Preparate din rășină de brad – Tratamente și beneficii

0
88

Din rășină de brad se fac unguente și creme care sunt folosite în tratamentul afecțiunilor pielii, reumatismului, infecțiilor, rănilor, arsurilor. De asemenea, rășina de brad ajută în tratamentul faringitei, laringitei, amigdalitei.

Preparate din rășină de brad

Aceste preparate se pot realiza destul de simplu, acasă și apoi folosite în practica de vindecare. Rășina este recomandată pentru uz terapeutic și pentru aromaterapie. Ea are și utilizări religioase, pentru protecție spirituală (ca tamâie, smirnă), este un bun ingredient și pentru produse de casă și produse de înfrumusețare. La fel ca tămâia, rășina are o compoziție chimică complexă (care se datorează coniferelor).

Rășina de brad se colectează în orice perioadă a anului, se desprinde de pe trunchiul bradului cu un cuțit, se găsește în diferite secțiuni ale scoarței. Rășina are efect vindecător, antiseptic și este folosită la unguente. De exemplu se poate face un amestec din 2 părți ulei vegetal, o parte rășină de brad, o parte ceară de albine. Se poate adăuga și propolis care este de asemenea un preparat natural excelent pentru sănătate.

Rășina de brand se poate amesteca și cu alcool alimentar de 70 de grade; se amestecă o parte rășină de brand și 4 părți alcool și se lasă la macerat 7 zile; apoi se filtrează și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă. Acest preparat alcoolic se administrează în doză mică, câte 20 g diluat în 100 ml ceai de plante. Are efect bun în tratamentul bolilor interne.

Beneficii

Rășina de brad are proprietăți medicinale, un conținut ridicat de ulei esențial, ceea ce explică aroma sa puternică, fapt pentru care este utilizată și în domeniul parfumurilor. În plus, ea are o concentrație semnificativă de compuși medicinali, care au proprietăți benefice pentru sănătate.

Rășina de brad a fost folosită în medicina populară de sute de ani, dar a fost incorporată și în preparate medicale consacrate. De exemplu, ea este folosită în medicina tradițională chineză, în medicina Ayurvedică, în medicina tibetană. Multe medicamente din plante aromatice au proprietăți foarte bune asupra sănătății psihice. În cazul rășinii de brad se spune că aceste proprietăți ale ei asupra minții oamenilor sunt mai intense. De exemplu, ea are proprietăți benefice asupra sistemului nervos, calmează stările de nervozitate, anxietate, elimină stresul.

Acțiunea rășinii asupra organismului:

  • Ajută în caz de leziuni, tulburări ale pielii, dezechilibre fizice
  • Previne infecțiile, vindecă pielea afectată de infecții
  • Ameliorează dezechilibrele psihologice și emoționale
  • Ajută în caz de gripă, răceală, boli respiratorii.

Unele rășini ucid celulele canceroase. În medicina tradițională se folosesc decocturi și extracte din rășină de brad care sunt sigure pentru uz intern. Din rășină se fabrică anumite medicamente și creme de întinerire a pielii.

Rășina este mai lipicioasă, se păstrează la congelator (pentru a se întări, apoi se zdrobește în mojar sau în rășniță și se obține o pulbere), sau se usucă sub formă de bobițe.

Tinctura din rășină de brad

Se prepară astfel: se pun 3-4 linguri de rășină de brad într-un borcan, se adaugă 200 ml alcool din cereale de 80 de grade, se lasă la macerat 14 zile, se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă; la această tinctură se pot adăuga și muguri de brad nu doar rășină de brad.

Citește și:  Acum iti poti accentua silueta cu ajutorul urmatoarelor produse de lenjerie modelatoare

Tinctura de rășină de brad este foarte eficientă în caz de infecții renale, boli de rinichi, tuse, răceli, gripă, colită, boli ale tractului genito-urinar. Se ia o linguriță de tinctură dizolvată în 100 ml apă, de 3 ori pe zi.

Compresele cu tinctură de rășină de brad ajută în caz de discopatie, la reducerea inflamației, calmarea durerii; ele grăbesc vindecarea. Această tinctură este un bun tratament și pentru parodontită; tinctura se diluează cu ceai și se clătește gura de câteva ori pe zi, nu se înghite după aceea.

Rășina de brad în amestec cu muguri de brad

Acest preparat este foarte bun în caz de afecțiuni respiratorii, nervoase, de rinichi, vezică urinară, ale tractului digestiv. De asemenea, rășina de brad și mugurii de brad sunt un leac împotriva infecțiilor respiratorii, virale, infecțiilor renale, cistitei.

Infuzia de muguri de brad se reccomandă în caz de boli respiratorii și tensiuni nervoase, în boli digestive și de rinichi. Se realizează astfel: se pun 2 linguri de muguri de brad la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea.

Rășina de brad în amestec cu propolis

Acest preparat naturist se realizează din rășină de brad, ceară de albine, propolis și ajută în tratamentul eczemelor, furunculelor, plăgilor, rănilor purulente, ulcerelor pielii. În medicina populară, amestecul de acest gen este considerat cel mai bun unguent cu efect terapeutic.

Rășina de pin

La fel de bună este și rășina de pin; ea are proprietăți antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii. Rășina de pin este un adevărat medicament al naturii, are multe beneficii pentru piele. În combinație cu ulei de ricin, rășina de pin se obține un balsam puternic, are proprietăți vindecătoare pentru piele.

Pentru a realiza acest preparat, se pune rășina într-un recipient din metal (un ibric) se adaugă ulei de ricin, se încălzește pe baie de apă, apoi se strecoară și se pune într-un borcan; apoi se adaugă 2 bucățele de ceară de albine în rășina de brad, se pune borcanul în baie de apă pentru ca ceara să se topească rapid, iar apoi se amestecă, se dă deoparte și astfel se obține balsamul din rășină care se îngroașă atunci când s-a răcit complet. El se păstrează în recipiente din metal sau din sticlă mai mici. Aceste recipiente se etichetează: cu data și ingredientele – rășină de brad, ulei de ricin și ceară de albine. Acest proces de topire a rășinii durează uneori chiar 3-4 ore, deci trebuie multă răbdare pentru realizarea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.