Sclipetul este o planta perena cunoscuta si cu numele popular de rocotea, sclipeti, scanteioara si dumbet. Ca specie face parte din familia Rosaceae si are denumirea stiintifica de Potentilla erecta.
Planta este larg raspandita in poienile padurilor, pe pantele dealurilor, pe campii si pasuni intinse, in Europa si Asia. Prefera mai ales solul mlastinos, umed, are nevoie de lumina soarelui pentru a creste. Are radacina groasa in interior si de culoare rosie, iar tulpina puternic ramificata, ascendenta, poate ajunge la inaltimea de 10-40 cm.
Frunzele sunt verzi, sesile, adunate cate 3-5 in rozete, cu petiol scurt. In varful ramificatiilor tulpinei apar florile micute, fiecare cu cate patru petale galbene. Perioada de inflorire este in lunile martie-iunie, iar polenizarea este realizata de insecte.
Sclipetul este o planta medicinala utilizata inca din vremuri de demult pentru proprietatile sale hemostatice. De la planta se recolteaza radacina in perioada lunilor de primavara cand florile sunt deschise, sau toamna. Dupa ce se curata de elementele nefolositoare, se spala sub jet de apa, se taie bucatele si se pune la uscat in strat subtire, pe coli albe de hartie, in locuri curate si bine aerisite, ferite de lumina directa a soarelui.
Radacina are un continut semnificativ de elemente active ca de exemplu: taninuri, substante saponine, rasina, substante glicozide si flavonoide, uleiuri esentiale, colorant rosu. Astfel se explica proprietatile curative, antibacteriene si antiinflamatorii ale plantei.
Datorita taninului radacina este folosita in tratamentul afectiunilor digestive, in tulburari intestinale si gastrice, in combaterea proceselor de fermentare. Infuzia din radacina de sclipet reduce inflamatia amigdalitelor, are efect antibacterian asupra gatului si gurii, mucoasei si gingiilor, de aceea poate fi utilizata sub forma de gargara fara sa se inghita.
Infuzia se prepara astfel: se adauga o lingurita de radacina la 150 ml apa fierbinte, se lasa sa infuzeze timp de 10 minute, se filtreaza si se bea cald. Tratamentul zilnic consta din 2-3 cani de infuzie de radacina, se bea cu inghitituri mici. Acesta este un bun remediu contra diareei si afectiunilor gastro-intestinale.
Tinctura din sclipeti se poate achizitiona de la farmaciile care au produse pe baza de plante medicinale si este recomandata atat pentru uz intern cat si extern. Se adauga 2 lingurite de tinctura la ½ l apa calduta si se fac bai locale pentru tratamentul ranilor, arsurilor, degeraturilor si afectiunilor pielii. Acelasi efect il are si decoctul din radacina, acesta poate fi utilizat si in tratamentul hemoroizilor.
Radacina plantei poate fi asociata si cu alte plante medicinale (de exemplu cu salvie si musetel) si realizat un ceai care are efect benefic asupra gatului, ajuta la reducerea proceselor inflamatorii de la nivelul acestuia. Ceaiul din radacina plantei este recomandat in cazuri de enterita, dizenterie, afectiuni bucale si faringiene.
Radacina se foloseste doar la recomandarea unui medic specialist si in dozele stabilite de acesta, in caz contrar prin continutul ridicat de tanin se poate suferi de greata, varsaturi si dureri stomacale.
Buna pentru fibron uterin. Si ovar policistic este bun ? Multumesc frumos