Ce trebuie să consume și ce nu, pacienții cu diabet zaharat – Reguli privind modul de preparare a alimentelor

0
327
Ce trebuie să consume și ce nu, pacienții cu diabet zaharat – Reguli privind modul de preparare a alimentelor

Diabetul zaharat este o boală cronică care apare din cauza deficiențelor insulinice. În diabet glucidele sunt rău asimilate, dar este afectat și metabolismul lipidic, protidic, nutriția generală, metabolismul mineral. În funcție de gradul insuficienței insulinice au loc procese fiziologice, este utilizată excesiv glucoza, se produce hiperglicemia, glicozuria și apare o pierdere de nutrienți. Pentru a înlocui glucoza organismul consumă proteine și astfel se produce atrofia musculară.

Bolnavii de diabet uneori nu prezintă manifestări obiective ale bolii de aceea examenul medical trebuie să se facă foarte atent și astfel se vor descoperi anumite modificări ce țin de simptomatologia caracteristică maladiei. Astfel de semne sunt: astenia, apariția ridurilor fine pe piele, uscăciunea tegumentelor, poliurie, polidipsie, anemie, iritarea tegumentelor, pielea are o transparență ceroasă, apar leziuni cutanate, sensibilitate la infecții stafilococice, la tuberculoză, leziuni arteriale, cataracta, extremitățile devin mai reci și altele.

Diabetul nu se vindecă, dar cu ajutorul unui tratament corect se pot ameliora simptomele. Reducerea diabetului se poate realiza cu medicamente și regim special. Pentru a obține rezultate bune trebuie acordată o atenție mare alimentației. Această boală impune anumite restricții alimentare însă nu în mod exagerat încât să fie greu de respectat. Cert este că trebuie urmat un regim adecvat, o perioada îndelungată de timp, pentru a ține boala sub control și cel mai important este menținerea constantă a acestui regim, nu sunt permise abateri deoarece pot agrava simptomele diabetului.

Bolnavul trebuie să știe foarte bine ce alimente cuprinde regimul său, să cunoască aportul caloric, protidic, glucidic, lipidic necesar. În regimul diabetic alimentele se folosesc în funcție de conținutul glucidic, cu cât acesta este mai redus cu atât cantitatea crește. Dacă un aliment are un conținut glucidic foarte mare poate fi chiar eliminat din dietă.

Medicul va stabili cantitatea de glucide pentru fiecare pacient în parte, rația calorică a organismului său, va ține cont de vârstă, de sex, greutate corporală și activitatea depusă. La persoanele supraponderale este necesară restricția calorică deoarece obezitatea este un factor de risc al diabetului, poate agrava boala. Rația de proteine la gravide, femeile care alăptează și copii este mai mare.

Tratamentul diabetic are în vedere evitarea consumului mare de alimente chiar dacă sunt de regim special, deci nu se admite supraalimentarea. Bolnavii care suferă de obezitate trebuie să slăbească, iar cei prea slabi trebuie să adauge câteva kg pentru a ajunge la greutatea normală. Medicii consideră că scăderea în greutate și menținerea ei în limitele normale crește durata de viață. Pentru aceasta se folosește o dietă hipocalorică.

Alimentele recomandate în cazuri de diabet sunt laptele, peștele, carnea, ouăle, brânzeturile și produsele vegetale saturate. Fibrele este obligatoriu să fie introduse în dietă prin cereale, legume și fructe, iar leguminoasele sunt sănătoase pentru organism deoarece ajută în prevenirea cancerului de colon și în scăderea glicemiei. Leguminoasele uscate se consumă fierte, iar prima apă de la fiert se aruncă.

Indulcirea alimentelor se va face cu ciclamat de sodiu și zaharină. Se consumă pâinea care are 50% glucide, aceasta se cântărește, nu se mănâncă niciodată în exces. Se pot folosi echivalențe alimentare ca de exemplu: 100 g fructe înseamnă 20 g pâine sau 50 g cartofi. Deci dacă se consumă 100 g fructe nu se mai ia și 50 g pâine. Un alt exemplu este: 100 g pâine înseamnă 500 g fructe sau 250 g cartofi; 400 g mămăliguță echivalează cu 100 g pâine.

fibre

Alimentele, indiferent de tipul lor se consumă după ce au fost cântărite și stabilită cantitatea potrivită. Din alimentele care se pot consuma fără restricții sau fără a ține cont de cântar fac parte cele care au sub 5% glucide și anume: ciupercile, castraveții, ardeii grași, dovleceii, loboda, fasolea verde, salata verde, conopida, roșiile, vinetele, varza, spanacul, lămâia, grapefruit, pepene galben, pepene verde. Este permis consumul de nuci și alune, iar în ceea ce privește cafeaua neagră și ceaiul trebuie îndulcite doar cu zaharină.

Citește și:  Dieta de jocheu te ajuta sa pierzi 3 kg in 3 zile. Descopera avantajele si dezavantajele acestei diete!

Trebuie să se reducă cât mai mult din dietă aportul de legume uscate, biscuiții și făina. Mare atenție cu consumul de zahăr, vin, bere, înghețată, halva, dulceață, castane, prăjituri, ciocolată, rahat, prune, struguri, curmale, miere, banane, cozonac, fursecuri, toate trebuie restricționate. Sosurile de la preparatele culinare nu se realizează cu făină, iar alimentele nu se prăjesc, se fierb în aburi, se înăbușă în apă, sau se prepară prin coacere.

Produsele alimentare ce conțin fibre și proteine trebuie să intre în dietă, să reprezinte cea mai mare parte a acesteia, iar dintre ele amintim legumele, fructele și cerealele integrale. Carnea de pui, ciupercile, ardeii, carnea de oaie, peștele și ouăle sunt surse importante de crom de aceea ajută la creșterea eficienței insulinei și la ameliorarea simptomelor. Ceapa și usturoiul au hormoni naturali care sunt benefici pentru organism, iar lapetele de cocos este indicat pentru dieta persoanelor cu diabet, în tratamentul lor și în restabilirea pe cât posibil a sănătății.

Pâinea are un conținut de glucide de 50%, deci trebuie consumată în cantitate redusă. Legumele cu un conținut glucidic de 20% sunt: cartofii, leguminoasele, hreanul, lintea, mazărea, fasolea, usturoiul. De asemenea și fructele uscate, perele și strugurii au 20% glucide. Branza de vaci, laptele și iaurtul are în jur de 4% glucide. Dacă se consumă preparate cu multe glucide va fi nevoie de administrarea de insulină.

Potrivit specialiștilor la mic dejun este permis 15% glucide, la prânz doar 35-40% glucide, ia seara 20-25% glucide. Dacă se iau gustări între mic dejun și prânz sau în jurul orei 17, acestea trebuie să fie cu cel mult 10% glucide. Repartiția glucidelor este foarte importantă în tratamentul acestei boli. În cazul în care bonavul suferă de obezitate, dieta sa va fi bogată în fibre, dar vor fi reduse cantitățile de grăsimi vegetale, pâine și făinoase.

Medicul va stabili rația de glucide în funcție de severitatea bolii. La bolnavul care are greutatea normală va exista posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de alimente și de a realiza rețete diverse corecte. La bolnavul obez se va stabili un regim hipoglicemiant care va trebui respectat întocmai, iar tratamentul insulinic nu va fi oprit. Dieta va fi adaptată la fiecare pacient, în funcție de nevoile sale individuale.

Există și diete standard însă acestea nu sunt potrivite pentru bolnavii care prezintă complicații mari, este necesar modificarea lor în funcție de tratamentul afecțiunii sau a bolii asociate diabetului. Vor fi alese cantități corecte de legume, fructe, lapte, carne, grăsimi (recomandate fiind cele vegetale), nu se va folosi zahăr. Se poate consuma fără restricție borșuri, supe, ceai, cafea, murături fără zahăr preparate în oțet sau în saramură, agrișe, afine. Alimentele se pot condimenta cu țelină, cimbru, usturoi, tarhon, ceapă, piper, muștar, boia, oțet, anason, mentă, lămâie, scorțisoară pentru ca gustul lor să fie îmbogățit. Mare atenție cu cerealele, pâinea, fructele și făinoasele deoarece sunt bogate în glucide.

Tratamentul diabetului are în vedere ameliorarea simptomelor, restabilirea stării funcționale normale dacă este posibil, menținerea greutății corporale normale, prevenirea complicațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.