Ceaiul de iasomie este cunoscut in China de sute de ani. Acesta a devenit foarte apreciat in tarile asiatice dar si europene pentru faptul ca este foarte aromat dar si pentru beneficiile sale nutritionale. Exista peste 200 de soiuri ale acestei plante care cresc in regiunile tropicale si subtropicale si au florile parfumate, in nuante de galben, rosu-deschis si alb. In articol ne referim la ceaiul de iasomie cu aroma de flori proaspete si nu la alt tip de ceai (cum este cel obtinut din uleiuri sau esente de iasomie).
Beneficiile ceaiului de iasomie asupra organismului
- Iasomia are proprietati sedative, antiseptice, antidepresive, antispasmodice, tonice, diuretice si afrodisiace.
- Medicii chinezi recomanda acest ceai (in combinatie cu ceai verde) bolnavilor care sufera de boli ale vaselor de sange.
- De asemenea ceaiul verde cu iasomie se foloseste in dietele persoanelor care doresc sa scape de kilogramele in plus.
- Efectul acestui ceai cu aroma deosebita este relaxant pentru corp. O cana de ceai de iasomie imbunatateste starea de spirit si elimina stresul. Are proprietati afrodisiace, calmeaza, relaxeaza corpul, poate trata impotenta si frigiditatea.
- Ceaiul din flori proaspete de iasomie are efect de eliminare a substantelor nocive din organism, de purificare a sangelui si curatire a ficatului, de normalizare a proceselor fiziologice.
- Datorita elementelor sale active si a proprietatilor sedative, ceaiul de iasomie calmeaza nervii, imbunatateste vederea si starile emotionale. Medicii chinezi au scris despre efectele acestui ceai in tratamentul unor afectiuni ale ochilor: miopie, oboseala ochilor, nevrita optica, senzatie de ochi uscat.
- Este un bun remediu pentru insomnie si dureri de gat deoarece are efecte calmante. Poate fi utilizat in aromaterapie pentru ca alunga starile de oboseala si de slabiciune in general. De asemenea calmeaza durerile menstruale, tulburarile gastro-intestinale, mentine sanatatea fizica si mentala.
- Poate elimina radicalii liberi, proteja corpul de radiatii si preveni imbatranirea prematura a organismului datorita antioxidantilor si substantelor active din compozitia plantei.
- Scade riscul de a suferi de cancer, efectul sau fiind de prevenire a aparitiei celulelor canceroase si de oprire a inmultirii celulelor bolnave care deja au aparut in organism.
- Ceaiul de iasomie are efect diuretic, contribuie la eliminarea excesului de apa din organism, dar si a toxinelor si astfel curata sangele, regleaza metabolismul si previne umflarea tesuturilor din cauza unei posibile retentii de lichide.
Ceaiul de iasomie este recomandat mai ales in anotimpul de toamna-iarna, cand vremea este rece si umeda. Poate fi utilizat si in sezonul cald ca bautura racoritoare.
Mod de preparare
1. Se folosesc flori albe uscate de iasomie. Nu se utilizeaza conservanti, alcool, cofeina sau alte substante in scopul imbunatatirii gustului si aromei ceaiului si a starii de spirit. Se poate servi cu putina miere de albine sau zahar pentru ca gustul sa fie dulce si mai placut. Se pune intr-un recipient de sticla 250 ml apa clocotita si se adauga o lingurita de flori de iasomie. Se lasa la infuzat timp de 5-8 minute, apoi se strecoara, se adauga o lingurita de miere de albine sau de zahar, se amesteca si se bea.
2. Se poate prepara si ceai de iasomie in combinatie cu alte plante. Astfel in apa clocotita se adauga o lingurita de amestec de plante (flori de iasomie, ceai verde, ceai negru), se lasa la infuzat timp de 5 minute, se strecoara si se bea. Daca se adauga putin zahar sau miere de albine gustul ceaiului va fi si mai bun.
Ceaiul de iasomie trebuie sa fie concentrat, sa se simta intens aroma dar sa nu fie iute, gustul si aroma trebuie sa se pastreze o perioada lunga de timp.
Cel mai renumit ceai de iasomie din China se numeste Lun Hua Zhu, Jasmine Pearls Green Tea, Perla dragonului sau Perla iasomiei (vezi video). Frunzele plantei sunt fine si rasucite intr-un mod surprinzator astfel incat pot fi asemanate cu mici perle ce au dungulite argintii. Astfel se explica si numele de Perla iasomiei. Cel de-al doilea nume insa – Perla dragonului – se refera la beneficiile acestui ceai pentru sanatate, la puterea sa vindecatoare. La fel cum dragonul este la chinezi un protector al fortelor naturii asa si planta are puteri miraculoase in credinta acestui popor.
Acest ceai este cunoscut de foarte multi ani in China. Gustul sau este delicios, aromat, coloritul galben-aramiu, iar parfumul delicat de iasomie. Frunzele se recolteaza cand arborele este inflorit, cand are frumoase flori albe parfumate atat de apreciate de milioane de oameni.
Ceaiul are proprietati afrodisiace, tonice, de combatere a oboselii, de scadere in greutate, imbunatatire a metabolismului si a vederii. De asemenea ajuta in tratamentul depresiei, al starilor de nervi, in eliminarea stresului si a migrenelor.
Savurati cu placere un ceai de iasomie si veti descoperi aroma, parfumul delicat si efectele sale atat de placute, de nedescris.
Video – Jasmine Pearls Green Tea: