Năvalnic sau limba cerbului – plantă medicinală cu proprietăți diuretice

0
4186
Năvalnic sau limba cerbului – plantă medicinală cu proprietăți diuretice

Năvalnicul este o ferigă înaltă de 50 cm care crește în Europa și Asia. Planta crește în regiunile de munte, de deal cu păduri de fag și stejari, în general în zone cu climat umed. Apare în pădurile din Munții Carpați, dar și regiunile împădurite din Asia și alte țări ale Europei. Are preferință pentru terenurile umede cu păduri umbroase, zonele cu grohotișuri, cu roci calcaroase.

Ca plantă ornamentală este apreciată pentru frunzele ei lungi, întregi, nesegmentate, în formă de inimă, de un verde-închis și late de 3-6 cm, liniare, ondulate pe margini, pețiolate, cu o nervură centrală inegală. Rizomul este scurt și gros, de culoare maro-deschis, acoperit cu numeroși solzi roșiatici, se recoltează în scop medicinal. De-a lungul frunzelor pe partea posterioară apar spori aranjați în perechi, ei se formează în lunile iulie-august și spre sfârșitul verii ajung la maturitate.

Cei care doresc această ferigă să o cultive ca plantă de ornament, trebuie să știe că ea preferă locurile umbrite, întunecate, de aceea trebuie ferită de lumina directă a soarelui. În casă poate fi plantată în ghiveci și poziționată în cameră, în partea opusă ferestrei. Pentru a fi mereu verde are nevoie de umiditate de aceea frunzele ei trebuie pulverizate cu apă destul de des.

Citește și:  Plante medicinale - Coada calului

navalnic

Năvalnicul face parte din familia Aspleniaceae și are denumirea științifică Phyllitis scolopendrium. Planta este numită și limba-cerbului sau limba-vecinei. Este considerată în popor ca fiind o plantă de leac și o buruiană de dragoste.

Rădăcina de năvalnic este apreciată în medicina populară pentru proprietățile sale diuretice, antiinflamatorii, diaforetice și astringente. Pentru ceai se flosesc frunzele plantei care conțin acid glutamic, acid aspartic, tanin, enzime, vitamine. În plus planta are tiaminaze care anihilează vitamina B1 din organism, de aceea nu trebuie exagerat cu folosirea ceaiurilor din frunze de năvalnic.

Infuzia din frunze de năvalnic ajută în tratamentul tusei, diareei, diurezei scăzute, febrei, răcelii, afecțiunilor de plămâni, în eliberarea căilor respiratorii de secrețiile prezente la nivelul lor. Efectul acestui preparat natural este expectorant, astringent, diaforetic și antiinflamator. Năvalnicul ajută în cazuri de obstrucție a vezicii biliare, îmbunătățește procesul de evacuare a bilei din duoden.

Planta are proprietăți antivirale, este eficientă în cazuri de hepatită și în eliminarea calculilor biliari. Unele produse cosmetice pentru îngrijirea părului conțin extract de năvalnic deoarece ajută în tratamentul părului gras. Planta trebuie folosită cu precauție, în doze mici și la recomandarea medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.