lingură de cafea (preparată în mod normal dar fără zahăr) cu o linguriță miere de albine. Se adaugă o lingură suc de ceapă și o lingură de ulei de brusture. Se realizează un masaj ușor a pielii capului cu acest amestec. Apoi se acoperă părul cu o folie de plastic și un prosop și se stă timp de o jumătate de oră. La final se spală părul cu șampon și se clătește cu apă caldă. Această mască este recomandată pentru părul de culoare închisă. La părul blond ar putea schimba nuanța deschisă a acestuia.

Mască hrănitoare pentru păr uscat și deteriorat

Se amestecă o linguriță cafea măcinată cu o lingură ulei de măsline și se aplică pe scalp și firele de păr. Se acoperă părul cu folie și apoi cu un prosop și se lasă să acționeze timp de jumătate de oră. La final se spală părul cu șampon și apă caldă. Masca este indicată doar pentru părul închis la culoare.

Mască pentru întărirea firului de păr

Se amestecă o linguriță de cafea concentrată (preparată fără zahăr) cu două gălbenușuri de ou și jumătate de linguriță ulei de ricin. Se aplică pe păr și se masează scalpul timp de zece minute. Apoi se spală părul cu șampon și se clătește cu apă caldă. Această mască este potrivită doar pentru părul de culoare închisă.

Cea mai eficientă mască cu zaț de cafea pentru celulită

Cafeaua ajută în lupta impotriva celulitei, de aceea este un ingredient natural potrivit pentru o mască cosmetică anticelulită pentru piele sau pentru un scrub cu cafea. La această mască se poate adăuga în plus și puțină miere de albine, ulei esențial de lămâie, de portocale, sau ulei vegetal de migdale, sau de măsline. Acest amestec este bun în eliminarea celulitei dar și pentru exfolierea pielii.

Mască cu zaț de cafea – Mod de realizare:

  • Se realizează un amestec din câteva linguri zaț de cafea și apă caldă astfel încât să se obțină o compoziție groasă.
  • Se aplică pe zonele cu probleme unde este prezentă celulita.
  • Se învelește corpul cu folie de plastic și apoi cu o pătură.
  • Se stă timp de 50 minute.
  • La final se clătește cu apă caldă și se aplică eventual o cremă hidratantă.

Astfel de măști cosmetice fac pielea puțin mai închisă, îi oferă un bronz natural. Persoanele care doresc să aibă tenul alb nu trebuie sa le utilizeze.

Extract de boabe de cafea verde, un adevărat arzător de grăsimi

Cercetătorii în nutriție și sănătate sunt mereu preocupați să descopere produse naturale care să ajute la accelerarea arderilor de grăsimi și să contribuie cu succes la pierderea în greutate. Astfel s-au făcut studii și în legătură cu boabele de cafea verde. S-a aflat că aceste fructe sunt o sursă naturală de substanțe vegetale valoroase pentru sănătate, au antioxidanți și fenoli.

În SUA, cafeaua verde a devenit un nou trend și o băutură excelentă care ajută la scăderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că s-a descoperit că boabele sunt extrem de bogate în acid clorogenic – acei fenoli dietetici biologic activi. Prin studiile anterioare făcute de specialiștii în domeniu s-a ajuns la concluzia ca acidul clorogenic din cafeaua verde ajută la:

  • arderea grasimilor
  • reducerea greutații corporale.

Cafea verde, beneficii

Comparativ cu cafeaua normală efectul este de 100 de ori mai mare la cafeaua verde. Prin prăjire boabele de cafea își pierd mult din proprietățile lor de ardere a grăsimilor din organism. Astfel, este eliminată o mare cantitate de acizi clorogenici (ce au și efectul de a suprima pofta de mâncare).

Nutriționistii recomandă o ceașcă de cafea verde înainte de micul dejun, ei au în vedere cantitatea de 5,8 % de acid clorogenic ce se găseste în aceste boabe verzi.

Acidul clorogenic din boabele de cafea verde este factorul-cheie care ajută la pierderea în greutate. Acesta încetinește procesarea zahărului în glucoză, deci nivelul ei din sange scade și astfel cantitatea de grăsime ce se formează din excesul de glucoză din sânge mai târziu va fi redusă. Beneficiile acestui proces nu se văd imediat, este nevoie de o anumită perioadă de timp.

Te-ar mai putea interesa și:
  1. Este cafeaua sănătoasă sau nu?
  2. Alternative sănătoase la cafea
  3. Zațul de cafea și pliculețele de ceai: Întrebuințări practice
  4. 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea – Află ce spun cercetătorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.