Procesul de hidratare a pielii

0
355
Procesul de hidratare a pielii

Hidratarea pielii este un proces important ce trebuie urmarit si efectuat in cadrul unui tratament cosmetic rational. Pe acest proces se va insista in special la tenurile uscate deoarece acestea fiind lipsite de grasimi epidermice al caror rol este de a asigura pielii impermeabilitatea, nepermitand evaporarea apei din tesuturi, sunt cele mai predispuse la deshidratare.

Uneori insa, exista si tenuri grase deshidratate in urma unor tratamente gresite, degresari prea brutale si repetate cu lotiuni, lipsind astfel pielea de stratul ei protector. Stiind ca deshidratarea tesuturilor, in special deshidratarea profunda, formeaza una din cauzele principale ale imbatranirii, se cauta ca in cadrul unui tratament cosmetic sa se introduca in piele apa necesara unei bune hidratari a celulelor prin toate procedeele posibile. De cantitatea normala de apa din tesuturi depinde aspectul tineresc, ferm, catifelat si neted al pielii.

Un procedeu mecanic de hidratarea pielii il formeaza masajul manual, efectuat in anumite conditii si anume, in cazul unui ten deshidratat, se efectueaza masajul cu crema pe baza de lanolina, capabila sa inglobeze multa apa, pe care apoi o cedeaza pielii. Cremele insa trebuie sa fie bine hidratate. Pentru a mari puterea de hidratare a tesutului cutanat, se va efectua masajul manual sub vapori ozonizati si ionizati ai aparatului tip vapozon. La tenurile grase deshidratate se efctueaza masajul manual cu crema saponificata, muind mereu mainile in apa minerala.

Ca procedee fizice de hidratarea pielii se mentioneaza:

1. Masajul electric efectuat cu electrodul aparatului de inalta frecventa, Electrodermul, peste o compresa umezita cu infuzie calmanta sau tonica, aplicat peste o masca hranitoare la tenul uscat sau inaintea aplicarii mastii la tenul gras.

2. Alt procedeu fizic de hidratare sunt ionizarile cu fructe cu aciditate medie si suc bogat precum piersicile sau portocalele. Prin aceste ionizari, datorita principiului de electroliza, patrund in piele pana in straturile profunde atat apa cat si vitaminele continute de fructele respective. Deci, se obtine in acelasi timp si o hranire si o hidratare a tesutului cutanat.

3. Vapozonul reprezinta alt mijloc fizic de hidratarea pielii. Vaporizarea la vapozon, efectuata in timpul masajului manual sau inainte de aplicarea mastii (la tenurile grase) sau peste masca (la tenurile uscate) asigura o hidratare exceptionala.

4. Pulverizarile reci cu jetul difuz al aparatului tip vaporel, cu infuzii calmante sau tonice sau apa minerala, asigura o mai usoara penetratie a apei in straturile superficiale ale pielii.

5. Hidratarea tesutului cutanat se mai poate obtine si printr-o sedinta la vapofor cu o durata mai mare si o intensitate mai scazuta decat cea normala.

hidratare a pielii

Produsele de hidratarea pielii sunt diverse creme si masti. Dintre creme, cele mai indicate sunt cremele hranitoare pe baza de lanolina, bine hidratate sau creme pe baza de stearati, foarte hidratante, creme cu sucuri de fructe, etc. Dintre masti, cele mai indicate in tenurile deshidratate sunt mastile cu sucuri de fructe, cu o aciditate medie, mastile cu alge marine, cu extracte de plante, cu extract de tesut conjunctiv, cu apa de mere, etc. Prin toate aceste mijloace se va reusi sa se redea pielii apa necesara pentru a-i pastra vitalitatea, fermitatea, catifelarea si aspectul tineresc.

Citește și:  Cele mai bune produse pentru sanatatea oaselor si combaterea osteoporozei

Pe langa hidratarea pielii trebuie realizate si tonifierea si revitalizarea acesteia printr-o serie de procedee mecanice, fizice sau prin aplicarea de produse active. Se insista mai ales in cazul tenurilor casectice, senile, cu tonus muscular diminuat, cu pielea fanata sau flasca. Dintre aceste procedee, cel mai important este masajul manual. In cazurile mentionate mai sus se executa un masaj alcatuit mai ales din miscari energice, stimulatoare, prin care se urmareste activarea circulatiei sanguine si limfatice, tonifierea muschilor si revitalizarea tesutului cutanat.

Masajul manual va fi completat de alte procedee ca:

  • masajul prin aspiratie cu ventuza “petrissage” prin care se urmareste aducerea de substante nutritive spre straturile superficiale ale pielii, intensificarea schimburilor intracelulare, intensificarea circulatiei sanguine locale.
  • scanteieri cu electrodul aparatului electroderm, pentru stimularea functiilor pielii, pentru ozonizare.
  • vaporizarea ozonizata la ozonizorul tip vapozon, timp de 10 minute, urmarind acelasi scop de revitalizare si tonifiere.
  • pulverizari, la temperatura ambianta, cu ajutorul vaporelului. Se foloseste jetul filiform care proiecteaza cu mai multa putere lichidul pe piele. Se folosesc pentru aceste pulverizari infuzii cu actiune tonica, sucuri de fructe, ape minerale, ape de mare ionizate.
  • masaj cu ajutorul dusului carbogazos. Datorita presiunii cu care lichidul loveste pielea, efectul este tonifiant.
  • folosirea aparatelor cu curenti interferentiali care produc contractii musculare ritmate, gimnastica musculara, de tipul Estetodinului.

Produse active: vitamine, extracte placentare, extracte din plante, de alge marine, preparate din polen, laptisor de matca, extracte embrionare, etc. Acestea se incorporeaza in crema de masaj, in masti, in lotiunea de pulverizat. O ingrijire faciala rationala impune folosirea tuturor procedeelor si a produselor in functie de necesitatile tenului respectiv.

Procedeul plachetelor este o alta tehnica prin care se realizeaza hidratarea pielii precum si tonifierea si revitalizarea acesteia. Cuvantul vine din limba franceza si inseamna plesnitoare (claquette). Acest procedeu consta in lovirea fetei cu un dreptunghi de vata mai gros si cu marginile drepte, inmuiat intr-o solutie tonica sau apa minerala. Se loveste fata ritmic de jos in sus, insistand mai ales in partea inferioara a fetei si pe obraji. Se poate aplica in cursul tratamentului cosmetic, dupa masajul manual sau la sfarsit, dupa indepartarea mastii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.