Este cafeaua sănătoasă sau nu?

0
3552
Cafeaua este sanatoasa sau nesanatoasa?

Cafeaua este o plăcere a vieții oamenilor, dar și o băutură reconfortantă. Dacă se bea cu moderație are efect de stimulare a sistemului nervos datorită cofeinei. Dacă se bea o ceașcă de cafea mare crește tensiunea arterială, pulsul, diureza și bătăile inimii.

Totuși, abuzul de cafea are un efect negativ, iar cei care beau prea multă cafea își produc rău singuri deoarece excesul de cofeină va crește oboseala organismului, acesta se va mobiliza și se va obosi pentru a consuma plusul de energie oferit, pentru a face față suprasolicitării nervoase.

Specialiștii spun despre excesul de cofeină că duce la intoxicație și poate produce simptome grave de palpitații, nervozitate, insomnie, stări de greață, dureri de cap, tremurături și altele.

Navigare rapidă în articol:

  1. De unde provine cafeaua, această băutură magică?
  2. De ce nu este bine să bei cafeaua pe stomacul gol, dimineața?
  3. Consumul excesiv de cafea, alcool și tutun trebuie evitat
  4. Efectele negative ale consumului de cafeină
  5. Cafeaua în timpul sarcinii, un real pericol pentru făt

De unde provine cafeaua, această băutură magică?

În pădurile tropicale din Etiopia, în estul Africii, în provincia Kaffa, la înălțimi de 900-2000 m, își are originea specia Coffea arabica, planta care astăzi furnizează 90% din cafeaua care se consumă în întreaga lume.

Nu se știe exact când s-au găndit etiopienii să folosească boabele de cafea pentru prepararea unei băuturi stimulatoare, dar există unele mențiuni, în documente, din care rezultă că acest fapt s-a întâmplat înainte de secolul al IX-lea. Una dintre cele mai cunoscute legende ale locului spune că un păstor din Abyssinia (actuala Etiopie) a remarcat efectul tonifiant al fructelor acestui arbust când oile sale le-au mâncat, din întâmplare, și au devenit foarte vioaie.

Cafea din Etiopia

În unele comunități din Etiopia, oamenii mai apelează și în prezent la procedeele tradiționale de preparare a cafelei, pe care o prăjesc într-o tigaie de fier, dupa care o pisează sau o macină, o pun într-un vas de argilă, peste care toarnă apă și pun zahăr. Din Etiopia, cultura de Coffea arabica s-a răspândit în Yemen, în Orientul Mijlociu (unde era numita “k’hawah”). Mai târziu, pelerinii musulmani care se întorceau de la Meka au introdus cafeaua în Persia, în diversele părți ale Imperiului Otoman, în Egipt, Siria, Turcia etc.

La Cairo, în secolul al XVI-lea, se deschiseseră nenumărate cafenele, iar guvernatorul orașului Meka, emirul Khair Bey Mimar, a convocat, la vremea respectivă, juriști și medici, pentru a decide dacă această bautură, cafeaua, este sau nu conformă cu regulile Coranului. Pentru că unii susțineau că băutura este “diabolică”, o vreme a fost interzisă.

În Turcia, primele două cafenele au fost deschise în 1516 și 1517, în timpul sultanului Soliman Magnificul, și erau frecventate de “intelectualitatea” timpului. În scurtă vreme, turcii s-au dedat cu atâta pasiune consumului de cafea, că nenumărate alte cafenele au fost înființate, iar clienții puteau savura minunata băutură, admirând în același timp frumoasele dansatoare, sau spunând tot felul de povești.

Cafea din Egipt

În 1583, la întoarcerea după o ședere de zece ani în Orientul Mijlociu, un medic german este primul care descrie băutura obținută din boabe de cafea, despre care spune că “este închisă la culoare, precum cerneala” și că, dacă este băută dimineața, ameliorează bolile de stomac.

O astfel de relatare a atras atenția comercianților și, în jurul anului 1600, negustorii venețieni aduc cafeaua în Europa, din Egipt. Cam în același timp, cafeaua ajunge și în Belgia, Olanda, Anglia și în alte țări europene. Chiar Papa Clement VIII, deși unii au încercat să îl convingă de faptul că băutura este dăunătoare credincioșilor, dupa ce a gustat-o, a considerat că ar fi păcat ca oamenii să fie privați de gustul și de efectul cafelei.

Cafeaua ajunge și în America, în 1690, și se bucură de un mare succes, mai ales că acest moment coincide cu o revoltă a neguțatorilor de ceai, care au aruncat în ocean tot transportul de ceai suprataxat de Coroana britanică. Comercializarea cafelei devine tot mai importantă odată cu dezvoltarea plantațiilor din coloniile britanice, spaniole, olandeze, din zonele tropicale.

În prezent, cel mai mare producator de cafea este Brazilia, urmată de Vietnam, Indonezia, Columbia, Mexic, India, iar cel mai mare consum se înregistrează în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Franța, Japonia s.a.m.d. Pentru comercializare, se folosesc doua soiuri, și anume: Cafea arabică (75% din producția de cafea, la nivel mondial) care este superioară calitativ și cu o concentrație mai mică de cofeină și Cafea robusta.

Cea mai bună cafea din lume este și cea mai scumpă

Cafeaua Kopi Luwak

Kopi Luwak reprezintăcea mai bună și cea mai scumpă cafea din lume. 1 kg de Kopi Luwak costă peste 1000 de dolari! Are un gust caramelizat, dat de faptul că boabele de cafea trec prin…stomacul și excrementele unui mic animal, numit civeta sau Luwak (Paradoxurus hermaphroditus).

Acesta trăiește în Indonezia, în arborele de cafea, hrănindu-se cu boabele de cafea, pe care, însă, stomacul său nu le digeră și le elimină întregi, dar acoperite cu o substanță rezultată din acțiunea enzimelor și a acidului gastric, aceasta dă savoarea inconfundabilă a boabelor.

În astfel de condiții, nu este de mirare că “producția” nu este mai mare de 200 kg/ an. Principalul concurent al cafelei Kopi Luwak este cafeaua din Muntii Albaștri, din Jamaica (America Centrală), recoltată de la mari înălțimi, ceea ce îi conferă o aromă deosebită și intensă.

Curiozități despre cafea

Cafea, denumire originala: qahwah

Cafeaua este mai mult decât o băutură simplă, întrucât are un puternic efect stimulativ și o aromă inconfundabilă. Iată câteva lucruri interesante despre cafea:

  • Cuvântul “cafea” vine din limba arabă – “qahwah” – cuvânt devenit în limba turcă “qahvea”, în italiană “caffe”, franceză “cafe” etc.
  • Cafeaua  este al doilea produs, ca valoare a vânzărilor în lume, după petrol;
  • Specia originară a diverselor varietăți de Coffea arabica se păstrează la Gradina Botanică din Amsterdam;
  • Irlanda, Japonia si Costa Rica sărbătoresc “Ziua cafelei”;
  • Arborele de cafea ajunge la maturitate în 3-4 ani și poate trăi peste 50 de ani; fructele sunt coapte la 6-8 luni după înflorirea arbustului de cafea arabica și la 9-11 luni, pentru cafea robusta;
  • Efectele benefice ale cafelei (consumată fără excese) au fost confirmate de nenumărate studii: este antioxidantă, diminuează riscul îmbolnăvirii de gută, Alzheimer, diabet, cancer la ficat, favorizează digestia, stimulează metabolismul, sistemul nervos, conține potasiu și magneziu, are efect anti-îmbătrânire, etc.

De ce nu este bine să bei cafeaua pe stomacul gol, dimineața?

Cafea la micul dejun

Foarte mulți oameni au obiceiul de a bea o ceașcă de cafea dimineața, pe stomacul gol. Această practică urmată și de o țigară nu face bine la sănătate. Niciodată să nu bei cafeaua direct pe stomacul gol! Cafeina din cafea crește secreția de acid gastric și poate irita stomacul. Medicii spun despre creșterea acidității în stomac din cauza cafeinei, această substanță poate cauza leziuni asupra pereților stomacali și poate declanșa boala de reflux gastroesofagian, un început de ulcer, senzații de durere și arsuri la stomac.

O ceașcă de cafea sorbită rapid dimineața, înainte de a pleca la serviciu, este un moment pe care mulți oameni îl consideră deosebit de plăcut. Dacă este servită la orele dimineții, înainte de micul dejun, efectul cafelei asupra organismului este de înviorare, dar pe de altă parte este un stres exercitat asupra mucoasei stomacului. Italienii obișnuiesc să bea un pahar de apă înainte de ceașca de cafea pentru a preveni creșterea acidității în stomac. O soluție ar fi să se adauge și un pic de lapte în cafea.

La persoanele sensibile efectul creat de consumul cafeinei pe stomacul gol este și mai intens, pot să apară mici leziuni care în timp se agravează.

Nu bea cafeaua pe stomacul gol

Principala componentă a cafelei este cafeina, aceasta poate fi în cantitate diferită în funcție de tipul de cafea. În anumite sorturi de cafea există și acid clorogenic care poate afecta sistemul respirator, circulator și nervos, el are un grad redus de toxicitate. Apare îndeosebi în cafeaua verde, în cantitate mai mare în boabele neprăjite și de aceea nu trebuie exagerat să se bea prea multă cafea. În caz contrar crește riscul de aritmie cardiacă și alte tulburări ale sistemelor de care aminteam mai sus.

În cafea se găsesc și o serie de acizi organici din care fac parte: acidul cafeic, acidul malic, acidul cafetanic, acidul acetic, acidul peruvic și acidul oxalic. Specialiștii spun că în cafea apar și mici cantități de săruri minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier) dar și vitamina PP.

Cafeaua este o băutură reconfortantă care se servește cu moderație. O singură ceașcă de cafea poate stimula sistemul nervos, poate crește pulsul, bătăile inimii și tensiunea arterială. Dacă se bea prea multă cafea apare o senzație de oboseală din cauza faptului că organismul este nevoit să facă față la un plus de energie și suprasolicitării sistemului nervos din cauza excesului de cafeină.

Mulți oameni beau cafea dimineața și după fiecare masă. Dacă ajung să consume cafea în exces să nu se mire de ce ajung să aibă stări neplăcute: palpitații, stări de greață și dureri de cap, tremurături ale membrelor superioare și inferioare, nervozitate, neliniște, vertij, iritabilitate și insomnie.

Pentru a vă menține sănătatea nu beți cafeaua pe stomacul gol! Alegeți un sortiment de cafea de calitate, cu aroma care vă place și eventual cereți sfatul unui medic cu privire la cantitatea de cafea ce se poate consuma într-o zi în funcție de starea de sănătate.

Consumul excesiv de cafea, alcool și tutun trebuie evitat

Cafea, tutun si alcool

Oamenii beau alcool pentru a avea o stare de bună dispoziție. Alții spun că alcoolul le oferă o senzație plăcută în corp și că această băutură le crește apetitul alimentar. Toate acestea sunt adevărate dar cu condiția ca alcoolul să fie consumat în cantitate mică și ocazional.

Citește și:  Curcuma și miere - Rețeta care crește imunitatea organismului

În momentul când apare dependența, beția sau consumul exccesiv de alcool, lucrurile se schimbă în rău, deoarece se ajunge la intoxicația cu alcool, la patima de a bea tot timpul, la alcoolism. Deși unii se amuză și spun că ,,fac câte o bețieˮ, în realitate acest obicei nu e tocmai distractiv având în vedere stările proaste pe care le au din cauza excesului de alcool, și simptomele care apar după aceea, rapid și care constau în:

  • stări de greață
  • vărsături
  • dureri de cap
  • tulburări de vorbire, de echilibru, de coordonare a mișcărilor
  • imposibilitatea de a avea controlul asupra unor acțiuni conștiente
  • apariția unor probleme de comportament (care duc și la imposibilitatea de conviețuire cu cei din familie).

Când intervine abuzul se ajunge la alcoolism, și este clar că bețivului nu-i mai pasă de sănătatea lui, sfidează faptul că îi vor fi dereglate funcțiile organismului și că se va îmbolnăvi în timp. Alcoolismul este același lucru cu intoxicația alcoolică și are efecte grave asupra organismului: produce leziuni organice, boli ale sistemului nervos, irascibilitate, boli ale sistemului digestiv.

Cafea si tutun

Tutunul are nicotină care stimulează sistemul nervos atunci când ajunge în organism în cantitate foarte mică. Din păcate țigările conțin în plus și numeroase substanțe toxice care sunt cancerigene și produc o toxicomanie ce afectează grav sănătatea organismului.

Fumatul poate crește riscul de:

  • angină pectorală
  • tromboza arterelor membrelor inferioare
  • hipertensiune arterială
  • gastrită, ulcer gastric, ulcer duodenal
  • boli ale vaselor de sânge ale inimii
  • boli ale căilor respiratorii
  • cancer de plămâni și alte forme de cancer.

Având în vedere toate aceste riscuri este bine ca fiecare fumător să reflecteze la ceea ce face atunci când decide să-și aprindă o țigară și la cât de mult rău își produce singur prin acest obicei de a fuma.

Pentru a-ți menține sănătatea nu este neapărat nevoie să ai cunoștințe despre afecțiuni și boli, dar este obligatoriu să fii conștient că prevenirea îmbolnăvirii este importantă și poți face acest lucru dacă renunți la astfel de stimulente și factori de risc, care pătrund ușor în viața ta și care îți pot perturba funcționarea normală a organismului.

Efectele negative ale consumului de cafeină

Cafeaua poate provoaca insomnie

Băuturile cofeinizate pot crește riscul de a avea halucinații – fie ele auditive sau vizuale. Cofeina face ca organismul să producă cortizol – hormonul stresului (care este asociat cu halucinațiile). Oamenii care trăiesc astfel de episoade nu au boli mintale și pot duce o viață normală, dar treptat suferă din cauza privării de somn.

Consumul excesiv de cafea (de cofeină echivalentul a 7 cești de cafea) poate fi cauza halucinațiilor. Astfel de oameni au șanse de a auzi voci, de a experimenta halucinații vizuale, auditive, situații excesive de stres. Principalele produse care conțin cofeină sunt: cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru, băuturile energizante, ciocolata.

Pentru a elimina consecințele stresului și experiențele halucinatorii trebuie schimbat stilul de viață: respectat programul de somn (7-8 ore pe noapte), trebuie redus consumul de cafea și de alte băuturi și produse cofeinizate.

Câteva dintre efectele negative ale cafelei sunt:

  • insomnie
  • palpitații
  • stări de nervi
  • distruge psihicul.

Cercetătorii au constatat că oamenii care consumă cafea în exces au halucinații vizuale sau auditive (aud voci). Studiile au demonstrat că astfel de halucinații sunt cauzate de cofeină, apar la cei care consumă această substanță în cantitate semnificativă, echivalentul a trei cești de cafea sau de expresso, pe zi.

Alte dezavantaje ale consumului de cafeină sunt:

  • riscul de avort la femeile însărcinate
  • scăderea activității sexuale la bărbați dar și la femei
  • apariția cheliei
  • reducerea capacității mentale
  • apariția stărilor de nervi, anxietate și iritabilitate
  • creșterea riscului de cancer
  • tulburări la nivelul tractului gastro-intestinal.

Cofeina provoacă insomnie, iar privarea de somn 24 de ore face ca omul să fie nervos, agresiv, iritat, anxios.

Iată ce schimbări produce în organism insomnia, ce efecte dăunătoare are lipsa somnului asupra sănătății noastre:

  • O noapte de nesomn poate fi tolerată de organism.
  • Două nopți de nesomn duc la scăderea capacității de atenție, concentrare, memorie, organismul devine foarte obosit.
  • La trei nopți nedormite deja organismul este foarte epuizat, apar stările de amețeală, tremurături, frisoane.
  • La patru nopți de nesomn se instalează boala, apatia, se produc halucinații, crește riscul de psihoze și comă.

Cofeina apare în cafea, ciocolată, înghețată cu cacao și ciocolată, cola, medicamentele analgezice pentru durerile de cap, băuturile energizante. Persoanele care beau deja 4-5 cești de cafea pe zi pot ajunge la intoxicație. Simptomele sunt de tremurături, anxietate, iritabilitate, fotofobie, neliniște, dificultăți de vorbire, tahicardie, indigestie, aritmie.

Cofeina afectează mintea, sistemul cardiovascular, crește tensiunea arterială și creează dependență. Excesul de cofeină afectează negativ starea de sănătate, duce la anxietate, depresie, psihoze, halucinații, ulcer peptic, tristețe, depresie. Renunțarea treptată la cofeină sau reducerea consumului de cafea poate da dureri de cap și somnolență, astfel de stări țin aproximativ o săptămână, apoi dispar.

Cafeaua în timpul sarcinii, un real pericol pentru făt

Cafeaua in sarcina

Cafeaua și sarcina, puse împreună, pot fi de multe ori o problemă cu urmări din cele mai grave asupra fetușilor. Multe femei încep să reducă drastic toate produsele ce conțin cafeină din frică de a nu face rău bebelușului care se dezvoltă în interiorul uterului lor.

Dacă mama are un stil de viață foarte haotic, iar în primele luni de sarcină încă merge la serviciu și vrea să își urmeze cursul activităților ca și până la momentul în care a aflat că este gravidă, iar asta implică consumul de cafea pentru a putea sta trează, atunci ar trebui sa se gândească de doua ori înainte.

Mai bine găsește energia în alimente naturale precum ananasul, merele, stafidele, nucile, arahidele și multe altele, care eliberează treptat energia în organism și nici nu sunt nocive, iar pe această cale asigură și o dezvoltare armonioasă micuțului în pantecele lor și nici nu dăunează acestuia.

Informează-te înainte de toate!

Sarcina, vizita la medic

Atunci când ai aflat că ești însărcinată, cel mai indicat este să mergi la doctorul care se va ocupa de evoluția sarcinii tale și să pui într-o balanță, împreună cu el, toate argumentele pro și contra pentru consumul de cafea și astfel să iei decizia corectă. Bineînțeles, în această ecuație va conta și obiceiul tău de a consuma sau nu cafea și importanța ei pentru organismul tău.

Normal este să renunți la cafea și să consumi un ceai de fructe, ori un suc natural, fără acid desigur. Este bine să-ți faci o idee clară, alături de medicul tău, să știi care sunt potențialele riscuri pe care le induce cafeina asupra fătului dar și asupra ta, mai ales când te afli într-o asemenea stare delicată – sarcina.

Efectele negative ale cafelei în timpul sarcinii

Pruncul in sarcina

Trebuie să te gândești ca viitoare mămică că până și aerul pe care-l respiri poate dăuna sau poate face bine fătului din pântece. Viața sa măruntă stă în mâinile tale și organele sale micuțe se pot dezvolta armonios numai cu ajutorul tău, aceasta implicând reducerea consumului de substanțe ce pot fi chiar nocive, deși ție aparent îți fac bine.

Cercetările care s-au făcut în privința consumului de cafea în timpul sarcinii arată că:

  • Riscurile sunt mari, se poate ca pruncul să moară la naștere sau chiar să se nască mort. Deși nu sunt cunoscute cu exactitate aceste cauze, ele pot fi din cele mai diverse, însă consumul de cafea în timpul sarcinii este cu siguranță un factor important în involuția fătului încă din primele luni de viață intrauterină.
  • Vasele de sânge care trebuie să hrănească placenta, se îngustează având la bază un nivel ridicat de cofeină și astfel nu mai hrănesc corespunzător fătul, acesta nemaiavând aportul necesar de oxigen pentru o dezvoltare propice.
  • O cauză a morții pruncului înainte de naștere sau după naștere ar fi consumul de cafea în timpul sarcinii care atacă astfel și inima micuțului, aceasta nemairezistând iar în cele din urmă cedează.

Ce alte produse trebuie să eviți în perioada de sarcină?

 

Bea ceai in timpul sarcinii

Înainte de toate, trebuie să fii conștientă că nu doar în cafea se găseste cofeina, ci și în ceai verde, negru sau în alte băuturi răcoritoare, sau în ciocolată ori în unele medicamente. Când calculezi toate acestea, dacă inconștient consumi câte puțin din ele zilnic, atunci vei ajunge poate la o cantitate suficientă, care să nu mai necesite și consumul de cafea.

Trebuie să mai știi și că fătul are nevoie doar de un anumit număr de kcal zilnice iar acestea nu trebuie depășit în momentul cel mai important al dezvoltării sale. Un pas important ar fi să înlocuiești la micul dejun cafeaua cu o ceașcă de ceai sau cu un pahar de lapte, ori cu un pahar de suc natural.

În timp ce încerci să găsești argumente pro și contra pentru a consuma sau nu cafea, mai bine cere sfatul medicului și în privința consumului de alte produse care conțin cafeină. Niciodată nu strică să întrebi, chiar dacă ești conștientă de unele lucruri, mai bine auzi și de la un specialist că poate informațiile pe care le ai, nu sunt tocmai cele potrivite.

Te-ar mai putea interesa și:
  1. Alternative sănătoase la cafea
  2. Are cafeaua și efecte benefice asupra sănătății și frumuseții?
  3. Zațul de cafea și pliculețele de ceai: Întrebuințări practice
  4. 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea – Află ce spun cercetătorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.