Meningita pneumococică, infecția care poate fi prevenită prin vaccinare – Iată de ce este important vaccinul

0
366
Meningita pneumococică, infecția care poate fi prevenită prin vaccinare – Iată de ce este important vaccinul

Meningita este o boala rară dar care are consecințe dramatice asupra sănătății. Este o inflamație a membranei care acoperă măduva spinării și creierul. Rata de mortalitate în cazul meningitei bacteriene este de 10-20%. Vaccinarea este importantă deoarece astfel organismul produce anticorpi care luptă împotriva bacteriilor care cauzează boala. Acești anticorpi indentifică bacteriile și previn îmbolnăvirea.

Imunizarea oferă protecție împotriva bacteriilor Streptococcus pneumoniae și Neigesseria meningitidis care provoacă infecții grave în sânge, articulații și plâmâni, infecția și inflamația meningelui. Alte bacterii care duc la meningită sunt: Escherichia coli, Streptococcus agalactiae, Haemophilus influenzae.

Meningita reprezintă inflamația meningelui ca urmare a infecției lichidului din jurul membranei ce acoperă creierul și măduva spinării. Este vorba despre lichidul cefalorahidian. Meningita cauzată de virus se poate vindeca, însă în cazul meningitei bacteriene este mai complicat, riscul de deces este mare chiar și prin aplicarea unui tratament. În plus s-a constatat faptul că mulți pacienți deși supraviețuiesc pot rămâne cu mari handicapuri, cu leziuni ale creierului, cu deficit de auz. De aceea vaccinarea este importantă, pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire și riscul de complicații și deces.

Bacteria Neisseria meningitidis care provoacă meningita

Orice persoană cu un sistem imunitar scăzut și care nu a fost vaccinată împotriva meningitei poate contacta bacteriile Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis și astfel poate suferi de această boală. Dacă astfel de bacterii ajung în lichidul cefalorahidian infectează și inflamează meningele. Desigur meningita poate fi produsă și de alte cauze, de produse chimice, de tumori, de administrarea unor medicamente iritante. Specialiștii în domeniul medical spun despre ciuperca Cryptococcus care apare la cei care au SIDA și care poate produce meningita.

Mecanism de infecție cu bacterii în meningită
Mecanism de infecție cu bacterii în meningită

Cea mai gravă este însă meningita bacteriană care este cauzată de bacterii ce colonizează în spatele gâtului sau a nasului. Se spune că mulți oameni sunt purtători a unor astfel de bacterii și ele se pot transmite prin sărut, tuse, strănut.

Citește și:  Acidul uric în exces, simptome – Ce plante ajută la eliminarea acidului uric seric din organism?

Dacă ajung în lichidul cefalorahidian se multiplică, dacă rămân în afara corpului mor destul de rapid. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea bolii, deoarece în caz contrar, odată ajunse în lichidul cefalorahidian bacteriile se înmulțesc, produc inflamarea meningelui și dezvoltarea meningitei. Riscul de deces este mare de aceea vaccinul preventiv este vital.

Persoanele predispuse la îmbolnăvire sunt cele care au un sistem imunitar slab, bătrânii, bolnavii, persoanele care au suferit un traumatism cranian, care au insuficiență renală, care fac tratamente cu prednisol, care au avut intervenții chirurgicale la măduva spinării sau pe creier și desigur dacă nu au făcut vaccinul de prevenire a meningitei.

La copiii mici care suferă de meningită apar stări de greață, vărsături, febră, refuzul hranei, ten palid, erupții cutanate roșii, stare de agitație, de plâns, geamăt și strigăt, tendința de a ține spatele curbat ca un arc, extremitățile reci. Inflamația meningelui și presiunea exercitată asupra creierului reprezintă cauzele apariției vărsăturilor.

Pe piele se pot observa apariția unor pete mici și roșii, care prin apăsare cu degetele devin albe. Cei care fac meningită au simptome grave în doar câteva ore. Au febră mare, temperatura corpului ridicată la 39 grade Celsius, au dureri de cap severe, stări de iritabilitate, dureri de gât, rigiditate la înclinarea capului spre lateral. Treptat se produce slăbirea auzului, paralizie, deteriorarea funcției mentale, convulsii și se poate ajunge la deces.

Tratamentul se face cu antibiotice însă cum spuneam și mai sus este indicat să se facă din timp vaccinul la copii, pentru că vindecarea este foarte dificilă. Meningita pneumococică este produsă de bacteriile Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae și vaccinarea împotriva îmbolnăvirii este necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.