Busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale aromatice deosebite, dar este folosit și drept condiment în preparatele culinare. Uleiul de busuioc este foarte bun pentru sănătate și se poate realiza foarte ușor acasă. La fel ca și uleiul din planta Tulsi și acesta are numeroase beneficii pentru organism: ucide bacteriile, reduce infecțiile, inflamațiile, durerile de cap și oboseala.
Navigare rapidă în articol:
1. Ulei de busuioc – Mod de realizare
Acum, în luna august, poți cumpăra busuioc din piață. Îl poți pune la uscat pentru a-l folosi la ceai sau infuzie, sau poți face ulei de busuioc acasă. Acest preparat este uimitor, foarte aromat și gustos. Se poate folosi la diferite preparate culinare, la salate, cartofi copți, friptură de pui, legume gratinate sau omletă; se poate amesteca și cu puțin coriandru.
Uleiul de busuioc se realizează astfel:
- Se aleg frunzele de busuioc și florile (astfel încât ele să nu aibă părți deteriorate), se spală, se scurg de apă într-o strecurătoare, se usucă bine într-un prosop și apoi se pun într-un borcan din sticlă
- De regulă borcanul trebuie să aibă busuioc cam pe jumătate, dar acesta să fie apăsat cu o lingură
- Se adaugă peste busuioc ulei de floarea-soarelui și se închide borcanul cu un capac
- Se lasă la macerat 14 zile
- După această perioadă de timp uleiul se strecoară, se storc frunzele bine prin tifon și apoi uleiul de păstrează în borcan într-un loc răcoros, ori la frigider.
Dacă vrei ca acest ulei să țină mai mult timp, atunci el se fierbe în borcan, în baie de abur, timp de 40 minute, înainte de a se lăsa la macerat. Apoi el poate fi păstrat așa în borcan în cămară, sau la frigider.
La fel se poate realiza și ulei de cimbru, ulei de rozmarin, sau uleiuri din alte plante aromatice. Indiferent de alegere, este recomandat să faci uleiuri numai din plante întregi, care sunt de bună calitate, nu din plante care sunt alterate sau mucegăite.
Din această plantă medicinală uscată se prepară și ceai de busuios, care combate răceala și durerile de gât. Ceaiul de busuioc are o aromă bogată și ameliorează plictiseala, letargia, anxietatea, stresul, are efect calmant, ajută în recuperarea organismului după efortul de la antrenamentele sportive sau după oboseala acumulată în urma unor activități fizice (cum este și grădinăritul).
2. Ulei de busuioc – Proprietăți și beneficii
Uleiul de busuioc este folosit în medicina populară, dar și în medicina Ayurvedică, pentru proprietățile sale deosebite. Are o aromă proaspătă și efecte benefice asupra organismului. Despre uleiul de busuioc se spune în primul rând că stimulează imunitatea și crește rezistența organismului.
Reduce oboseala și combate stresul
Acest ulei îmbunătățește starea de spirit, reduce oboseala și stresul. Este considerat un bun remediu în caz de epuizare, ajută în relaxarea corpului, ameliorează durerile de cap și durerile de picioare.
Uleiul de busuioc are efect calmant, relaxează mintea, ameliorează tensiunile și reduce stările de anxietate. Busuiocul este considerat și un antibiotic natural, care reduce simptomele bolilor respiratorii acute.
Stimulează sistemul nervos
Uleiul de busuioc are efect benefic asupra sistemului nervos, combate letargia, lenea, oboseala, anxietatea, ceața mintală, stările depresive și oboseala musculară.
Uleiul esențial de frunze de busuioc este bogat în monoterpene și linalol și astfel ajută în tratamentul stărilor dureroase, arată un studiu de pe NCBI.
Tonic digestiv
Uleiul de busuioc este un bun tonic digestiv, are proprietăți care ajută în tratamentul constipației, indigestiei, balonării, crampelor stomacale. Dacă ai dureri de stomac, acest ulei natural îți poate veni în ajutor imediat, îți poate calma simptomele. Despre el se spune că are efecte carminative, deci poate reduce durerile intestinale.
Uleiul de busuioc combate greața, răul de mișcare, oferă o stare de bine, poate fi util și în cazuri de digestie lentă sau dificilă.
Reduce inflamațiile patogene
Uleiul de busuioc are proprietăți antiinflamatorii, calmează durerile de cap, durerile musculare, ameliorează simptomele multor boli și afecțiuni cum sunt: răceala, bolile gastro-intestinale, sindromul premenstrual, senzația de greață și altele.
Uleiul este eficient în tratamentul durerilor de mușchi și articulații, a umflăturilor, vânătăilor, traumatismelor, dar și a simptomelor unor boli mai grave cum sunt: osteoartrita, bolile inflamatorii, artrita reumatoidă.
Are proprietăți antioxidante
Busuiocul are proprietăți antioxidante, ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi, previne astfel îmbolnăvirea organismului. Planta întărește imunitatea, previne daunele cauzate de agenții cancerigeni, scade riscul de constipație și afecțiuni renale. Are multe proprietăți vindecătoare pentru că busuiocul este bogat în fitonutrienți, care sunt folositori pentru sănătatea organismului.
Busuiocul are vitamine (A, C), dar și antioxidanți puternici. Astfel el previne dezvoltarea aterosclerozei în timp și reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral. Busuiocul are fier, calciu, potasiu, mangan și este bogat în substanțe flavonoide care protejează ADN-ul. Planta ajută în curățarea vaselor de sânge și la eliminarea excesului de colesterol.
În medicina populară, busuiocul este folosit și în tratamentul asteniei și alcoolismului. De asemenea, despre el se spune că ar ajuta în reducerea crizelor epileptice și în ameliorarea durerilor menstruale.
Reduce nivelul de acid uric din sânge
Uleiul de busuioc este bun pentru tratamentul unor boli și afecțiuni (ex. reumatism, gută, artrită, artroză) pentru că reduce nivelul de acid uric din sânge.
Beneficii pentru piele și păr
Uleiul de busuioc este bun și pentru sănătatea pielii și a părului. Are efect benefic asupra părului, îl face mai puternic și previne căderea acestuia. Uleiul este recomandat și în măștile cosmetice pentru piele, mai ales că face pielea mai catifelată și frumoasă.
Uleiul de busuioc combate alopecia, părul tern, vindecă rănile și ameliorează acneea.
Are proprietăți antibacteriene și antiinfecțioase
Uleiul de busuioc ucide bacteriile și de aceea este recomandat și în alimentație, dar și ca produs de igienă orală. S-a dovedit că bucuiocul ar ajuta în tratamentul inflamației cavității bucale, în calmarea durerilor de dinți și a gingiilor, în combaterea respirației urât mirositoare.
Despre acest ulei, cercetătorii au spus că are proprietăți antivirale și antibacteriene și poate ajuta în combaterea gripei și răcelii. Are efect expectorant și este folosit în tratamentul sinuzitei, tusei, nasului înfundat.
Uleiul de busuioc ajută și în tratamentul acneei, se aplică direct pe piele, pe zonele afectate, se face tratament timp de 7 zile.