Momordica charantia, fruct tropical benefic pentru sănătate

0
809
Momordica charantia, fruct tropical benefic pentru sănătate

Momordica charantia este un fruct tropical adus din America de Sud, Asia, Australia sau Africa. Poate fi utilizat copt ca fruct sau necopt ca legumă. Dacă nu este copt, fructul are gustul amar și este folosit mai ales în preparatele culinare asiatice. Este numit și castravetele amar și face parte din familia Cucurbitaceae.

Planta este cățărătoare, crește înaltă de 2 m, are florile galbene și parfumate, iar unele au miros asemănător gardeniei. Fruzele sunt verzi și asemănătoare viței-de-vie. Fructele sunt alungite, portocalii, albicioase sau galbene au protuberații și un aspect de castravete urât, care arată clar că fac parte din categoria fructelor exotice.

Gustul lor este ușor amar dar delicios, de aceea sunt preferate în diferite preparate gastronomice. Când fructul nu este copt pulpa sa este consistentă și are gustul ca de castravete dar este mai amară, iar la maturitate, când fructul este complet copt are pulpa moale și suculentă. Semințele fructului au gustul dulce și culoare maronie sau albă.

Momordica charantia este un fruct cu proprietăți terapeutice, se folosește în medicina populară pentru tratamentul diabetului. Acest fruct scade glicemia, are proprietăți antidiabetice dovedite și multe substanțe active necesare sănătății – minerale și vitamine. Conține charantină – un compus care este mai eficient decât tolbutamida ce are acțiune în scăderea glicemiei și tratamentul diabetului.

În medicina tradițională chineză fructul Momordica charantia este un bun remediu în tratamentul infecțiilor gastrointestinale, cu paraziți intestinali, proceselor inflamatorii, hepatitei, malariei, diareei, afecțiunilor de ficat, înțepăturilor de insecte, mușcăturilor de șarpe, artritei, arsurilor, astmului, febrei, hipertensiunii arteriale, racelii, colicilor, durerilor de stomac.

Momordica charantia
Momordica charantia

Un avantaj pentru organism al consumului acestui fruct este faptul că ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, vindecă anumite tipuri de cancer în fază incipientă și stimulează producția de insulină. Fructul are proprietăți afrodisiace, este folosit în diverse preparate gastronomice thailandeze. Are minerale și vitamine (A, B, C), proteine, carotenoizi, calciu, magneziu, siliciu, potasiu, zinc, fosfor, fier.

Citește și:  De ce este mai bun pentru piele sapunul dermatologic?

Tărtăcuța Momordica charantia este folosită în gastronomie pentru proprietățile sale excelente pentru sănătate. Se poate folosi sub formă de suc natural în combinație cu sucul de castravete și mere. Are proprietăți hipoglicemiante, antivirale, diuretice, de promovare a circulației sangvine și de stimulare a imunității.

Cura cu suc de castravete Momordica charantia se face pentru tratamentul diabetului zaharat, bolilor autoimune, bolilor tractului biliar, slăbiciunii inimii, astmului, tusei, artritei reumatoide, constipației, infecțiilor cu viermi intestinali, pierderii poftei de mâncare, hemoroizilor, urticariei, inflamațiilor, leprei, obezității, acneei și altor afecțiuni ale pielii.

Acest fruct este recomandat pentru prevenirea multor probleme de sănătate deoarece are proprietăți antiinflamatoare, diuretice, antibiotice, laxative, hipotensive, hipoglicemiante, antivirale, de purificare a sângelui, de reducere a nivelului de colesterol din sânge, de stimulare a digestiei grăsimilor, de prevenire a depunerii țesutului adipos, de intensificare a circulației sangvine, de prevenire a formării tumorilor și normalizare hormonală.

Poate ajuta în eliminarea pietrelor la rinichi pentru că are efect diuretic, în tratamentul bolilor de piele, a psoriazisului, eczemelor, în curățarea sângelui și în vindecarea artritei, arsurilor, reumatismului și colitei. Prin efectul laxativ poate ajuta la combaterea flatulenței, colicilor, eliminarea toxinelor din colon și a viermilor intestinali.

Alte beneficii ale consumului de Momordica charantia sunt: de stimulare a digestiei, de vindecare a rănilor, de imbunătățire a somnului și a stării generale de sănătate, de consolidare a sistemului imunitar și eliminare a toxinelor din organism. Castravetele amar nu trebuie folosit de femeile gravide sau care alăptează. Acest fruct nu se consumă în exces deoarece poate da stări de deranj la stomac și dureri abdominale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.