Pectinele din coarne îmbunătățesc sistemul limfatic

0
79

Nutriția adecvată alcătuită din fructe, legume verzi, verdețuri este o modalitate de îmbunătățire a sistemului limfatic. Coarnele fac parte dintre alimentele care pot stimula activ sistemului limfatic.

Coarnele sunt fructe dulci-acrișoare ce se culeg în lunile septembrie-octombrie. Acestea au proprietăți astringente, tonice, răcoritoare, diuretice, antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale, cicatrizante, antiscorbutice, dezinfectante. Coarnele sunt foarte sănătoase pentru organism, ele se folosesc în tratamentul anemiei, diabetului, afecțiunilor ficatului, bolilor gastrointestinale, paraziților intestinali și altele.

Coarnele au pectine care reglează sistemul limfatic

Aceste fructe au vitamine (A, B1, B2, C), acizi organici, tanin, pectine, minerale. Pectinele din coarne promovează sănătatea intestinului, deoarece sunt probiotice care hrănesc bacteriile benefice din tractul digestiv. Pectinele oferă și alte beneficii:

  • Ajută la controlul zahărului din sânge
  • Ameliorează constipația, combat diareea (deoarece pectinele absorb apa ușor și normalizează scaunele)
  • Ajută în lupta împotriva cancerului de colon și de prostată
  • Pot menține sănătatea inimii prin scăderea nivelului de colesterol din sânge și a tensiunii arteriale
  • Ajută la pierderea în greutate în sensul că fac digestia puțin mai lentă și deci senzația de sațietate se menține mai mult timp
  • Pot îmbunătăți absorbția fierului în organism, lucru împortant în combaterea anemiei
  • Îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului.

Pectinele din coarne stimulează activ sistemul limfatic. Aceste fructe ajută și la detoxifierea organismului, la curățarea vaselor de sânge și a ganglionilor limfatici. Prin consumul lor se îmbunătățește circulația limfatică, astfel ganglionii limfatici funcționează mai bine și luptă mai eficient împotriva infecțiilor.

De remarcat este și faptul că aceste fructe stimulează descompunerea excesului de grăsime, absorbția mai ușoară și transportul prin sistemul limfatic. În general, fructele roșii (cireșe, coarne, merișoare, mere, rodii) sunt foarte bune pentru a crește fluxul limfatic mai ales atunci când apar semne de stază, sau de umflare. Pigmenții roșii din aceste fructe au antocianine, betalaină, licopen și proprietăți puternice antiinflamatorii și antioxidante.

Alte avantaje ale consumului de coarne

Conform unui studiu realizat de cercetători, frunzele acestui copac au capacitatea de a inhiba o enzimă (care în cantitate mare poate produce o varietate de boli maligne, boli inflamatorii, diabet). Cercetătorii au spus că:

  • Extractul de coarne are acțiune antiinflamatorie și antiparazitară, conține antocianine cu proprietăți antioxidante
  • Fructele au componente bioactive, flavonoide, antociani, acizi grași (precum acid oleic, acid linoleic)
  • Extractul din semințe de Cornus mas are activitate antimicrobiană împotriva Sclerotinia sclerotiorum.
Citește și:  Scapă de herpes și alte bube cu frunze de calapăr

Un studiu de pe NCBI arată că:

  • Extractul de coarne are proprietăți hepatoprotectoare, nefroprotectoare, cardioprotectoare, antidiabetice, aterosclerotice, hipoglicemiante, antiinflamatoare, antioxidante și hipocolesterolemice
  • Fructele au 37 de compuși importanți precum antociani, acizi fenolici, iridoizi, flavonoli.

Coarnele au o activitate biologică bogată și un potențial de aplicare în tratamentul diabetului zaharat, arată un studiu din 2022. Studiul s-a realizat pe șobolani diabetici și a arătat că aceste fructe au activitate antioxidantă ce poate fi combinată cu efectul prebiotic al inulinei. Aceste fructe au potențial hipoglicemic, au un efect puternic inhibitor asupra enzimelor exocrine care au rol în descompunerea carbohidraților complecși. Fructele au iridoizi care afectează metabolismul insulinei; acidul loganic și loganina au proprietăți în reducerea presiunii intraoculare, reduc inflamația, protejează împotriva vaselor de sânge și împotriva bolilor autoimune.

În caz de diabet zaharat apar frecvent probleme cauzate de presiunea intraoculară ridicată, ce duce la leziuni ale nervului optic și la apariția glaucomului. De asemenea, pacienții cu diabet pot suferi și de obezitate, umflarea picioarelor, probleme limfatice. Cercetătorii au observat efectele benefice ale acestor fructe în suprimarea inflamației vaselor de sânge.

Tinctura din coarne

Această tinctură se realizează din fructe dar și din frunze și scoarță de corn (Cornus mas). Ea se utilizează în medicina populară în tratamentul multor probleme de sănătate precum: disconfort abdominal, afecțiuni digestive, tulburări ale tranzitului intestinal.

Mod de realizare al tincturii: se pune într-un borcan 20 g fructe, 10 g frunze, 20 g scoarță de corn; se adaugă 200 ml alcool din cereale de 60 de grade; se închide borcanul cu un capac și se lasă la macerat timp de 10 zile; după această perioadă de timp, tinctura obținută se strecoară și se pune într-o sticlă de culoare închisă; se păstrează la frigider.

Se administrează zilnic, câte 30 de picături în amestec cu 50 ml apă plată, înainte de masă, de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.

Coarnele se folosesc la gem, jeleu, sirop, compot, marmeladă, dulceață, vin, lichior, decoct, ceai și alte băuturi răcoritoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.