Planta șovârful de apă este de origine din America de Nord și este cunoscută și cu numele de boneșețul roșu, milot și arigan. Are denumirea științifică Eupatorium purpureum și face parte din familia Asteraceae.
Este o plantă perenă care crește în zone umede, în apropierea râurilor, iazurilor. Poate fi înaltă de cel mult 1,5 m. Are tulpina subțire, roșiatică, iar frunzele verzi, cu marginile zimțate. Florile sunt roșiatice și au miros de mere. Fructele sunt roșii. Florile sale parfumate sunt preferate de fluturi dar și de alte insecte care ajută la polenizarea lor.
Planta este ca un magnet ce atrage fluturii și albinele. Perioada de înflorire este în lunile iulie-septembrie. Poate fi folosită și în scop decorativ dacă este plantată în grădină deoarece are efect minunat de fundal prin coloritul roșu al inflorescențelor sale bogate.
Planta șovârful de apă conține euparină, rășină, eupatorină. Aceste substanțe chimice se găsesc în părțile ei aeriene (tulpina și frunze) și au făcut să fie apreciată ca plantă medicinală. Se spune că ar fi fost utilizată în vremuri de demult, de către vechii băștinași amerindieni pentru ameliorarea stărilor rele provocate de afecțiunile urinare.
Rădăcina ei are proprietăți astringente, tonice, diuretice. Frunzele și tulpina ajută în combaterea febrei, au efect diuretic și de producere a transpirației. Rădăcina se recoltează doar în lunile de toamnă, celelalte părți ale plantei pot fi culese mai devreme, în timpul verii, dar înainte de perioada de înflorire.
Ceaiul din rădăcină este utlizat în medicina tradițională. Planta este recunoscută ca fiind un bun diuretic și este apreciată și pentru proprietățile tonice asupra tractului urinar. Este folosită în cazuri de inflamații ale vezicii urinare și de litiază renală. De asemenea, planta combate afecțiunile prostatei, problemele provocate de retenția de lichide. Are efect diuretic excelent, poate ajuta în eliminarea pietrelor de la rinichi.