Dacă suferi de crampe, spasme, arsuri și reflux gastrointestinal la stomac poți face un tratament cu ceaiuri din plante medicinale care au proprietăți antispasmodice, alcaline, calmante și relaxante. Pentru a-ți restabili sănătatea organismului și echilibrul acido-bazic ai nevoie de o alimentație adecvată, dar și de consumul de ceaiuri din plante alcaline.
Navigare rapidă în articol:
- Arsuri și reflux gastroesofagian
- Plante care pot activa funcțiile stomacului
- Plante cu pH alcalin
- Sucul de cartofi
1. Arsuri și reflux gastroesofagian
Aciditatea stomacului deranjează foarte mulți oameni și asta în primul rând din cauza stresului cronic și a stilului de viață nesănătos. Simptomele sunt: balonare, arsuri la stomac, senzație de greutate, oboseală, lipsa apetitului alimentar, dureri abdominale, scăderea puterii de concentrare, susceptibilitatea la infecții, creșterea în greutate, dureri de cap, stări de greață și altele.
Aciditatea gastrică este cauzată de:
- Stresul cronic care accelerează apariția hiperacidității gastrice
- Dieta incorectă și rău echilibrată
- Consumul prea mare de carbohidrați
- Excesul de alcool și de alimente grase ce sunt greu de digerat
- Producerea prea mare de acizi digestivi dăunează stratului de mucus protector al stomacului.
Aciditatea gastrică poate duce la nevroză, gastrită, reflux și chiar la boala ulcerului peptic.
Boala de reflux gastroesofagian produce simptome de arsuri la stomac, regurgitare a conținutului stomacului în esofag, tulburare de deglutiție și altele. Aceste stări neplăcute sunt agravate în poziția culcat pe spate și la aplecare, mai ales în urma unei cine copioase, a consumului mare de carne și în general de alimente grase.
Pentru a preveni simptomele de reflux gastroesofagian trebuie de mâncat seara cu 2-3 ore înainte de culcare, nu mai târziu. De asemenea, trebuie evitate alimentele grase, alcoolul, cafeaua. Persoanele care suferă de obezitate este bine să țină dietă pentru a scădea în greutate.
2. Plante care pot activa funcțiile stomacului
Cuișoare
Cuișoarele au proprietăți antibacteriene puternice, activează secreția de enzime ale procesului digestiv și combat flatulența și concentrația crescută de acid în stomac. Infuzia de cuișoare se bea dimineața și seara, ea îmbunătățește contracțiile musculare ale stomacului, activează digestia, are efect pozitiv asupra membranei sale mucoase.
Infuzia de cuișoare se realizează astfel: se adaugă 10-12 cuișoare la o cană de apă clocotită, se lasă la înfuzat 10-15 minute și se bea.
Fenicul
Semințele de fenicul sunt folosite în medicina populară pentru proprietățile digestive, de combatere a balonării și durerilor de stomac.
Ceaiul de fenicul are proprietăți vindecătoare, este un bun remediu pentru afecțiuni gastrice, balonare, indigestie, colici, insomnie, hipertensiune arterială. Prin efectele sale benefice (antispastice, calmante, digestive) ceaiul de fenicul calmează simptomele create de problemele tractului gastrointestinal, reduce durerile de cap, durerile musculare, insomnia și altele.
Angelica îmbunătățește digestia
Această plantă medicinală are efect digestiv, combate balonarea, constipația, crampele abdominale, relaxează stomacul și are acțiune benefică asupra sistemului neurovegetativ.
Ceaiul de angelică este un bun remediu pentru afecțiunile digestive, este recomandat în cazuri de indigestie, deficit de suc pancreatic și bilă, diaree, insuficiență hepatică, gastrită, inflamație a intestinului. Această plantă medicinală accelerează metabolismul, îmbunătățește digestia, restabilește peristaltismul intestinal.
Mărarul
Infuzia de mărar are acțiune antiinflamatorie, antioxidantă, ajută în tratamentul indigestiei, flatulenței, colicilor, refluxului gastrointestinal.
Alte beneficii ale infuziei de mărar sunt:
- Are proprietăți diuretice și efect pozitiv asupra sistemului urinar
- Calmează stările de nervi și elimină stresul
- Ajută în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii superioare.
Busuiocul
Ceaiul de busuioc are proprietăți digestive, antispastice, antiinfecțioase și este recomandat în cazuri de balonare, indigestie, constipație, fermentație intestinală. Pentru a calma stomacul se recomandă și consumul de frunze proaspete de busuioc; acestea se pot introduce în salate, paste și alte preparate culinare.
3. Plante cu pH alcalin
Alimentele și plantele alcaline au rol de pansament gastric. Dintre acestea fac parte o serie de plante care au efect diuretic și detoxifiant pentru organism:
- Socul ajută la eliminarea excesului de acid uric
- Păpădia menține sănătatea ficatului
- Urzica ajută la eliminarea ureei, a excesului de sodiu, de acid uric, a toxinelor din organism.
Plantele care pot calma stomacul sunt:
- Ienupărul, nalba, rădăcina de lemn-dulce
- Melisa, frunzele de zmeură, fenicul, flori de tei, pătrunjel, mentă, păpădie și urzică.
Tratamentul se face astfel: se realizează un ceai dintr-un amestec realizat din aceste plante (ex. ienupăr, nalbă, rădăcină de lemn-dulce) și se bea de 3-4 ori pe zi. Ceaiul ar trebui să fie băut cu 30 de minute înainte de masă.
4. Sucul de cartofi
Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian pot bea suc de cartofi pentru a-și calma această stare neplăcută. Sucul de cartofi este dietetic, are efect pozitiv asupra sistemului digestiv, calmează aciditatea și arsurile de la stomac.
În medicina populară, sucul de cartofi este utilizat ca remediu pentru indigestie, hiperaciditate, ulcer gastric și duodenal, inflamație a mucoasei gastrice și senzație de greutate la stomac. Potrivit experților, acest suc reduce atacul nociv al radicalilor liberi și poate ajuta în prevenirea cancerului de stomac și a infecțiilor tractului urinar.
Prin urmare, dacă se bea un pahar cu suc de cartofi se calmează rapid aciditatea gastrică.