Stresul zilnic este un factor frecvent care afectează starea de spirit a oamenilor, comportamentul și sănătatea. Pricipalele cauze ale stresului sunt problemele fizice și psihice, diferite boli: depresia, anxietatea, durerile de cap, tulburările digestive, tulburările vezicii urinare, durerile de orice fel din corp, etc. Stresul constant duce la epuizarea rezervelor de Mg, reduce nivelul de rezistență la stres și agravează starea negativă.
Din punct de vedere funcțional, magneziul este un electrolit care modulează conducerea semnalului în organism, dar și un mineral osos. El este considerat un bun electrolit deoarece participă la activitatea mușchilor scheletici, a inimii și a vaselor de sânge și influențează activitatea sistemului nervos.
Magneziul ajută la sinteza proteinelor și a ADN-ului sau glutationului, care este un antioxidant puternic. Prin administrarea de Mg se previn bolile metabolice, precum: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2.
Necesarul zilnic la femei este de aproximativ 320 mg de magneziu, iar la bărbați este de aproximativ 420 mg de magneziu. La bărbați, masa musculară este mai mare și de aceea și aportul de Mg trebuie să fie mai ridicat decât la femei.
Având în vedere ce impact are stresul asupra stării de sănătate a oamenilor, reducerea acestuia prin aportul de Mg este o necesitate. Magneziul are un efect pozitiv semnificativ asupra sănătății oamenilor și numeroase beneficii importante.
Beneficiile suplimentelor de magneziu
Studiile cercetătorilor arată că o concentrație scăzută de Mg crește eliberarea hormonilor asociați stresului. Cercetătorii sugerează că există o relație între concentrația de magneziu din sânge și stres. Există o asociere între concentrația scăzută de Mg și percepția mai pronunțată a stresului de către femeile sănătoase.
Magneziul are foarte multe beneficii, cum ar fi:
- Menține densitatea osoasă, ajutând la absorbția de calciu și la îmbunătățirea sănătății sistemului osos
- Este un mineral care produce energie, prin activarea de adenozin-trifosfat (ATP)
- Favorizează detoxifierea celulară, susține producția de glutation care este important pentru detoxifierea ficatului
- Facilitează construirea de fibre musculare puternice, ajutând și la excreția de acid lactic
- Contribuie la relaxarea tensiunii musculare de la umeri și gât
- Ajută în recuperarea musculară, reducerea leziunilor musculare, ale ligamentelor și combaterea spasmelor
- Reduce durerile de cap, relaxează vasele de sânge, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la oxigenarea creierului
- Activează peste 300 de procese enzimatice și biochimice din corp
- Ajută la reglarea echilibrului acid-alcalin din organism
- Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, ajută la normalizarea bătăilor inimii, la menținerea unui țesut muscular bun
- Ajută la stimularea fibrei musculare și la contracția inimii
- Îmbunătățește starea de dispoziție, combate anxietatea și depresia
- Ajută la reglarea sistemului imunitar al organismului.
Ce avantaje oferă combinația de Mg și vitamina B6?
Această combinație reduce mai mult intensitatea simptomelor de stres, decât aportul de Mg singur. Medicii recomandă administrarea de suplimente de Mg cu vitamina B6 la persoanele cu stres sever și extrem de sever. După un tratament de 3-4 săptămâni se reduce stresul în mod semnificativ. În caz de monoterapie cu Mg rezultatele sunt mai slabe.
Studiile cercetătorilor arată cum combinația de Mg și vitamina B6 a fost cu 24% mai eficientă în reducerea stresului, în comparație cu monoterapia cu Mg la un grup de persoane sănătoase cu stres sever.
Prin acest tratament se obțin mari avantaje:
- Vitamina B6 în combinație cu Mg ajută în reducerea anxietății, a depresiei și sindromului premenstrual prin ameliorarea stresului
- Absorbția Mg este mai eficientă la nivel celular și excreția acestuia limitată
- Este îmbunătățită funcționarea sistemului nervos și percepția asupra stresului
- Prin aportul de vitamina B6 la Mg se reduce riscul de homocisteinemie, iar asta aduce o serie de beneficii.
Mg scade riscul de diabet
Conform studiilor realizate de cercetători, dieta bogată în magneziu scade riscul de diabet zaharat de tip 2. Acest mineral are un rol important și în metabolismul carbohidraților și insulinei.
Deficitul de magneziu poate agrava rezistența la insulină, spun cercetătorii.
Combinația dintre magneziu și seleniu
Cercetătorii spun despre Mg și Se că se completează reciproc și că această asociere oferă mari beneficii pentru sănătate, mai ales la sportivi și oamenii care suferă de boli cronice.
Seleniul este un oligoelement care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și a glandei tiroide. Are rol și în reducerea inflamației, menține sănătatea glandei tiroide, inhibă leziunile ADN-ului. Seleniul se găsește în pește, nuci braziliene, carne, organe, orez brun, ouă, produse lactate, fasole albă.