Plante medicinale folosite in homeopatie – Lacramioara (Convallaria majalis)

0
818
Plante medicinale folosite in homeopatie - Lacramioara (Convallaria majalis)

Lacramioara este una din cele mai indragite plante care infloreste primavara, in lunile aprilie-mai, iar parfumul florilor sale nu te poate lasa indiferent. Este cunoscuta si cu numele de clopotei sau floare-de-mai si face parte din familia Convallariaceae sau Convalariacee. Are denumirea stiintifica de Convallaria majalis.

Aceasta planta perena erbacee creste indeosebi in padurile de foioase si conifere, in vaile inundabile si tufisurile de pe dealuri. Are radacina de forma unui rizom tarator, iar tulpina inalta de pana la 20 cm. Frunzele sunt lungi si lucioase, iar florile indreptate in aceeasi directie, albe si in forma de clopotei.

Lacramioara este folosita ca planta medicinala in homeopatie deoarece are elemente biologic active: acizi organici, aglicoli, amide, glicozide, acizi fenolici, substante amare, ulei volatil, kampferol, substante saponozide.

Ea este utilizata sub forma de infuzie sau decoct in tratamentul unor afectiuni si boli ca de exemplu: hipotensiunea arteriala, gripa, palpitatii, ameteala, dureri de cap, boli cardiace, insuficienta aortica, infarct miocardic, cefalee.

Lacramioara

De la lacramioara se culeg frunzele in perioada cand inflorescentele inca nu au aparut, in special in luna aprilie. Recoltarea se face dimineata, in zile insorite, cand roua de pe frunzele plantelor s-a ridicat, cu ajutorul unui cutit si nu prin smulgere cu mana. Desi este o planta atat de frumoasa, fina si delicata, toate partile sale sunt otravitoare.

Citește și:  Planta crucea voinicului – Hepatica transsilvanica

Avand in vedere si continutul de substante otravitoare pe care le are planta, este recomandat ca frunzele de lacramioara sa nu fie utilizate decat la indicatiile unui medic specialist homeopat.

Frunzele se usuca si se pot folosi timp indelungat. Din aproximativ 3 kg de frunze se obtine 500 g produs uscat. Gustul este putin amar, iar coloritul din verde intens devine verde mai deschis.

Florile sunt recoltate in perioada de inflorire si sunt folosite mai ales la obtinerea parfumurilor dar si in scop terapeutic. Si acestea se pot usca la soare, in loc uscat si bine aerisit si folosi mai tarziu.

In general florile si frunzele de lacramioara se utilizeaza in homeopatie, la realizarea unor preparate pentru tratamentul unor afectiuni si boli, actiunea lor fiind mai ales diuretica si cardiotonica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.