Mosmonul-de-lana este un arbore mereu verde, originar din Asia, din China si Japonia, India de Nord si Himalaya. Inca din vremuri stravechi a fost cultivat in Japonia, de aceea este cunoscut si cu numele de mosmon-japonez. Ca specie are denumirea Eriobotrya japonica si face parte din familia Rosaceae. Acest arbore este foarte frumos, un decor el insusi in orice gradina, creste inalt de 6-10 m, are trunchiul acoperit de scoarta dura maro, putin mai deschisa cu trecerea anilor si ramurile foarte puternice.
Majoritatea partilor arborelui – ramurile, fructele si florile sunt acoperite cu pufisori. Frunzele sunt verzi, lanceolate, cu marginile zimtate, scurt petiolate (de 0,6-1 cm), lucioase pe partea superioara si usor pufoase pe cea inferioara, iar inflorescentele sunt galbene sau albe, lungi de 10-19 cm.
Mosmonul-de-lana este cultivat ca planta ornamentala dar si pentru fructele sale dulci-acrisoare, racoritoare, bogate in vitamine, minerale si zaharuri, cu gustul asemanator unui amestec de mere, gutui, capsuni si caise. Acest arbore este extraordinar de aspectos, iar fructele sale impresionante, suculente si deosebit de aromate se coc in luna mai.
Perioada de inflorire este din luna octombrie si pana in ianuarie. Florile sunt de durata, cand o pate din ele se trec cu siguranta alti muguri noi sunt gata sa se deschida. Arborele infloreste abundent si astfel ofera numeroase fructe.
Acest arbust este rezistent la variatiile de temperatura (daor frigul ii strica florile), prefera locurile partial umbrite, cu sol fertil, bogat in substante organice. Inmultirea sa se realizeaza prin seminte in lunile de primavara sau prin butasi. Principalii daunatori ai arbustului sunt afidele si ciupercile.
Datorita continutului de zaharuri fructele sunt folosite la prepararea unor jeleuri, compoturi, gemuri, vinuri, siropuri, sucuri foarte gustoase bogate in zaharuri, vitamine, mucilagi, acid citric, pectina si alte substante active, toate foarte importante pentru sanatate. Din lemnul arborelui localnicii fabrica diferite obiecte de artizanat, el avand un colorit rosu-maroniu.
Frunzele arborelui sunt foloste in scop medicinal, ele se culeg in perioada de inflorire si sunt folosite sub forma unui preparat ca un decoct datorita proprietatilor antiinflamatoare si hemostatice in tratamentul afectiunilor de la nivelul gatului.
De asemenea decoctul din fructe si seminte ajuta in tratamentul litiazei renale si a bolilor tractului gastro-intestinal de tip inflamatoriu. Fructele se remarca si ele prin efectele antiinflamatorii deosebite dar si prin faptul ca ajuta digestia si contribuie la mentinerea sanatatii intestinelor.