Pentru a avea inima puternică este necesar să duci un stil de viață sănătos. Asta înseamnă să ai o alimentație echilibrată și să renunți la anumite obiceiuri care îți pot îmbolnăvi inima. Cantitatea de alimente pe care o consumi contează, nu trebuie să mănânci în exces niciodată, aportul de alimente poate determina și sănătatea inimii. Recomandat este să consumi alimente mai bogate în fibre și nutrienți, să eviți alimentele bogate în calorii. Introdu în dietă mai multe fructe și legume și evită alimentele de tip fast-food.
Cum să ai grijă de inima ta în fiecare zi? Sfaturi pentru prevenirea bolilor de inimă:
Nicotina și bolile de inimă
Inima se îmbolnăvește din cauza fumatului nu numai la persoanele în vârstă, ci și la persoanele mai tinere. Activitatea inimii este perturbată de fumat chiar și la tinerii de 22 ani, care fumează mai mult de 15 țigări pe zi. Tutunul conține substanțe chimice nocive care dăunează inimii, blochează arterele și astfel crește riscul de atac de cord.
Atunci când fumătorii inhalează fumul de țigară, apar schimbări în activitatea inimii lor, simțite imediat, cum ar fi:
- Crește tensiunea arterială cu 5-6%
- Pulsul devine mai frecvent
- Mușchiul inimii simte efectul nicotinei și se contractă în mod accelerat, cu 14% mai tare decât înainte de fumat
- Se intensifică contracția miocardică cu 19%.
Unele studii ale cercetătorilor sugerează că schimbările în activitatea cardiovasculară apar chiar și după o singură țigară. Ei spun că la oamenii care fumează țigară după țigară, șansele de normalizare a activității sistemului cardiovascular sunt foarte mici, chiar egale cu zero.
Fumul de la țigară distruge țesuturile arterelor, îngustează lumenul pereților vaselor de sânge și crește riscul ca ele să fie îngustate și mai mult cu plăci de grăsime. Asta afectează mult circulația sângelui. Dezvoltarea și evoluția bolilor inimii depinde de cât de mult se fumează. Nu contează dacă un om cumpără țigări de calitate, acest lucru nu va anula problemele de sănătate, ci doar va întârzia dezvoltarea bolilor.
Concluzia este că fumatul este dăunător pentru sănătatea inimii. Ca să-ți protejezi inima, trebuie să renunți la fumat.
Rutina de exerciții fizice
Pentru a-ți menține inima sănătoasă, trebuie să faci zilnic puțină activitate fizică. Acest obicei este foarte benefic pentru inimă, pentru arderea caloriilor și normalizarea greutății corporale.
Nu-ți fă griji dacă nu ești prea activ, nu trebuie neapărat să ai un antrenament perfect, de sportiv profesionist. Poți face un tip de exerciții fizice pentru sănătatea mintală și a corpului, timp de 10-15 minute zilnic, cum ar fitness și dans aerobic. Ideea este să ai o activitate fizică de intensitate moderată, care să-ți îmbunătățească circulația sângelui și să-ți ofere mai multă energie pentru a face față mai bine unei săptămâni dificile.
Mersul pe jos zilnic te va ajuta foarte mult să ai o inimă sănătoasă. Chiar și plimbatul câinelui timp de 15-20 de minute în fiecare zi este o activitate bună. Dacă faci mici exerciții de rezistență cu haltere îți poți dezvolta mușchii și îți poți îmbunătăți sistemul cardiovascular. Alte exerciții utile sănătății inimii, pe care le poți face pe parcursul săptămânii, sunt: înotul, mersul rapid pe jos, mersul cu bicicleta.
Mișcarea scade riscul de boli de inimă, previne obezitatea și crește durata de viață.
Evită stresul!
Stresul cronic afectează sănătatea și poate avea un impact negativ asupra inimii. Prin aplicarea unor tehnici de reducere a stresului, se poate promova relaxarea și sănătatea inimii.
Menține o dietă sănătoasă!
Alege să ai o dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase. Evită alimentele procesate și fast-food-urile. Redu aportul de grăsimi saturate, colesterol, grăsimi trans și excesul de sare.
O dietă echilibrată va oferi inimii nutrienții esențiali pentru promovarea sănătății ei și va reduce riscul de boli de inimă. Alimentele care întăresc inima sunt: fructele de pădure (zmeură, afine), somonul, sardinele, macroul, cerealele integrale, spanacul, varza kale, quinoa, orezul brun, nucile, migdalele, anumite mirodenii, semințele de in.
Bea mai multă apă și dormi suficient!
Consumul unei cantități adecvate de apă menține un volum sanguin sănătos și permite inimii să pompeze sângele mai bine în tot organismul. Dacă bei mai multă apă plată este bine, asta poate ajuta la imbunătățirea flexibilității și a funcției valvelor inimii.
Odihna contează pentru sănătatea inimii. Deficitul de somn poate crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.