Cum ajută magneziul sistemul osos, muscular și activitatea fizică?

0
2

Cei care merg la sală și fac mult sport susțin că au o stare de bine dacă iau magneziu, pentru că astfel au mai multă energie. Acest mineral sprijină recuperarea după efort și antrenament în mai multe moduri și în plus, ajută și la eliminarea stresului și a oboselii.

Un nivel adecvat de magneziu în organism oferă multe beneficii pentru sănătate, mai ales pentru sistemul nervos și muscular. Acest mineral are efect antioxidant și protejează corpul de atacul nociv al radicalilor liberi. El participă la metabolismul energetic, ajută la relaxarea normală a mușchilor.

Magneziul este important pentru performanța sportivă

Sportivii iau magneziu deoarece acesta le îmbunătățește performanța la sală sau la antrenamente. Despre magneziu se spune că :

  • Oferă mai multă energie și stimulează producția de homoni anabolizanți
  • Ajută în controlul glicemiei și în reglarea tensiunii arteriale
  • Are rol în sinteza proteinelor.

Magneziul este un mineral care are un rol important pentru menținerea echilibrului electrolitic, în hidratare. El este necesar pentru repararea țesutului muscular și pentru contracțiile musculare. De asemenea, el este important și pentru sistemul osos, pentru că are rol în absorbția calciului și a potasiului, deci poate face oasele mai puternice.

Lipsa de magneziu crește riscul de osteoporoză din cauza scăderii nivelului de calciu. Experții spun că nu este bine de utilizat calciu fără a avea un nivel suficient de magneziu în organism; în caz contrat, asta poate duce la apariția nisipului la rinichi.

Conform cercetătorilor, aportul de 300-500 mg/zi de magneziu timp de 2-4 săptămâni are un efect pozitiv asupra performanței sportive.

Prin aportul de suplimente de magneziu se pot preveni și crampele în timpul activității fizice.

Magneziul este implicat în peste 300 de reacții metabolice din organism

Magneziul menține funcția normală a: sistemului imunitar, nervilor, mușchilor, tonusului vasomotor, integrității oaselor, absorbției calciului, ritmului cardiac. De asemenea, magneziul menține nivelul normal de glucoză din sânge, iar asta este un lucru bun pentru sportivi.

Nutriționiștii spun că este importantă reglarea glicemiei prin dietă atât la sportivi, cât și la cei care practică o activitate fizică intensă. Ei consideră că sportivii care au o masă cu alimente inadecvate înainte de a face mișcare pot avea o performanță redusă, din cauza faptului că sunt declanșate răspunsuri metabolice ce afectează și activitatea sportivă nu doar sănătatea.

Prezența unui nivel ridicat de zahăr în sânge este un obstacol pentru un om ce dorește să-și îmbunătățească starea de sănătate a organismului, să facă mai mult sport și să se antreneze cât mai bine. Prin aportul de magneziu se obține un plus de energie. Acest mineral este transportat către mușchi unde are loc și producerea de energie.

Citește și:  Este bine de luat în fiecare zi multivitamine? Vezi ce spun medicii specialiști despre doza recomandată

Magneziul și stresul

Magneziul combate stresul și îmbunătățește calitatea somnului. Acest mineral are efect calmant asupra sistemului nervos și ajută în recuperare. El ajută în caz de crampe, slăbiciune musculară, în gestionarea diabetului și la menținerea sănătății oaselor.

Acest mineral este recomandat și în caz de stres. Pe de altă parte, stresul cronic poate influența cantitatea de magneziu din corp. Stresul cronic poate fi de origine fizică sau psihică și poate avea multe consecințe asupra sănătății, ce includ și scăderea nivelului de magneziu din organism. Asta face ca la unii oamenii, care au un stil de viață stresant, să fie nevoie de suplimente de magneziu.

Alte beneficii

Magneziul reduce oboseala și poate ajuta în caz de supraîncărcare psiho-emoțională. El poate ajuta în reechilibrarea corpului și a stării mintale. Se spune că magneziul reduce depresia și anxietatea, are un efect bun asupra stării de spirit.

Sportivii au suplimente de magneziu pentru a-și îmbunătăți performanța. Acest mineral apare într-o gamă variată de produse de nutriție sportivă care conțin și proteine, aminoacizi complecși: valină, arginină, glutamină, citrulină, izoleucină, teanină, tirozină, leucină, triptofan, beta alanină. Ei au nevoie de mai multă energie la antrenamente și de aceea consumă mai multe alimente care îi ajută să fie mai activi fizic. Asta înseamnă că dieta lor este bogată în alimente bogate în nutrienți, în proteine, minerale și vitamine, astfel ea le oferă energia necesară pentru organism.

Un plan de nutriție bine conceput stă la baza unui antrenament bun și la baza succesului sportiv. Cei care fac multă mișare au nevoie de alimente de calitate, nutrienți, lichide, energie. Un lucru important este și hidratarea optimă a organismului care este esențială și pentru menținerea sănătății.

Nutriționiștii spun că magneziul este unul dintre cele mai bune minerale pentru organism și apare în numeroase surse alimentare, precum: nuci, migdale, banane, avocado, broccoli, kiwi, varză, dovleac, ovăz, orez, ciocolată neagră, salvie, coriandru, busuioc, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, linte, hrișcă, leguminoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.