Mănâncă alimente care fac bine organismului – Informează-te pentru a mânca sănătos!

0
395
Mănâncă alimente care fac bine organismului - Informează-te pentru a mânca sănătos!

Când vine vorba de mâncare gusturile sunt variate și nu se discută. Fiecare om are plăcerea de a mânca anumite alimente în funcție de obișnuință și până la urmă este normal având în vedere faptul că gustul este o noțiune legată de particularitățile individuale. Oamenii care trăiesc la munte au obiceiul să consume ceea ,,ce dă muntele”, iar cei care sunt la mare preferă să consume pește și fructe de mare, deci ceea ,,ce dă marea”. Aborigenii consumau numeroase specii de plante, rădăcinoase și ierburi, sau vânau păsări. Concluzia la care au ajuns cercetătorii în domeniul sănătății este că produsele naturale sunt soluția pentru menținerea sănătății organismului.

Ierburile, rădăcinoasele, fructele proaspete trebuie să facă parte din dieta zilnică deoarece au o cantitate semnificativă de vitamine și substanțe biologic active care curăță organismul de toxine. Cele mai importante vitamine din astfel de alimente naturale sunt C și E pentru că ajută la reducerea procesului de oxidare a grăsimilor.

Pentru a combate îmbătrânirea prematură a organismului și pentru a crește speranța de viață este nevoie de un regim alimentar variat, alcătuit din produse naturale care să conțină fructe, legume, ouă, produse lactate și carne. Supraalimentarea duce la obezitate de aceea trebuie evitată. O alimentație incorectă este cauza obezității, iar în plus crește riscul de boli de ficat, ateroscleroză, boli digestive sau diabet.

În bucătăria tradițională legumele și rădăcinoasele sunt folosite frecvent și au efect pozitiv pentru sănătate. Legumele și plantele sălbatice conțin elemente biologic active care ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea substanțelor nocive care pot afecta sănătatea corpului. Sfecla roșie este bogată în minerale, celuloză, carotină, ajută la curățarea sângelui. Ridichea are fermenți, glicozide, vitamine foarte bune pentru consolidarea sistemului imunitar în lunile de iarnă, pentru prevenirea îmbolnăvirii din cauza epidemiilor.

Roșiile au substanțe minerale active biologic și vitamine de aceea trebuie folosite în salate, au substanțe folositoare pentru organism. Un loc important în bucătăria populară românească îl ocupă rădăcinoasele. Morcovul este o sursă de fier, fosfor, magneziu, mangan și alte substanțe minerale, dar de asemenea conține beta-caroten și vitamine B, E, K, PP. Sucul din morcovi este un leac împotriva tumorilor, scade riscul de cancer gastrointestinal, cervical, de piele și de plămâni.

Sucul din morcovi are proprietăți antioxidante, menține sănătatea ochilor, a pielii, mucoaselor și a întregului organism. O plantă foarte bună pentru sănătate este loboda deoarece are vitamine B1, B2, C, E, PP, K, clorofilă, substanțe pectinice, care sunt bune pentru intestin și pentru sănătatea organismului. Urzica are clorofilă și vitamina K, se remarcă prin proprietăți hemostatice, nu trebuie consumată în cantitate foarte mare.

morcov

Se știe că bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor la oameni. Acestea apar datorită unor factori care pot fi evitați – alimentația necorespunzătoare și dezechilibrul dintre alimentație și efort. Pentru a ne menține sănătatea trebuie să găsim un echilibru între efortul fizic și alimentația sănătoasă. De acest echilibru depinde starea de bine a organismului, sănătatea și durata vieții. Dacă se încalcă acest echilibru în mod constant se ajunge în timp la o prăbușire a sănătății și la îmbolnăvire.

Un alt agent patogen este alcoolul care produce numeroase boli. Infuzia de cimbrișor de câmp este o băutură care ajută la dezobișnuirea de a bea. Infuzia se face din o mână de plantă la 1 litru apă clocotită, se lasă la infuzat 2 minute, se strecoară și se bea în cantitate redusă – câte o linguriță la 20 minute. Nu se consumă în exces deoarece poate da simptome  de transpirație, greață și vărsături. Un alt remediu naturist pentru a te lăsa de alcool este ceaiul din pătrunjel, coajă de portocală și coajă de grapefruit. Se fierb ingredientele (50 g pătrunjel, 1 g coajă de portocală și 1 g coajă de grapefruit) la 1 litru apă, când apa a scăzut la jumătate, se strecoară și se bea doar câte o linguriță dimineața înainte de micul dejun.

Citește și:  Cele mai bune exerciții fizice pentru combaterea insomniei

Grăsimile de natură animală trebuie evitate din alimentația zilnică. Carnea de porc, mezelurile, șunca, cârnații și afumăturile conțin foarte multă grăsime, care nu face bine organismului. Prăjiturile sunt de asemenea bogate în grăsimi și deci nu trebuie consumate în exces. Produsele de patiserie sunt contraindicate deoarece au foarte mult zahăr. Dintre acestea fac parte bomboanele, gemurile, dulciurile, biscuiții, etc. Produsele de cofetărie au hidrați de carbon care în cantitate mare pot afecta cavitatea bucală, duc la formarea cariilor și a paradontozei, iar în timp sunt un risc pentru a dezvolta obezitate și diabet.

Plantele și pomii fructiferi au o influență benefică asupra omului, însă acesta nu le cunoaște suficient astfel încât să le folosească pentru el. Oxigenul revigorează organismul uman, îi întărește imunitatea, îl ajută să combată bacteriile și să nu se îmbolnăvească de cancer. Potrivit specialiștilor celulele canceroase cresc atunci când corpul are puțin oxigen, și celulele canceroase mor atunci când corpul are mult oxigen. Plantele medicinale au proprietăți anticancerigene și putem da ca exemplu: coada-șoricelului, tătăneasa, coada-calului, gălbenelele, rostopasca, urzica, vâscul, pătlagina, trifoiul roșu.

Substanțele active din plante au compuși care le amplifică acțiunea terapeutică. Plantele medicinale sunt ca niște medicamente bine tolerate de organismul uman. Alimentația cu vegetale, cu crudități, cu sucuri de păstârnac și țelină ajută în combaterea multor boli (chiar și a epilepsiei). Ceaiul de rozmarin are efect în restabilirea și întărirea memoriei, la fel și mișcarea sau antrenarea în diferite activități zilnice (recomandate persoanelor în vârstă). Leușteanul este un bun remediu pentru crizele de isterie. Regimul alimentar din grâu încolțit, fructe și vegetale crude ajută în cazuri de supragreutate, este un regim vegetarian recomandat pentru scăderea în greutate.

Infuzia de flori de soc (câte 2-3 căni zilnic) poate ajuta în dietele de slăbire la persoanele care au mai multe kg în plus. Decoctul de rădăcină de pătrunjel este bun împotriva îngrășării. Se pun în 500 ml apă clocotită aproximativ 2 lingurițe de rădăcină de pătrunjel, se lasă la macerat timp de 7-8 ore, apoi se strecoară și se bea. Pentru a scăpa de stres (ce poate pricinui mari suferințe sau îmbolnăvirea organismului) trebuie să se mănânce și să se bea cu măsură și nu fără discernământ, să nu se ducă o viață dezordonată și deci să se respecte cumpătarea și stăpânirea de sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.